1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio on Tour: Een culinaire reis

Tio on Tour: Een culinaire reis

De allereerste Tio on Tour - de culinaire reis - ging via Zaltbommel, naar het Limburgse Echt, Maastricht, de Champagnestreek in Noord-Frankrijk, Reims, de Oosterschelde en eindigde in het Zeeuwse Yerseke. Tijdens de driedaagse reis maakten we nader kennis met verschillende culinaire geneugten. Dit viel zeer in de smaak bij de groep van 35 studenten. 

Een kas met slakken

Slow Escargots in de buurt van Zaltbommel was de eerste stop. Vol passie en enthousiasme vertelde eigenaar Lennard ter Hal hoe zijn slakkenboerderij tot stand is gekomen en wat er in 14 maanden moet gebeuren om de Rolls Royce onder slakken zover te krijgen dat heel gastronomisch Nederland zijn slakken op de menu kaart wil hebben staan. In de kas krioelen duizenden slakken rond. Een aantal daarvan worden klassiek bereid (kruidenboter met niet teveel knoflook) en vol hilariteit opgegeten. Snel door naar Echt.

Varkens in en om de Abdij

Want daar wordt gestopt bij Livar (Limburgs Varken). In en om de abdij worden deze varkens door de paters en broeders op de meest zorgvuldige en biologische manier groot gebracht. Na een rondleiding door de stallen en het klooster worden verschillende hamsoorten geproefd. Met name de Prosciutto de Monastero (kloosterham die op en neer gaat naar Parma om daar te rijpen) doet het erg goed. De middag is aangebroken en dat houdt in dat het tijd is voor wijn.

Apostelhoeve in Maastricht

En dat wordt gedronken bij de Apostelhoeve in Maastricht. Een idyllisch kasteel boven op de heuvels van het Maastrichtse landschap. Na een rondleiding door de wijngaarden wordt het arsenaal aan wijnen geproefd. Nederlandse wijn van topkwaliteit. Snel door naar het hotel om te eten en tot in de late uurtjes Maastricht onveilig te maken.

De Champagnestreek

Gelukkig kan iedereen vier uurtjes slapen in de bus, voordat we aankomen in de streek waar de bekendste mousserende wijn ter wereld wordt gemaakt wordt: Champagne. Met een uitermate lekker zonnetje laten de studenten zich rondleiden bij Bollinger (bekend van de James Bond films) en het wat minder bekende champagnehuis Ayale. De kilometerslange gangenstelsels worden vol bewondering aanschouwt. In miljoenen flessen ligt hier voor miljarden euro’s aan Champagne opgeslagen. Na het proeven van zeven verspillende glaasjes bubbels eten we een hapje in het dorp Epernay om vervolgens in te checken in het hotel in Reims. Op het gezellige plein midden in het centrum wordt de dag afgesloten op het terras!

Kaasboerderij Schellach

Op de zonovergoten zaterdag komen we aan bij kaasboerderij Schellach. Na een presentatie over de boerderij en het maken van kaas proeven we een deel van het assortiment. We lopen langs de stallen, drinken een drankje in de zon en vullen de tassen met verschillende kazen. De Beatrix 2 ligt te wachten om ons rond te varen over de Oosterschelde waar alle mossel- en oesterbanken zijn gelegen.

De Oesterij in Yerseke

De Zeeuwse platte en de Zeeuwse creuse oesters worden klaargemaakt bij de Oesterij in Yerseke die we samen met echte Oosterschelde kreeft opeten onder het genot van een goed glas wijn. Helaas zit de eerste Tio on Tour er al weer op, maar volgend jaar zijn we er uiteraard weer!