1. Home
  2. Nieuws
  3. Zo maak jij een succes van ieder sollicitatiegesprek! 8 tips

Zo maak jij een succes van ieder sollicitatiegesprek! 8 tips

Uitgenodigd voor een (stage)sollicitatiegesprek? Yes, supergoed! Nu is het zaak om te laten zien dat jij de aangewezen persoon voor de job bent. Hartstikke spannend natuurlijk, maar maak je geen zorgen: met de juiste voorbereiding is dat makkelijker dan je denkt. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet om van ieder sollicitatiegesprek een succes te maken. Klaar om die stage of baan in de wacht te slepen? Aan de slag!  

1. Verdiep je in het bedrijf 

Een sollicitatiegesprek voorbereiden begint met wat (online) research. Hoe groot is het bedrijf? Waar staat het merk voor? Wat is het laatste nieuws volgens de website en socialmediapagina’s? Je komt beter voor de dag als je goed op de hoogte bent. Eventuele vragen kun je moeiteloos beantwoorden én je kunt oprechte interesse tonen door zelf inhoudelijke vragen te stellen. 

2. Ken de vacature 

Natuurlijk heb jij de vacaturetekst goed gelezen toen je je brief schreef. Maar het loont zeker dat ook nog eens te doen voorafgaand aan je gesprek. Op deze manier kun je je namelijk een goed beeld vormen van ‘de ideale kandidaat’. Bingo! Kijk naar de gevraagde competenties en bedenk hoe je met jouw vaardigheden, kennis en ervaring past in dat plaatje. Zeker weten dat je hier vragen over krijgt. 

3. Pitch als een pro 

Een van de eerste vragen die je zult krijgen is of je iets over jezelf wil vertellen. Ideaal, want dit kun je gewoon voorbereiden. Bereid een korte pitch of introductie voor waarin je iets over je achtergrond en werkervaringen vertelt. Vertel ook gerust iets over je interesses of hobby’s, dit maakt het juist persoonlijk. Oefen het een paar keer om uh’s en ongemakkelijke stiltes zo veel mogelijk te voorkomen.  

4. Ken je kwaliteiten 

Waar ben je goed in? Tijdens het gesprek gaan jouw vaardigheden of competenties ook zeker ter sprake komen. Denk hier alvast over na en bedenk er actuele voorbeelden bij. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan goed samenwerken. Dat bleek wel toen [vul zelf in] en we met het hele team de volgende resultaten bereikten [vul zelf in]’. Wees tegelijkertijd ook eerlijk over je minder goede eigenschappen als hiernaar gevraagd wordt; hiermee laat je zien dat je over zelfkennis beschikt.  

5. Wees voorbereid op vragen 

Natuurlijk weet je vooraf nooit precies welke vragen je zult krijgen, maar er zijn enkele vragen die in de meeste gesprekken wel terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan: 

6. Toon initiatief 

Ook voor eigen vragen is tijdens een sollicitatiegesprek altijd wel ruimte. Maak hier gebruik van, hiermee toon je initiatief en laat je zien dat je serieus bent. En, niet onbelangrijk, zo ontdek je meteen of de functie en het bedrijf écht bij je passen. Wat je bijvoorbeeld kunt vragen: Hoe ziet een gemiddelde werkdag hier op kantoor eruit? Hoe kan ik me bij dit bedrijf ontwikkelen? Hoe is de sfeer op de werkvloer? En tot slot: Hoe gaat de sollicitatieprocedure verder? 

7. Ben je zenuwen de baas 

Zenuwachtig? Haal een paar keer diep adem en maak je geen zorgen. Gezonde spanning tijdens een sollicitatiegesprek is heel normaal, dat begrijpt jouw gesprekspartner ook heus wel. Valt er toch een stilte? Laat je niet van de wijs brengen en denk rustig na over je antwoorden. Weet je een vraag niet meteen te beantwoorden, verzin dan niets, maar vraag of je er later op terug mag komen.  

8. Blijf jezelf 

Tot slot nog wat praktische tips: draag nette kleding, kom op tijd, blijf vriendelijk en toon interesse in je gesprekspartner. Ga je niet anders voordoen dan je bent en blijf altijd dicht bij jezelf. Heb je een goed gevoel over het gesprek? Toon dan je oprechte enthousiasme en motivatie. Niets leuker voor je gesprekspartner dan te zien hoe graag je voor het bedrijf aan de slag zou willen.  

Ready? Go for it! 

Lees meer over: stage, toekomstperspectief