1. Home
  2. Nieuws
  3. Aantal festivals blijft groeien

Festivalmarkt onder de loep: aantal festivals groeit

954 festivals, 772 organisatoren en 26,6 miljoen bezoekers. Het afgelopen festivalseizoen was er weer eentje om je vingers bij af te likken. Onlangs verscheen de Festival Monitor 2018, een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen op de Nederlandse festivalmarkt. Wat bezochten we massaal, welke festivals waren nieuw en wat zijn de trends?

Meer festivals, aantal bezoekers gelijk

Met 954 festivals is het aantal festivals in 2017 in Nederland voor het vijfde jaar op rij toegenomen. Een mooie vooruitzicht voor toekomstige eventmanagers! Nieuwe namen in festivalland waren o.a. Soul Live Festival, Music On Festival en Den Haag Outdoor. Het aantal festivalbezoekers is ongeveer gelijk gebleven: van 26,7 miljoen in 2016 naar 26,6 miljoen in 2017. Waar de gratis festivals een kleine daling kennen, kenden de entreeheffende festivals in 2017 een toename in het aantal bezoekers.

Festivalbezoek meer verspreid over Nederland

De meeste festivals vonden, net als in voorgaande jaren, in Noord-Holland (211) en Zuid-Holland (176) plaats. Opvallend is echter dat deze festivals, die in aantallen bleven toenemen, voor het eerst in jaren lagere bezoekersaantallen kenden. In provincies als Utrecht, Noord-Brabant en Limburg namen de bezoekersaantallen wél toe. Het festivalbezoek in 2017 was dus meer verspreid over het hele land.

Meest bezochte festivals

De vijf meest bezochte entreeheffende festivals in 2017 waren:

Van de vrij toegankelijke festivals werden, net als vorig jaar, het meest bezocht:

663 miljoen

In 2017 gaven bezoekers in totaal ruim 663 miljoen uit op festivals, en dan voornamelijk op muziekfestivals. Dit bedrag is nog exclusief entree. Wat bezoekers dan gemiddeld betaalden aan een entreebewijs? € 26,86; een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

Festival Monitor
De Festival Monitor wordt jaarlijks door opgesteld door onderzoeksbureau Respons in samenwerking met en onder auspiciën van Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en –festivals (VNPF).