U bevindt zich hier

 
Studeren aan het hbo

Hbo-opleiding of universitaire opleiding?

Twijfel je of je moet gaan studeren aan een hbo-opleiding bij een hogeschool of een bacheloropleiding moet gaan volgen aan een universiteit? Hieronder zetten we uiteen wat het verschil is tussen een hbo-opleiding en een wo-opleiding.

 

Hbo-opleiding

Universitaire opleiding

Leren voor beroep

Leren onderzoek te doen

Het beroepsbeeld is duidelijk

Het beroepsbeeld is nog niet duidelijk

Vooral praktisch en praktijkgericht

Vooral theoretisch

Vergaarde kennis toepassen in de praktijk

Nieuwe kennis ontdekken en delen

Vaardigheden en houding voor functie/beroep

Vaardigheden voor onderzoek en wetenschap

Veel verschillende vakken

Minder vakken, meer verdieping

Leerstof gespreid

Leerstof vaak geconcentreerd, hoog tempo

Persoonlijke begeleiding

Minder persoonlijk, zelf alles uitzoeken

Veel les in groepen

Veel zelfstandig leren

Vaak in klasverband

Vaak in grote collegezalen

Je wordt opgeleid voor een functie/beroep

Je wordt opgeleid voor een vakgebied

Waarom kiezen voor een particuliere hbo-opleiding?

Hogeschool Tio biedt particuliere hbo-opleidingen aan. Dit betekent studeren in kleine groepen, gemiddeld zo’n 11 studenten per les, met veel persoonlijk aandacht en begeleiding. En bij Tio kun je, in tegenstelling tot het reguliere hbo-onderwijs waar de opleiding 4 jaar duurt, de hbo-opleiding afronden in slechts 3 jaar. Zo lang duurt een bacheloropleiding aan een universiteit ook. Wat zijn de voordelen van het studeren aan een particuliere hbo-opleiding ten opzichte van een door de overheid bekostigde hbo-opleiding:

Kiezen voor kwaliteit

Een opleiding kiezen is een belangrijke keuze voor je toekomst. Maar hoe kom je tot deze belangrijke beslissing? Er zijn tools om erachter te komen of je bijvoorbeeld kiest voor een goede hbo-opleiding. Studiekeuze123 is een website waar je opleidingen kunt vergelijken en kan zien hoe huidige studenten hun opleiding beoordelen. De Keuzegids publiceert elk jaar de beste opleidingen van Nederland. Beide tools kunnen je helpen met het maken van een goede beslissing voor je toekomst.

Van vwo naar hbo

Heb jij vwo als vooropleiding? Dan bieden de hbo-opleidingen van Tio je genoeg uitdagingen. Snelle en intensieve programma’s waarbij je je hbo-diploma in drie jaar kunt halen en een honours programma kunt volgen. Lees hieronder waarom studenten met een vwo-diploma voor Tio kiezen.

Met fasttrack een jaar eerder werken
Rodney van RijenHoewel Rodney zijn vwo succesvol heeft afgerond, koos hij bewust voor een hbo-studie. “Ik wilde niet naar de universiteit. Ik ben erg blij met de keuze voor mijn hbo-opleiding. International Business Management is een brede opleiding waarmee ik uiteindelijk alle kanten op kan. Mijn keuze voor Tio zat hem vooral in de opleiding en de kansen die hieruit voortvloeien. Ook de keuze voor het fasttrackprogramma is goed bevallen. Doordat ik sneller afstudeer, kan ik toch een jaartje eerder aan het werk.”

Theorie mét praktijk
Rogier GroenHotelstudent Rogier Groen weet precies wat hij wil na zijn studie Hotel- en Eventmanagement: zijn eigen bedrijf starten. Voor hij aan Tio begon, haalde hij zijn vwo-diploma. “Dat betekende niet automatisch dat ik naar de universiteit wilde. Op het hbo wordt theorie gecombineerd met praktijk. Het feit dat ik bij Tio sneller kan studeren, is helemaal een pluspunt.”

 

Verder studeren

Bijkomend voordeel aan het versneld studeren bij Tio is dat je na 3 jaar kan beginnen aan je masteropleiding. Een masteropleiding geeft academische verdieping aan je kennis en vaardigheden. Je kunt als afgestudeerde Tio-student een mastertitel halen aan bijvoorbeeld één van de partneruniversiteiten van Tio. Lees hieronder hoe dat een aantal oud-Tio-studenten bevalt.

Goede master voor internationale contacten
Deborah HulsDeborah Huls behaalde via het versnelde programma toen ze 19 was haar hbo-diploma Hotel- en Eventmanagement. Tussen de partneruniversiteiten van Tio zag ze een wel heel interessante masteropleiding. “De European Master in Tourism Management aan de University of Southern Denmark duurt twee jaar en in die periode studeer je aan drie verschillende Europese universiteiten. Qua niveau sloot de master prima aan op Tio. Eigenlijk vond ik Tio zwaarder. Daar krijg je veel vakken tegelijk en moet je in korte tijd veel leren. Deze master is vooral zo’n goede ervaring dankzij alle internationale contacten die je opdoet.”


Al binnen 1,5 jaar een mastertitel op zak

Stefanie BroekNa het afronden van haar studie Internationaal Toeristisch Management aan Tio, vond Stefanie Broek dat ze nog niet was uitgeleerd. Ze koos voor de Master Business Administration. “Je verdiept de basis die je hebt gelegd tijdens je bachelor. Allerlei aspecten uit de bedrijfskunde komen naar voren. Je kunt zelf je specialisatie kiezen. Ik heb voor een combinatie van de specialisaties finance en HR gekozen. Ik raad iedereen aan die nog niet is ‘uitgeleerd’ door te studeren. De master die ik heb gedaan kun je al binnen 1,5 jaar (inclusief pre-master) op zak hebben.”