1. Home
  2. Nieuws
  3. Financestage op Schiphol bij KLM

Financestage op Schiphol bij KLM

"Stagelopen bij KLM was zo cool. Ik heb veel geleerd, niet alleen wat betreft financiën en data, maar dankzij de internationale omgeving ook op het gebied van Engelse taalvaardigheden bijvoorbeeld.”

Zo zit je in de schoolbanken, zo loop je stage met uitzicht op het platform waar alle privé- en businessjets van KLM landen en opstijgen. Te mooi om waar te zijn? Niet voor Tio-student Fabiënne van den Berg! Zij wist deze zomer een stageplek te bemachtigen op de financiële afdeling van KLM en gaf haar loopbaan zo een vliegende start. “Zo cool om stage te mogen lopen bij zo’n groot, internationaal bedrijf!”

Financial Business Management-student Fabiënne was deze zomer te vinden op de afdeling Financial Accounting Services van KLM Royal Dutch Airlines op Schiphol-Oost. Binnen het team Quality Assurance hield zij zich, samen met andere financiële experts, dagelijks bezig met data, analyses en rapportages. 

Data analyseren en rapporteren

“Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het opstellen en updaten van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse rapportages voor verschillende afdelingen binnen KLM en Air France”, legt Fabiënne uit. “De data daarvoor haalde ik uit bepaalde systemen zoals SAP of SAPCO en die analyseerde ik. Daarnaast woonde ik meetings bij en updatete ik dashboards die werden gepresenteerd in managementmeetings.”

Veel uitdaging

“Omdat ik iedere dag weer met andere data en rapportages bezig was, was mijn werk heel gevarieerd”, gaat Fabiënne enthousiast verder. “Dat maakte het heel afwisselend en uitdagend. Ik ben bij veel processen betrokken geweest en mocht ook altijd meedenken bij bepaalde beslissingen. Ik had best wat verantwoordelijkheden, dat maakte het heel leuk.”

Niet geschoten is altijd mis

Fabiënne had altijd al interesse in de luchtvaart, maar had nooit verwacht binnen te komen bij zo’n groot en dynamisch bedrijf als KLM. “Toch dacht ik bij mezelf: niet geschoten is altijd mis. Dus ik stuurde mijn motivatiebrief naar KLM en was direct welkom. Dat was zo cool. Ik heb echt veel geleerd van deze stage. Niet alleen wat betreft financiën en data, maar dankzij de internationale omgeving ook op het gebied van Engelse taalvaardigheden bijvoorbeeld.”

Al in één jaar zoveel ervaring opgedaan

Fabiënne zit inmiddels in het tweede jaar van haar studie Financial Business Management op Tio Rotterdam. “Ik wilde graag de economische kant op, iets doen met cijfertjes, met data. Deze studie sprak me direct aan, net als het persoonlijke onderwijs van Tio. Het bevalt me hartstikke goed. Ik heb in één jaar tijd al enorm veel praktijkervaring opgedaan; bij KLM, maar ook tijdens verschillende projecten. En niet onbelangrijk: het is gewoon supergezellig op Tio. Dankzij de kleinschaligheid kent bijna iedereen elkaar op de vestiging.”

Ready for take-off

Tot slot: wat zijn Fabiënnes ambities voor de toekomst? “De luchtvaart vind ik een hele leuke en dynamische wereld, maar ik wil alle opties open houden. Ik wil mijn andere stages echt gebruiken om te ontdekken wat ik graag wil. Gelukkig heb ik ook nog even. Maar werken op de financiële afdeling van zo’n enorm bedrijf als KLM smaakt in ieder geval naar meer!”