1. Home
  2. Nieuws
  3. 10 x zo blijf je fit in coronatijd

10 x zo blijf je fit in coronatijd

#stayhome maar blijf wel in beweging

Hoe blijf je fit als je de hele dag binnen moet blijven? En hoe raak je je energie kwijt als je niet lekker met je vrienden kunt voetballen of chillen in het park? Voorkom dat de muren op je af komen tijdens zo’n thuisquarantaine en blijf lekker in beweging. Want ja, dat kan dus gewoon thuis en is makkelijker dan je denkt!

1. ‘Reis’ naar je studieplek

Nu je niet meer dagelijks op je fiets springt om naar school te gaan, rol je misschien direct uit je bed naar je studieplek. Een beter idee is om ’s ochtends, vóór je eerste les begint, even naar buiten te gaan voor een wandelingetje. Alsof je naar school loopt, alleen houd je nu afstand tot anderen en eindig je bij je studieplek thuis. Een goed begin van je dag!

2. Billen van de bank

Dat de sportschool gesloten is, is geen excuus om hele avonden op de bank te hangen. Schuif je meubels aan de kant, slinger je beeldscherm aan en schakel in op een toffe online workout. YouTube staat er vol mee en veel sportscholen bieden momenteel ook (live) online lessen aan. Tip: bij gebrek aan gewichtjes gebruik je (een tas met) je zwaarste studieboeken.

3. In de tuin werken

Heb je een tuin of balkon? Ga dan lekker tuinieren. Je hoeft er de straat niet voor op terwijl je toch buiten fysiek bezig bent. Bovendien kun je ondertussen lekker genieten van het mooie voorjaarsweer en het gekwetter van de vogeltjes. Met enkele vrolijke voorjaarsbloeiers fleur je, zonder al te veel moeite, je hele tuin op. Wel zo fijn als de coronamaatregelen nog even aanhouden!

4. Outdoor fitnes 2.0

Weet je nog hoe blij je vroeger werd van buitenspelen? Het kan weer! Leef je uit met touwtje springen, ga opdrukken of bind een weerstandsband aan een boom. Het zal je verbazen hoeveel effectieve oefeningen je kunt doen met alleen een stoeprand, muur of bankje. Ideaal voor in de tuin of, als het niet anders kan, daarbuiten.

4. Sta op

Om een beetje fit te blijven hoef je je heus niet veelvuldig in het zweet te werken. Misschien nog wel belangrijker is dat je niet te lang achter elkaar stilzit: zitten is het nieuwe roken namelijk. Sta als je lesrooster dat toestaat ieder half uur even op om de benen te strekken. Heb je een hoog bureau of beeldscherm, dan kun je je (online) lessen zelfs staand volgen.

5. Doe alsof

Doe als op school: pak de trap voor je eerste les, doe in je lunchpauze even een blokje om en wandel, in plaats van naar je volgende les, een rondje door je huis. Alleen die spannende potjes tafelvoetbal in de kantine met je vrienden zullen nog even moeten wachten ...

6. Je kamer opruimen

Oké, we geven toe, het is misschien niet de leukste bezigheid. Maar wel belangrijk, want het studeert een stuk prettiger in een rustige en opgeruimde omgeving. Dus zet een lekker swingend muziekje op en ga aan de slag: verzamel, gooi weg, breng op orde, ruim op en maak schoon. Win-win: je bent lekker in beweging én je krijgt er een schone en opgeruimde studieplek voor terug.

8. Wandelen

Heb je geen klachten en behoud je voldoende afstand tot anderen, dan kun je prima even naar buiten. Wandelen is dan een prima idee: het is gezond én goed voor je humeur. Even de benen strekken en een frisse neus halen kan heerlijk zijn, al is het maar een kwartiertje tussen je (online) lessen door!

9. Hardlopen

Ook hardlopen mag, mits je je aan de regels houdt en de drukte zo veel mogelijk vermijdt. Gelukkig maar, want het is goed voor lichaam én geest. Een rondje hardlopen zorgt ervoor dat je hersenen even rust krijgen en kunnen opladen. En nadat je je in het zweet hebt gewerkt, heb je meer energie en motivatie. Ideaal!

10. Klusjes

De auto van je ouders wassen, boodschappen doen voor die oudere buurman of de hond van je vriend uitlaten. Genoeg klusjes te bedenken waarmee je iemand een groot plezier doet én waarbij je lekker in beweging blijft. Nu we met z’n allen niet meer naar school of werk gaan, besparen we heel wat reistijd. Dus geen tijd is geen excuus!