1. Home
  2. Nieuws
  3. Food and beverage manager bij IKEA

Food and beverage manager bij IKEA

Oud-student Maarten Martens werkt als Food and Beverage manager bij IKEA Utrecht en maakte onlangs promotie naar de functie van Commercial & Development manager IKEA Nederland. Hij stuurt een team van 79 mensen aan en is verantwoordelijk voor alles wat met eten en drinken te maken heeft. “Ik heb een heel mooi beroep.”

Maarten: “Als F&B manager stuur ik de horecatak van IKEA Utrecht aan. Daarnaast ben ik vanuit het managementteam verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vestiging. Mijn team voorziet op een gemiddelde zaterdag zo’n 500 medewerkers en 8.000 tot 10.000 klanten van eten en drinken. Daarnaast runnen we ook de Food Market.”

Organisatietalent

Het runnen van zo’n grote onderneming vergt het nodige van Maartens organisatietalent. “De organisatie draait dagelijks van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. De winkel is verdeeld over twee verdiepingen, dus je kunt niet overal tegelijkertijd zijn. Het restaurant telt 300 zitplaatsen voor duizenden gasten. Om hen op een goede manier te behandelen en verzorgen is een hele uitdaging. Ook op logistiek gebied bijvoorbeeld. Er worden elke dag grote hoeveelheden eten aangeleverd; we maken alleen al zo'n 2000 koude schotels per dag. Bovendien willen klanten graag weten waar ze een bepaald product kunnen vinden of hoe ze een keuken kunnen bestellen. Als horecamedewerker moet je daarom ook veel van de producten in de winkel weten. Voor wat betreft de planning houden we de weersvoorspellingen goed in de gaten. Slecht weer betekent veel klanten, hier moet je goed op inspelen.”

Promotie

“IKEA is een mooi bedrijf met goede en eerlijke spullen, waar de medewerkers centraal staan. Er is geen hiërarchie, iedereen is even belangrijk als schakel in het grote geheel. Binnen de retail is IKEA een super bedrijf om voor te werken.” Maarten heeft onlangs zijn baan als F&B manager van de vestiging in Utrecht verruild voor de functie van Commercial & Development manager van IKEA Nederland. “In mijn nieuwe functie heb ik de commerciële kant van IKEA Food onder mijn hoede gekregen en ben ik verantwoordelijk voor de verbouw en nieuwbouw van IKEA Food, bijvoorbeeld bij nieuwe restaurants. Ook IKEA Food training en opleiding valt onder mijn verantwoordelijkheid. Ik ben veel onderweg, want ik stuur 12 vestigingen aan en schuif aan bij het management van IKEA Nederland. Samen met de inkoopmanager bekijk ik waar we slimme acties op kunnen zetten. Een leuke uitdaging!”

Volg Maarten op LinkedIn

Lees meer over: alumni, manager