1. Home
  2. Nieuws
  3. Exchange: Audrey in Helsinki

Tijdelijk studeren in het buitenland

Audrey Verschoor koos de minor international exchange en ging vier maanden op uitwisseling naar Helsinki. Audrey: “Het was een leerzame maar vooral unieke ervaring. Je leert jezelf kennen, je wordt er zelfstandiger van, je ontmoet mensen uit alle delen van Europa en het is vooral heel veel fun!”

Audrey: “Op 22 augustus vloog ik naar Helsinki waar ik werd opgewacht door mijn tutor, die mij vervolgens zou brengen naar mijn appartement. In het appartement werd ik verwelkomd door mijn vijf roomies - drie Fransen, een Duitse en een Nederlandse - die ook exchange students waren op dezelfde school. We aten samen die dag en leerden elkaar al meteen kennen. Ik vond de meiden direct aardig, wat goed was want we zouden de komende vier maanden met zes meiden in het appartement leven en we hadden maar één douche!”

Naar school

“De volgende dag moest ik al meteen naar school: Arcada. We kregen daar een introductie en rondleiding. De school is, in vergelijking met Tio, erg hoog en ruim. Ze hebben daar ook veel praktijklokalen voor verschillende studierichtingen. Een geluidsopnamestudio, een lokaal met alleen maar massagetafels, een ergotherapielokaal en zelfs een ziekenhuisafdeling waar zes bedden staan met simulatiepoppen. Een paar dagen daarna ervoer ik al hoe er les werd gegeven op Arcada. Mijn eerste les was Finnish for beginners maar nondeju wat ging dat snel. In het begin kon ik er geen touw aan vastknopen, want Fins lijkt in geen enkel opzicht op enige andere taal die ik ooit heb gezien of gehoord. Gelukkig werden de meeste onderwerpen ook in de lessen daarna herhaald. De Finse taal is niet raar, maar anders. En er zit wel logica in als je het eenmaal door hebt en het is een leuke taal om te leren.”

Op ontdekkingstocht

“Maar tijdens je exchange doe je natuurlijk veel meer dan alleen leren. De hele uitwisseling draait om plezier en dat hebben wij ook gehad. Vooral met mijn roomies, waarmee het goed klikte, heb ik veel uitstapjes gemaakt in en rond Helsinki. We hadden Helsinki al vrij snel helemaal ontdekt, want het is een kleine maar ruime stad en redelijk jong. Hoewel Helsinki koud is, door de wind, hoef je er geen kou te lijden want 9 van de 10 keer ben je toch wel binnen. Ze hebben daar niet echt winkelstraten maar je loopt van winkelcentrum naar winkelcentrum. En moet je wat verderop zijn? Snel in de bus/tram/metro of trein en anders ‘s avonds in de sauna! Naar Finland moet je vooral gaan voor de natuur. Er zijn dan ook veel parken met wandelroutes.”

Over de Finnen

“De Finnen zelf zijn erg individualistisch. We werden dan ook al gewaarschuwd tijdens de introductie: vat het niet persoonlijk op als iemand naast jou in de bus verplaatst naar twee vrije stoelen, omdat ze het liefst gewoon op zichzelf zijn. Finnen kunnen ook erg ongeduldig zijn, hebben haast en verontschuldigen zich niet als ze je bijna omver lopen. Gelukkig heb ik ook heel behulpzame Finnen meegemaakt. Als ik dan de weg vroeg, zouden ze mij er het liefst persoonlijk heenbrengen. Ook zijn ze soms wel nieuwsgierig. Als je dan met wat vrienden in de rij staat, gezellig Engels te kletsen, willen ze graag weten waar je vandaan komt, en hoe je Helsinki/Finland ervaart.”

Over de grens

“We hebben ook internationale uitstapjes gemaakt naar onder andere Tallinn in Estland, dat je per boot in twee uur kunt bereiken. Het oude gedeelte is leuk om te zien. Naar Tallinn komen de meeste mensen uit Helsinki echter vooral om alcohol in te slaan, aangezien alcohol in Finland erg duur is. Ook zijn we naar Stockholm in Zweden geweest, een prachtige stad om te zien en gezelliger dan Helsinki. En last but not least zijn we ook naar Lapland geweest, de enige plek waar ik sneeuw heb meegemaakt in Finland. Daar hebben we een husky-tour gedaan, Santapark bezocht en zijn we naar Santa Claus Village geweest om de Kerstman te ontmoeten.”

Eén groot feest

“Hoewel ik de stedentrips vooral heb gedaan met mijn roomies, heb ik de kansen om de andere exchange students te leren niet misgelopen. Iedere week werden er wel ‘parties’ georganiseerd om heen te gaan, waar de meeste mensen ook wel waren. Ook kwamen daar de tutors waardoor je ook wat dichterbij iets meekreeg van de Finse cultuur. Altijd je schoenen uitdoen als je bij iemand binnen komt. De exchange was eigenlijk één groot feest maar ach... A little party never killed nobody!”