Column Mark Duthler

Beste studenten,

Het coronatijdperk haalt in alle Tio-medewerkers alle creativiteit naar boven. We hebben een extra tentamenperiode in augustus ingelast, toetsen op een andere manier en hebben zomerlessen georganiseerd. Ook maken de vestigingen zich klaar om alle studenten in september weer te kunnen verwelkomen in coronaproof setting. En uiteraard worden allerlei evenementen anders. Omdat we geen grote open dagen kunnen aanbieden gaan we geïnteresseerden massaal bellen, hebben we individuele salesgesprekken, organiseren we veel online open dagen en kleinschalige ‘live’ open dagen.

Wat mij ronduit stoort is hoe instanties in het onderwijs ons tegenwerken. In het mbo-onderwijs bestaat een soort politieagent die alle stages moet goedkeuren, het SBB. Zij hebben de flexibiliteit van een stoeprand. Zo mag iemand die een opleiding tot junior accountmanager volgt geen stage lopen in de sales bij een autobedrijf, met als motief dat het verkopen aan consumenten verschilt van het verkopen aan bedrijven. Ik pleit al jaren voor het opheffen van het SBB, iets dat de staat bijna 100 miljoen euro per jaar zal schelen. Net als in het hoger onderwijs moeten school en bedrijf prima kunnen uitmaken of een stage voldoet. Waarom moet het mbo-onderwijs zo betuttelend zijn? Helemaal schrijnend is de tv-campagne van het SBB ‘SBB helpt’; ze helpen helemaal niet, ze blokkeren alleen maar!

In het hbo hebben we te maken met de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Deze organisatie is niet zoals SBB bezig alles af te wijzen, maar blinkt uit in niets doen. Ze hebben hun werk maandenlang opgeschort, en hebben geweigerd papierwerk te doen of accreditaties online te doen. Onvoorstelbaar.

Lichtpuntje is onze brancheorganisatie NRTO. Onder de bevlogen leiding van oud-Schoeversdirecteur Ria van het Klooster worden dit soort organisaties aangepakt. Zo hebben we al meerdere misdragingen van SBB met succes kunnen terugdraaien.

Als jullie studenten weer last hebben van de instanties, laat het ons weten!