Zo creëer je thuis een fijne studieplek

Staan voor jou de examens voor de deur? Dan zit je de komende weken vast met je neus in de boeken! Hoe zorg je thuis voor een prettige studieplek waar je fijn kunt studeren?

 1. Opgeruimd bureau = opgeruimd hoofd
  Hoe de ideale studieplek eruitziet is voor iedereen anders, want dat is persoonlijk. Maar de meeste mensen zullen over het algemeen beter kunnen studeren op een kalme plek zonder directe afleidingen. Ruim dus eerst je bureau en alles daaromheen op zodat er geen rommeltjes in het zicht liggen. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, nietwaar?
 2. De juiste faciliteiten
  Een andere voorwaarde voor een fijne studieplek is de aanwezigheid van de juiste faciliteiten. Denk aan een (opgeruimd) bureau met ruimte voor je laptop en boeken, maar ook aan een comfortabele stoel, voldoende stopcontacten, een goede internetverbinding en een bureaulampje.
 3. Groen is goed
  Kan je studieplek nog wat sfeer gebruiken? Fleur je bureau op met wat groen! Niet alleen gezellig, maar ook nog eens heel erg nuttig. Planten neerzetten op je werkplek schijnt namelijk goed te zijn voor je concentratie en productiviteit. Kijken naar de natuur zou daarnaast stress in je lijf verminderen. En wist je dat sommige planten als echte luchtzuiveraars werken? Handig!
 4. Smile for the camera
  Gaan jouw lessen, zoals op Hogeschool Tio, allemaal gewoon door? Dan is het handig als je bijvoorbeeld tijdens projecten kunt overleggen met je studiegenoten via een webcam. Communiceren via een schermpje is misschien even wennen in het begin, maar handig is het wel. Zo kun je, ook op afstand, toch samen studeren.
 5. De juiste temperatuur
  De ideale studeertemperatuur verschilt per persoon. Toch geldt over het algemeen dat het beter iets te koud dan iets te warm kan zijn. Heb je het namelijk (te) warm, dan word je eerder slaperig en minder productief. Niet zo handig. Zet indien mogelijk regelmatig het raam even open voor wat frisse lucht; dat doet wonderen voor je concentratie.
 6. Licht je huisgenoten in
  Vanwege alle coronamaatregelen zitten veel mensen thuis. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar niet per se bevorderlijk voor je productiviteit. Breng je huisgenoten op de hoogte wanneer je ongestoord wilt studeren zodat ze je niet onnodig lastigvallen. Andersom houd jij natuurlijk ook rekening met hen.
 7. Zorg voor goede verlichting
  In een (te) donkere omgeving raken je ogen eerder vermoeid, terwijl harde tl-verlichting vermoeiend kan werken voor je hersenen. Een studieplek met goed, natuurlijk licht is dus belangrijk. Beschik je niet over voldoende natuurlijk licht of studeer je ’s avonds? Dan is een goede bureaulamp een pre.  
 8. Smartphone op vliegtuigmodus
  Even dit appje beantwoorden en even die mail lezen: je bent zo een kwartier verder. Hoe verleidelijk ook om regelmatig je smartphone te checken; het zorgt voor afleiding. En na iedere afleiding hebben je hersenen opnieuw tijd nodig om zich weer te concentreren. Super inefficiënt dus. Met je smartphone op vliegtuigmodus en zonder directe afleidingen onthoud je de stof beter én ga je er sneller doorheen.
 9. Blokkeer storende geluiden
  Last van luidruchtige huisgenoten of andere storende geluiden? Doe je oortjes in en zet een fijne playlist op waar je rustig van wordt. Kun je je juist beter concentreren bij volledige stilte, dan is een noise cancelling headphone misschien meer geschikt.
 10. Laat het los
  Maak er een gewoonte van om aan het einde van iedere studiedag je computer dicht te klappen, je boeken op te ruimen en je bureau netjes achter te laten. Ga bijvoorbeeld even naar buiten, dit helpt om de werkdag af te sluiten. Onafgemaakte zaken die door je hoofd blijven spoken kun je eventueel op een to-do-list voor morgen zetten, dan is het uit je hoofd. Zo kun je alles beter loslaten en afsluiten. 
 11. Blijf gemotiveerd
  Studeren is hard werken; zeker thuis studeren vraagt om discipline. Wat extra motivatie kan dus nooit kwaad. Richt je studieplek zo in dat het je herinnert aan je (carrière)doelen. Denk aan inspirerende quotes, een foto van jouw grote voorbeeld of een omschrijving van je droombaan. Zo weet je, ook als je even geen zin meer hebt, weer waar je het voor doet. If you can dream it, you can do it!