1. Home
  2. Nieuws
  3. Ambitieuze afstudeerstage in Berlijn

Ambitieuze afstudeerstage in Berlijn

Ondernemende studente Hotel- en Eventmanagement loopt stage bij businesshotel

Midden op de Kurfürstendamm, in hartje Berlijn, staat het stijlvolle H10-hotel. De salesafdeling van het hotel krijgt deze zomer hulp van de ondernemende studente Hotel- en Eventmanagement Roos van der Laan. Aan haar de taak de positionering van het hotel te verbeteren. Roos: “Ik krijg veel ruimte om mijn eigen plan te trekken voor mijn onderzoek, dat is ontzettend leerzaam.”

Concurrentieonderzoek MICE-activiteiten

“Ik onderzoek voor het Berlijnse H10-hotel wat de positie ten opzichte van de concurrentie is op het gebied van MICE-activiteiten”, vertelt Roos enthousiast over haar afstudeerstage. “Dankzij mijn onderzoeksresultaten en aanbevelingen kan het hotel zich beter positioneren.”

De afkorting MICE staat voor Meetings (vergaderingen), Incentives (belonings- en motivatiereizen), Conventions (congressen) en Exhibitions (beurzen). Events gericht op zakelijk toerisme dus.

Meelopen met het management

“Eerst heb ik meegelopen op de MICE-afdeling. Daarna liep ik mee met het revenue management en corporate management. Nu werk ik fulltime aan mijn onderzoek op de salesafdeling.”

Roos pakt het grondig aan: “Ik ga regelmatig op pad. Voor de concurrentieanalyse heb ik zeven vier- en vijfsterrenhotels in Berlijn geïnterviewd. Ook interview ik gasten van H10 over hun tevredenheid en of ze verbetersuggesties hebben. Het management laat mij heel vrij bij het inrichten van mijn onderzoek, zo leer ik enorm veel.”

Wonen en werken in wereldstad Berlijn

Uiteraard werkt Roos niet alleen in Berlijn, maar woont ze er ook. “Berlijn is echt fantastisch! Iedereen is heel vriendelijk en vrij en er is zo veel te zien en te doen. Ieder weekend doe ik iets leuks en ik zit nog vol plannen.” Roos moet lachen: “Wat dat betreft is mijn stage veel te kort!”

Roos heeft intensief contact met de gasten en andere hotels. Gelukkig kan ze zich prima redden in het Duits. “Ik heb correct Duits leren spreken doordat ik op Tio twee jaar intensief Duitse les heb gehad”, legt ze uit. “En van wonen en werken in Duitsland leer je de taal vanzelf. Mijn Hollandse accent vinden de Duitsers alleen maar charmant, dus dat werkt in mijn voordeel.”

Duitsland en Nederland

Hoewel Roos na haar stage weer terug gaat naar Nederland, is ze aardig verknocht geraakt aan het buurland. “Na mijn afstudeerstage wil ik een Double Degree master halen in Groningen: International Development Economics”, vertelt de gemotiveerde studente. “Daarna wil ik graag iets doen met de Duits-Nederlandse betrekkingen. De (handels)relatie tussen de twee landen is gewoon erg goed. Ik zou het heel gaaf vinden om daar een grote rol in te kunnen spelen.” 

Volg Roos op LinkedIn.