1. Home
  2. Nieuws
  3. Docent op uitwisseling: Alicante, Spanje

Docent op uitwisseling: Alicante, Spanje

Op Koningsdag was Eveline Scheren, docent e-commerce, in het zonnige Alicante. Ze maakte er kennis met Macarena Orgilés van het Mobility Office en met Felipe Ruiz, Academic Coordinator for international Relations van de University of Alicante in Spanje. Zij vertelden over de Universiteit van Alicante die met 30.000 studenten groot genoemd kan worden en Eveline gaf een presentatie over Hogeschool Tio. 

“De Universiteit van Alicante verzorgt sinds kort diverse studierichtingen in de Engelse taal. Zo wordt de studierichting Strategic Marketing dit jaar voor het eerst in het Engels gegeven. Het was voor deze studierichting dat ik de volgende dag een gastcollege E-commerce verzorgde aan een 25-tal Europese studenten. De studenten vonden het een interessant onderwerp en gingen vol overgave met de klassenopdracht over de customer journey aan de slag.

Ook volgde ik zelf een college Market Research om te zien hoe docenten hier lesgeven. Waar bij Tio docenten uit de praktijk komen, zijn de docenten in Alicante vaak fulltime aan de universiteit verbonden en doen ze onderzoek. Er werd tijdens het college dat ik volgde dan ook regelmatig verwezen naar gepubliceerd onderzoek.

Bij het Mobility Office ontmoette ik vervolgens zes Spaanse studentes die in september een semester naar Amsterdam komen om aan Tio te studeren. Ik heb hen meer over Tio verteld en een video over Tio Amsterdam laten zien. Ze hebben erg veel zin om naar onze hoofdstad te komen.

En last but not least ontmoette ik tijdens mijn verblijf ook Tio-studente Robin Dienaar, die op uitwisseling is in Alicante. Zij volgt hier dit semester met veel plezier de vakken Tourism, Cultural Heritage, Sociology of Tourism, Macro-Economics en Art Direction. Voor bijna alle vakken doet ze projecten. De leukste ervan is het project voor Art Direction: ze bedenken voor een bibliotheek met café/ restaurant de merknaam en slogan, ontwerpen het logo, bepalen de doelgroep en definiëren de hele lanceringsstrategie.”

Alicante is een aanrader

Robin kan iedereen een semester in Alicante aanraden. Robin: ”Ik heb veel vrienden van allerlei nationaliteiten gemaakt, door de vele activiteiten in het weekend. Vooral het talencentrum is zeer actief in het organiseren van uitstapjes. En omdat Alicante niet zo’n grote stad is, is het leuk om andere steden te bezoeken. Met de trein zit je zo in Barcelona, Madrid of Grenada.” Robin heeft inmiddels ontdekt dat de Spaanse cultuur toch echt anders is dan de Nederlandse. Zo gaan Spanjaarden anders met tijd om, zijn deadlines iets minder hard en is het eerder regel dan uitzondering dat men later dan gepland op een afspraak komt. Robin: “Ik heb daar het volgende op gevonden: wil ik iemand om 11 uur ontmoeten, dan maak ik de afspraak voor 10.30 uur.” Ook eten ze in Spanje op andere tijden en wordt er ’s avonds om 10 uur nog een laatste maaltijd gegeten. “Da’s wennen!”

Robin heeft enkele tips voor Tio-studenten die in Alicante gaan studeren: “Zorg ervoor dat de Erasmus learning agreement vooraf goed gedefinieerd is en bekijk van te voren of alle vakken die je wilt volgen ook in het Engels gegeven worden. Al heeft een vak soms een Engelse naam, dat wil niet automatisch zeggen dat dit vak ook in het Engels gegeven wordt.” Zeg jij binnenkort: ‘Alicante here I come?‘

Alicante is een zonnige stad, waar je een semester lang je kennis kunt verbreden, vele vrienden van over de hele wereld kunt maken en de tijd van je leven kunt hebben!

Volg Eveline op LinkedIn