1. Home
  2. Nieuws
  3. Stagemogelijkheden bij Hotels van Oranje

Stagemogelijkheden bij Hotels van Oranje

Het is zomer, dus topdrukte bij Hotels van Oranje en het Beach Hotel in Noordwijk. “In de drukste periode van het hoogseizoen werken we hier met 320 man”, vertelt HR Manager Saskia Breuls. “Jaarlijks maken er 15 tot 20 Tio-stagiaires onderdeel uit van die groep. Aan de ene kant willen we dat ze zich breed ontwikkelen en zoveel mogelijk zien, aan de andere kant is het ook goed als ze juist de diepte ingaan.”

Veel werkgelegenheid

De hotels aan de Noordwijkse kust zijn drukbezet in het hoogseizoen, dat loopt van maart tot en met september. In de wintermaanden is het er ook niet stil. Dankzij de 32 vergaderzalen is Hotels van Oranje doordeweeks vooral een congreshotel en zijn er met name zakelijke gasten. “Door de seizoensgebonden werkzaamheden hebben we veel ambulant personeel”, zegt Saskia Breuls. “In de huishouding is natuurlijk meer personeel nodig, maar zeker ook in de food&beverage, aangezien alle terrassen open zijn en het zomers extra druk is in Beachclub O.”

Praktijkstage

De meeste Tio-stagiaires gaan aan het werk in een of meer van de vijf restaurants. “Het zijn eerste- en tweedejaarsstudenten, die hier hun praktijkstage doen”, vertelt de HR Manager. “Ze hebben keuze uit vijf restaurants en de afdeling banqueting, die de events organiseert. Dat kunnen grote galadiners zijn, of bijvoorbeeld bedrijfscongressen tot 700 gasten. Meestal schat ik tijdens de kennismakingsgesprekken in wat de stagiaires kunnen en welke afdeling ze leuk lijkt. Ze kijken mee met het openen en sluiten, het afromen van de kassa’s, de klachtenafhandeling en het maken van de roosters en ze werken in de bediening.”

Breedte en diepte ingaan

Als de stagiaires eenmaal hun keuze voor een bepaalde afdeling hebben gemaakt, betekent dit niet dat ze eraan vast zitten. “Het mooiste is natuurlijk als ze alles hebben gezien”, vindt Breuls. “Tegelijk is het goed als ze lang genoeg op een afdeling blijven om de diepte te kunnen ingaan.” Tio-stagiaires die langer dan de 13 weken stage lopen bij Hotels van Oranje kunnen aan de slag als bijvoorbeeld Duty Manager, op de afdeling sales of bij personeelszaken. “Er is net een Tio-stagiaire klaar met haar stage bij mij. Dat is heel goed bevallen!”

Ambitieus en serieus

De aanbeveling van Saskia Breuls aan studenten die gaan stage lopen? Een goede voorbereiding is het halve werk. “Verdiep je in het bedrijf waar je terechtkomt, bijvoorbeeld via studenten die eerder bij ons hebben stage gelopen”, raad ze aan. “En is je stage bezig, stel je dan flexibel op, zodat je zoveel mogelijk van het bedrijf ziet, maar jezelf ook goed kunt laten zien. De basiskennis van de hotellerie is prima bij Tio-stagiaires. Ook zijn ze goed op de hoogte van etiquette en uiterlijke verzorging. Opvallend is dat het over het algemeen ambitieuze, serieuze studenten zijn.”

Toekomstige medewerkers

Veel stagiaires verblijven in het strandmotel of een camping in de buurt. “Ik krijg weleens klachten over overlast en daar spreek ik de stagiaires uiteraard op aan. Maar, stiekem vind ik het wel mooi. Ze hebben het duidelijk naar hun zin! Dat merken we ook aan het feit dat oud-stagiaires vaak terugkomen voor een tweede stage, of een vakantiebaan. Het is goed om met stagiaires te werken: je leidt mensen op voor de hotellerie en je kweekt een band met je toekomstige medewerkers.”

Volg Saskia Breuls op LinkedIn.

Lees meer over: hotelmanagement, stage