1. Home
  2. Nieuws
  3. KLM-stewardess: van meisjesdroom tot stage als airside agent

KLM-stewardess: van meisjesdroom tot stage als airside agent

Stewardess worden was haar meisjesdroom. De ambitieuze studente Stewardess Receptioniste Hostess Barbara Rietberg heeft die droom inmiddels waargemaakt en niet bij de eerste de beste luchtvaartmaatschappij: ze loopt stage als airside agent bij KLM. “De luchthavenwereld is zo dynamisch, dat moet je zelf meemaken. Dit wereldje stap ik niet meer uit, dat weet ik zeker!”

Barbara werkt als airside agent op Schiphol. “Samen met mijn team doe ik het hele proces van boarden totdat de vliegtuigdeuren daadwerkelijk sluiten”, vertelt Barbara enthousiast. “Soms komen we ook aan boord, als er bijvoorbeeld mensen missen of visa’s niet kloppen. Je loopt regelmatig tegen dingen aan; het is een grote verantwoordelijkheid om iedereen veilig aan boord te krijgen.”

Grote blauwe familie

“Je bent erg onder de mensen”, vertelt Barbara verder. “Je ziet veel en maakt veel mee. Zo was Koning Willem-Alexander hier laatst om zijn vluchturen als piloot te maken. Maar je ziet ook minder leuke dingen; bijvoorbeeld mensen die worden uitgezet of zelfs kindsmokkel. Dat is heftig. Gelukkig worden we getraind om te relativeren en krijgen we gedragstrainingen. En ik ben hier in een warm bad terechtgekomen, het is één grote blauwe familie.”

Via een omweg naar stewardessopleiding

Als een kind in een snoepwinkel; zo voelde Barbara zich altijd op een luchthaven. Toch koos ze in eerste instantie voor Hotelmanagement van Tio. “Ik werk graag met mensen en in de dienstverlening, maar Hotelmanagement bleek uiteindelijk niet bij me te passen. Toen werd de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) me aangeraden, al twijfelde ik daar sterk over. Maar nu ik stage loop bij KLM, wil ik niet anders meer.”

Voor Tio koos Barbara destijds heel bewust. “Het is heel kleinschalig”, licht ze toe. “Dat voelt heel relaxed; je krijgt persoonlijke aandacht. Ook nu ik bijna klaar ben met studeren word ik goed opgevangen: hoe nu verder? Mijn studiecoach begeleidt me daarbij, dat is fijn. En de mogelijkheden als je aan Tio hebt gestudeerd zijn veel groter.”

Van droom tot werkelijkheid

Inmiddels zit Barbara’s stage er bijna op. Hoewel ze aanvankelijk haar twijfels had, voelt ze zich als een vis in het water bij KLM. “Dit wereldje is zo ontzettend leuk en dynamisch. De luchtvaart verlaat ik niet meer, dat weet ik zeker. Het is heel bijzonder om in zo’n blauw pakje op Schiphol te lopen. Ik denk dan bij mezelf: het was een meisjesdroom, maar het is me wel gelukt!”

We hebben Barbara gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed