1. Home
  2. Nieuws
  3. “Wat ik mijn studenten wil meegeven? Blijf nieuwsgierig”

“Wat ik mijn studenten wil meegeven? Blijf nieuwsgierig”

Patrick de Koning is e-commercedocent op Hogeschool Tio en runt daarnaast zijn eigen bedrijf. “Veertien jaar inmiddels. Ik heb het begin van de e-commerce zien ontstaan, toen je een kwartier zat te wachten op het laden van een plaatje.”

Commerciële economie en communicatiewetenschap

E-commercespecialist Patrick de Koning studeerde aan de Universiteit van Amsterdam: commerciële economie en een master communicatiewetenschap. Hij specialiseerde zich in de digitale kant van het vak: de e-commerce. “Ik was lid bij een Europese studentenvereniging en we hadden onderling e-mailcontact, dat was toen nog nieuw.” Hij vertelt het nu ook nog wel eens aan zijn studenten: over de eerste browser in 1994. Lachend: “En dat je dan een kwartier op een ladend plaatje zat te wachten.” Het fascineerde hem. “Fantastisch. Tegenwoordig mopper je al als een video even hapert.”

Ondernemen en lesgeven

Sinds veertien jaar heeft de Koning zijn eigen bedrijf en geeft hij trainingen en adviezen aan ondernemingen of partners. “Het contact met mensen en het doorgeven van mijn kennis en ervaringen is zo boeiend.” Toen hij hoorde dat Tio docenten zocht, twijfelde De Koning niet. “Ik vind het ontzettend mooi om jonge, ambitieuze mensen les te geven. Het was even omschakelen: studenten stellen hele andere vragen dan de volwassenen die ik trainingen geef,” legt de Koning uit. “Maar dat houdt je scherp. Uiteindelijk gaat het altijd om het enthousiasmeren van je publiek en het begrijpelijk overbrengen van kennis. Het opsommen van lappen theorie werkt niet.”

Creatieve lesmethoden

De laptops en mobieltjes hoeven niet uit bij de Koning in de klas. “Dat is niet van deze tijd,” vindt hij. “Studenten kunnen heel goed multitasken: ze pikken eruit wat ze interessant vinden.” Van creatieve lesmethodes is hij fan. “Ik geloof meer in het houden van quizjes en dergelijke, dan dat ik weer een paar uur sta te vertellen. Interactie tussen leerling en docent is belangrijk. Soms vraag ik of ze ergens meer over willen weten en als ze nee zeggen, houdt het op.” Toch hoopt hij op een “ja”, want nieuwsgierigheid vindt De Koning belangrijk. “Ik wil mijn studenten meegeven vragen te blijven stellen. Neem niet alles voetstoots aan. De onderzoekende geest moet gestimuleerd worden.”

Volg Patrick op LinkedIn.