1. Home
  2. Nieuws
  3. Maatwerk bij Tio

David vertelt over studeren met autisme

David studeert hbo Financial Business Management bij Tio in Groningen. Hij is open over zijn autisme, krijgt extra tijd, uitleg of ruimte als hij dat nodig heeft en vertelt in dit interview meer over zijn keuze voor Tio en zijn studie. 

Hoe ben je tot de keuze voor Tio gekomen? 

“In mijn onderwijscarrière heb ik veel verschillende scholen gekend. Bij iedere wissel ontdekte ik zaken die goed gingen of beter konden. Ten slotte kwam ik terecht op het Aurum College in Lelystad. Vooral in de examenjaren heb ik samen met mijn mentor, mijn ouders en de begeleiding ontdekt wat er voor mij nodig was om goed te kunnen studeren. 

Wat mij helpt zijn de kleine klassen van Tio en goed contact met de docenten. Net als duidelijkheid over wat er van mij wordt verwacht en heldere uitleg van de lesstof.  

Toen ik in 3havo zat, ben ik met mijn oudste zus mee geweest naar een open dag van Tio. Ik heb uiteindelijk voor Tio gekozen omdat deze school het beste aansluit bij wat ik nodig heb om me verder te ontwikkelen.”  

Waarom heb je gekozen voor Financial Business Management?  

Ik heb gekozen voor deze finance-opleiding, omdat deze opleiding alle vakken aanbiedt die mijn interesse hebben en ik weinig sociaal contact hoef te hebben in dit vakgebied. Ook heb ik Hbo Rechten overwogen en Hotel- en Eventmanagement, maar bij die opleidingen was er meer sociaal contact nodig.  

Tio biedt maatwerk. Hoe merk jij dat?  

Bij Tio nemen ze de tijd om extra uitleg te geven wanneer ik dit nodig heb. Bijvoorbeeld: bij digitale vaardigheden moest de docent mij een database uitleggen. Hij deed dat met Excel in plaats van met PowerPoint, omdat dit voor mij duidelijker was. En wanneer ik iets niet snap van Tio Portal (de digitale leeromgeving van Tio), dan kan ik bij assistent-vestigingsmanager Hermien terecht. Zij geeft me stap voor stap met afbeeldingen informatie over hoe het werkt.  

Ook wordt er naar me geluisterd als ik een probleem heb. De docenten en medewerkers doen hun best om het op te lossen of zoeken naar een alternatief. De vestigingsmanager en assistent-vestigingsmanagers zijn makkelijk te benaderen als er iets wel of niet goed gaat. 

Wat kan beter?  

Een handleiding voor de magnetron op de vestiging zou top zijn. 

Ben jij open over je autisme naar medestudenten en Tio-medewerkers?  

Ja, open zijn over wie ik ben maakt dat mensen mij beter begrijpen en een goed beeld van me hebben. Bijvoorbeeld: bij de start van de opleiding en bij de kennismaking met medestudenten is over autisme verteld. De andere studenten zoeken contact met mij. Zij zetten de eerste stap en dat helpt mij weer.  

Zou je Tio aanraden bij anderen? 

Ik zou Tio zeker aanraden bij een ander. Zodra het kan ga ik dat ook vertellen op mijn oude opleiding bij het Aurum College in Lelystad. 

Tips van David voor scholieren met autisme bij hun studiekeuze: