1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-docente Margôt: “Ik geef studenten een vliegende start”

Tio-docente Margôt: “Mijn doel is studenten een vliegende start te geven”

Na twintig jaar in de lucht als Purser en vijf jaar op kantoor als Executive Assistant bij KLM, start Margôt Koch-Noorlander in 2019 als docent bij Tio. Momenteel combineert ze het lesgeven met haar eigen onderneming Happy2Organize. “Doordat je met één been in het bedrijfsleven staat, heb je altijd nieuwe praktijkvoorbeelden die je kunt gebruiken tijdens de lessen”, vertelt Margôt. 

Mooie reizen maken met KLM

Na het behalen van haar Master Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, begint Margôt in 1991 bij de ABN AMRO Bank als Accountmanager. Na een aantal jaren merkte ze dat een negen-tot-vijf baan niet bij haar past en besluit ze om van haar hobby, reizen, haar werk te maken en gaat vliegen als stewardess bij KLM. “Ik heb met ontzettend veel plezier 25 jaar bij KLM mogen werken. Na twintig jaar in de lucht te hebben mogen werken, heb ik ook nog vijf jaar op kantoor bij KLM figuurlijk op hoog niveau mogen werken als Executive Assistant.”

Haar reis naar Tio

Nadat Margôt KLM heeft verlaten, begint ze haar eigen bedrijf waar ze ondernemers helpt met hun financiële administratie. Margôt vertelt: “Toen ik een advertentie zag voor docent Luchtvaartvakken bij Tio, kwam alles voor mij samen. Het leek me altijd al leuk om les te geven en dan zeker in vakken waar ik 25 jaar ervaring in heb opgedaan. Zo ben ik bij Tio begonnen.”

Studenten een vliegende start geven

Na twee jaar Luchtvaartvakken te hebben gegeven bij de mbo4-opleiding Stewardess Receptionist Hostess, maakt Margôt de overstap naar lesgeven in financiële vakken. “Ik geef nu les in Bedrijfseconomie en Finance & Accounting aan de eerstejaars bij Tio.”

Praktijkverhalen

Op de vraag welke kwaliteiten een docent nodig heeft om bij Tio les te geven, antwoordt Margôt; “Om bij Tio aan de slag te gaan, is praktijkervaring eigenlijk het meest belangrijk. Het is cruciaal dat je als docent echt goed in staat bent om steeds de link naar de praktijk te maken.”

Zelf gebruikt Margôt veel voorbeelden uit haar loopbaan bij KLM. “Een leuk voorbeeld dat ik in mijn lessen gebruik, is toen KLM en Air France werden samengevoegd. Was dat een fusie of een overname? En wat is het verschil tussen deze twee termen? Dan vertel ik ook bijvoorbeeld over de holding Air France KLM en wat de fusie heeft gedaan met de aandelen van KLM. Zo komen eigenlijk alle facetten van het vak mooi aan bod in een voorbeeld.”

Daarnaast gebruikt Margôt ook veel actuele voorbeelden. “In de klas pak ik vaak de economiebijlage uit de krant erbij en dan vertel ik bijvoorbeeld over het gas dat steeds duurder wordt. Zo help ik de studenten na te denken over wat dat betekent voor ondernemers. Op die manier probeer ik de soms wat taaie bedrijfseconomische stof toch behapbaar te maken.”

Voordelen van Tio

Als voordelen van werken als docent bij Tio noemt Margôt de kleinschaligheid van de opleidingen en de persoonlijke benadering richting studenten. Ze legt uit: “Met kleine klassen, van ongeveer tien tot twaalf studenten, weet ik goed wat de verschillende leerstijlen zijn van de studenten. De één moet wellicht wat meer oefenen en de ander vindt het juist fijn om de stof wat vaker uitgelegd te krijgen. Zo kan ik de stof aanpassen op de behoeftes van de individuele student. Dat maatwerk vind ik echt leuk. Wanneer een student een tentamen met ’n mooi cijfer heeft afgesloten, maakt me dat altijd weer blij.”

Tips voor potentiële studenten

Op de laatste vraag aan Margôt, of ze nog tips heeft voor potentiële studenten, antwoordt ze enthousiast: “Kom vooral eens de sfeer proeven. Dat is toch anders dan de site bekijken. Kom eens naar een open dag, dan zie je wat we bedoelen met de persoonlijke benadering van Tio en hoe wij studenten persoonlijk kunnen begeleiden naar de eindstreep van hun opleiding”.

Kom jij binnenkort een open dag bijwonen?
Lees meer over: docent, werken bij Tio