1. Home
  2. Over Tio
  3. Amsterdam duurste terrasstad

Amsterdam duurste terrasstad

Voor het zevende jaar op rij is Amsterdam de duurste terrasstad van Nederland. Nijmegen is de goedkoopste, net als vorig jaar.


Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners. Sinds 2004 wordt dit onderzoek jaarlijks uitgevoerd op de meest toeristische pleinen en horecagebieden in de 21 grootste steden van Nederland. Landelijk steeg de prijs van een rondje (twee fluitjes, twee koffie, twee rosé en twee fris) dit jaar met 2,6 procent ten opzichte van 2009 naar 18,66 euro.

Top drie
De top drie bleef ongewijzigd ten opzichte van 2009. Amsterdam is als vanouds de duurste terrasstad. Voor een rondje drank wordt hier gemiddeld 21,15 euro afgerekend, een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2009.Den Haag (20,13 euro, stijging van 3,7%) en Rotterdam (19,68 euro, stijging van 2,7 procent) bezetten de tweede en derde plaats.


Opmerkelijk
De meest opmerkelijke stijger is Arnhem. In 2009 (17,60 euro) nog op de achttiende plaats, in 2010 (18,16 euro) staat de stad op een zesde plek. De meest opmerkelijke daler is Maastricht waar de prijzen nauwelijks werden verhoogd (0,4 procent). Hierdoor daalt Maastricht van een achtste naar een zeventiende plek. De goedkoopste terrasstad is Nijmegen. Met een gemiddelde prijs van 17,48 euro is Nijmegen ruim zeventien procent goedkoper dan Amsterdam.

Goedkoopst
Het goedkoopste biertje is te verkrijgen in Amersfoort of Maastricht. Hier kost een fluitje gemiddeld twee euro. Dit in tegenstelling tot Amsterdam waar een fluitje het duurst is met 2,55 euro. Roséliefhebbers kunnen het best naar Nijmegen, hier kost een rosé gemiddeld 2,70 euro per glas. In Den Haag is een glas rosé met 3,45 euro duurder dan in Amsterdam (3,28 euro). Het goedkoopste kopje koffie is te halen in Dordrecht (1,88 euro). In Amsterdam is een kopje koffie het duurst, hier wordt gemiddeld 2,38 euro betaald. En de BOB kan in meerdere steden goedkoop een glaasje fris drinken. In Dordrecht, Maastricht en Breda kost een glas fris gemiddeld 1,98 euro. Amsterdam is wederom het duurst met een gemiddelde prijs van 2,38 euro voor een glaasje fris.

Terrastrends
Van Spronsen & Partners heeft ook een aantal terrastrends voor 2010 op een rij gezet. "Vorig jaar verwachtten we dat 'sharing' (het delen van pitchers) een trend op het terras zou worden. In 2009 is deze trend het nog niet helemaal geworden, maar nu ook grote rum- en wodkamerken zich aan de pitchers wagen hebben we voor dit jaar weer goede hoop."

Gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van verse, lokale producten zullen ook op het terras steeds meer door de gast gewaardeerd worden, aldus het adviesbureau. "Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook de terrasgast is steeds milieubewuster."

Wat dranken betreft blijft de ijskoffie populair, maar dan wel zelfgemaakt. Ook 'vrouwendrankjes' als rosébier, appelcider en cocktails zijn dit jaar weer hardlopers op het terras.


Bron: Horeca Entree