1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-vinoloog behaalt de titel 'SWEN register wijndocent'

Tio-vinoloog behaalt de titel 'SWEN register wijndocent'

Dat vinologie een vak apart is bewijst Tio-docent en vinoloog Jeroen ter Wal. Als één van de eerste wijnspecialisten in Nederland heeft hij de nieuwe titel ‘SWEN register wijndocent’ behaald. Jeroen heeft o.a. gewerkt als vinoloog en oud sommelier bij Landgoed de Wilmersberg en restaurant De Wanne. 

Door de toenemende belangstelling voor wijncursussen onder consumenten, stijgt ook het aanbod van wijncursussen en opleidingen in Nederland. Op dit moment is het voor iedereen mogelijk om een wijncursus te geven aangezien het beroep ‘wijndocent’ niet beschermd is. Hierdoor laat het niveau van zowel docenten als opleidingen nog wel eens te wensen over.

Om deze cursussen en opleidingen naar een hoger niveau te tillen en een kwaliteitsaanduiding voor docenten in het leven te roepen, hebben ‘De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren’ (KVNW) en het ‘Productschap Wijn’ daarom gezamenlijk het initiatief genomen om een kwalificatie ‘SWEN Register Wijndocent’ te ontwikkelen. Uitsluitend docenten met uitgebreide en bewezen wijnkennis en ervaring op het gebied van lesgeven kunnen in aanmerking komen voor het bij de titel behorende examen. Tijdens het examen wist hij met zijn les, die als thema had “wijnbouw in Nederland, kansloos of kansrijk”, de examencommissie te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Met zijn bedrijf Ariva Wijnbeleving, verzorgt Jeroen al enige jaren wijncursussen, met als specialisatie wijn-spijs combinaties. Daarnaast is hij als docent verbonden aan Hogeschool Tio in Hengelo, waar hij onder meer de vakken Vinologie, Vaktechniek restaurant en Food & beverage management verzorgt. 

Volg Jeroen ter Wal op LinkedIn

Lees meer over: docent, wijnkennis