U bevindt zich hier

 
Historie Hogeschool Tio

Historie

Even terug in de tijd!

Hoe het begon: begin jaren ’70 groeide het toerisme explosief. Hierdoor ontstond in de toeristische sector een grote behoefte aan geschoold personeel. Aangezien er nog geen regulier onderwijs op het gebied van toerisme bestond, richtte het bedrijfsleven drie vakscholen op, namelijk:

  • Oprichter Tio - Dhr WilminkTio college, namens het bedrijfsleven in Oost-Nederland (opgericht in 1969 door VVV-directeur D.J.F. Wilmink), met een vestiging in Hengelo
  • AVR vakschool, namens het ANVR (brancheorganisatie voor de reiswereld), met een vestiging in Leiderdorp (later Leidschendam);
  • AVV vakschool, namens de ANVV (brancheorganisatie voor het VVV-wezen) met een vestiging in Den Haag (later Amersfoort).


Deze vakscholen verzorgden kortlopende functiegerichte opleidingen, gericht op de praktische behoeften van het bedrijfsleven. De goede uitstroommogelijkheden voor afgestudeerden zorgden ervoor dat de drie vakscholen populair waren.
Aanvankelijk werden deze vakscholen door de overheid gesubsidieerd. Eind jaren ’80 hield de overheidssubsidie op te bestaan en werden de vakscholen gedwongen meer marktgericht te gaan denken. In 1988 werden nevenvestigingen geopend in Haarlem en ’s-Hertogenbosch.

Sinds 1991 is Tio een particuliere onderwijs­instelling, onder leiding van huidig directeur Mark Düthler.

Verschillende vakscholen werden door Tio overgenomen: de AVV-vakschool in 1993 en de AVR-vakschool in 1994. In 1997 werd de hospitality-opleiding Tunon overgenomen.