1. Home
  2. Nieuws
  3. Afstuderen tussen de koekenbakkers

Afstuderen tussen de koekenbakkers

De koek van de Koekfabriek is vers, ambachtelijk en overheerlijk. En met liefde gemaakt door wel héél bijzondere koekenbakkers. En de koek is, als het aan Hotel- en Eventmanagementstudente Merit ligt, binnenkort ook verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Voor haar afstudeerscriptie onderzoekt zij namelijk hoe de Koekfabriek het beste tot de retailmarkt kan toetreden. “Best een hele verantwoordelijkheid, maar daarom heel leerzaam en superleuk!”

De Koekfabriek richt zich op het maken van ambachtelijke koekjes”, vertelt Tio-studente Merit Hendriks. “Dat wordt gedaan door mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt; de ‘koekenbakkers’. De koekjes worden afgenomen door horecagelegenheden en lokale supermarkten. Daarnaast worden de koekjes verkocht in een koffietentje bij de bakkerij, waar bezoekers wat kunnen drinken en natuurlijk de koekjes eten.”

Succesrecept

“Het gaat heel goed met De Koekfabriek”, gaat Merit enthousiast verder. “De koekenbakkers hebben leuke werkplekken, bezoekers vinden de koekjes lekker en het bedrijf is groeiende. Inmiddels heeft de Koekfabriek al vijf vestigingen in Nederland: in Arnhem, Breda, Babberich en twee in Utrecht. En binnenkort opent er nog een vestiging in Rotterdam. De ambitie is om op termijn zelfs naar tien vestigingen te gaan. Dankzij die groei gebeurt er nu superveel om me heen, het is een leuke periode om hier af te studeren!”

Waardevol onderzoek

Omdat de Koekfabriek verder wil groeien, ligt participatie op de retailmarkt voor de hand. En dat is precies waarom Merit is aangetrokken. “Ik ga onderzoeken hoe de Koekfabriek dat logistieke proces kan inrichten en ga daarnaast kijken naar de vraag van het product koek op de consumentenmarkt. Best een hele verantwoordelijkheid, maar daarom erg leerzaam. De resultaten zijn echt van toegevoegde waarde voor het bedrijf, dat is heel leuk.”

Afstuderen bij de Koekfabriek bevalt Merit goed. “Het is een relatief klein bedrijf; op het hoofdkantoor werken bijvoorbeeld nog geen tien personen. Dat maakt dat je heel nauw bij je collega’s staat, veel van ze kunt leren en zelf ook veel verantwoordelijkheden hebt. Er heerst een fijne, informele sfeer.”

Altijd vrolijke koekenbakkers

“Het sociale aspect vind ik ook heel leuk”, vertelt Merit verder. “Ik heb vóór mijn afstuderen een paar maanden als barista voor de Koekfabriek gewerkt. De koekenbakkers in de bakkerij zijn altijd vrolijk, het is een leuke en zinvolle dagbesteding. Het is mooi om te zien dat er soms ook echt een band tussen hen en de vaste bezoekers ontstaat. De koekenbakkers zijn superbelangrijk voor de Koekfabriek; zonder hen kan het bedrijf niet bestaan.”

Klaar voor de arbeidsmarkt

Met deze afstudeeropdracht komt het einde van Merits hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement in zicht. “Dankzij deze studie ben ik persoonlijk erg gegroeid, professioneler geworden, heb ik geleerd om probleemoplossend te handelen en heb ik veel werkervaring opgedaan. Dat komt me straks in het werkveld allemaal van pas. Ik ben heel erg tevreden over Tio, ik vind het een hele fijne school.” Merit, lachend: “Ik zou het zo overdoen!”

Volg Merit op LinkedIn

We hebben Merit gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed