1. Home
 2. Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

In het kort

Elke dag nieuwe gasten en andere collega’s. Vreemde talen en verre landen. Er gaat een wereld voor je open met de opleiding Stewardess Receptioniste Hostess. Na deze mbo-opleiding ben je klaar voor deze internationale uitdaging en sta je stevig in je schoenen, zelfs op 10.000 meter hoogte.
Ga bijvoorbeeld aan de slag als receptionist, hostess, front office manager of stewardess. 

Deze opleiding wordt niet meer bij Tio aangeboden. Bekijk onze mbo-opleidingen hier.

Past deze opleiding bij jou?

Tio’s mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) leidt je op tot Luchtvaartdienstverlener op mbo4-niveau. Na afronding van deze opleiding ben jij in het bezit van dit felbegeerde diploma dat de deuren opent van diverse branches. Passen de volgende termen bij jou? Ben jij:

 • Graag op een luchthaven?

  Krijg jij kriebels in je buik als je op luchthaven Schiphol rondloopt? Over het algemeen allemaal gelukkige mensen om je heen die op reis gaan. En wat te denken van al die stewards en stewardessen, je kijkt er gewoon tegenop. 

 • Servicegericht?

  Je hebt een servicegerichte instelling en een goed gevoel voor vreemde talen. Je staat stevig in je schoenen en speelt makkelijk in op onverwachte gebeurtenissen. Je ziet verkoopkansen en weet wat je gasten en passagiers nodig hebben. ‘Service with a smile’ is voor jou vanzelfsprekend. 

 • Internationaal georiënteerd?

  Wil jij graag ervaring opdoen in het buitenland? En werken in een internationale omgeving? Met Tio kun je de wereld zien! Tijdens twee internationale studiereizen bezoek je onder meer bedrijven en leer je een breed netwerk op te bouwen. En je kunt natuurlijk ook stages doen in een ander werelddeel... 

 • Geïnteresseerd in de reiswereld?

  Wil je graag veel van de wereld zien? Je leert alles over toeristische bestemmingen en reisbegeleiding. Om passagiers van over de hele wereld in te kunnen checken, leer je om te gaan met verschillende culturen. Zelf check je ook in voor een internationale studiereis. Daarnaast kun je kiezen voor internationale stages. 

 • Geïnteresseerd in andere culturen?

  De hele wereld is je werkterrein. Ook tijdens je studie kom je in contact met andere culturen tijdens de diverse studiereizen en tijdens je internationale stage(s). Jouw kans om kennis te maken met een andere manier van leven! 

 • Een teamplayer?

  De service in een vliegtuig verzorg je niet alleen en een hotel run je ook niet in je eentje. Je hebt een team om je heen nodig waarmee je het onmogelijke mogelijk maakt. Door goed samen te werken kun je de verwachtingen van je passagiers en gasten blijven overtreffen.

 • Flexibel en stressbestending?

  Passagiers die te laat komen of gasten die een nacht langer willen blijven: jij staat graag voor anderen klaar en ook bij onverwachte situaties ontbreekt jouw glimlach niet. Tijdens deze mbo-opleiding ontwikkel je deze vaardigheden verder met vakken als Hostess-skills en Luchtvaartdienstverlening. 

 • Fashionable?

  Wil jij er graag altijd op en top uitzien? Dan past het beroep van steward(ess) perfect bij jou. Stewardessen zien er altijd uit om door een ringetje te halen. Natuurlijk helpen we je ook nog een handje. Tijdens de opleiding ga je geregeld op bezoek bij bedrijven en ook dan wil je goed voor de dag komen en krijg je tips om je goed te kleden. En als jij straks op een luchthaven gaat werken zal iedereen tegen je opkijken als je langsloopt in je stewardessenoutfit. 

Herken jij jezelf in bovenstaande termen? Voor meer informatie bekijk je het studieprogramma. Of kom sfeer proeven en maak kennis met studenten en docenten van deze opleiding op de open dag. 

Stewardess Receptioniste Hostess in beeld

 • Werken als steward of stewardess?
  Werken als steward of stewardess?
 • Werken als receptionist - stages en banen over de hele wereld
  Werken als receptionist - stages en banen over de hele wereld
 • Leuke stages als host
  Leuke stages als host
 • Stage als steward bij ArkeFly
  Stage als steward bij ArkeFly
 • Wil jij werken bij KLM?
  Wil jij werken bij KLM?
 • Tio: Internationale stage als hostess in Griekenland en Bulgarije
  Tio: Internationale stage als hostess in Griekenland en Bulgarije
 • Stage als reisleider in Portugal
  Stage als reisleider in Portugal
 • Hogeschool Tio stewardess Transavia
  Hogeschool Tio stewardess Transavia
 • Beroepen na opleiding steward(ess), receptionist(e) en host(ess)
  Beroepen na opleiding steward(ess), receptionist(e) en host(ess)

Waarom kiezen studenten voor

Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)?

 1. Je kunt bij Tio versneld studeren: mbo4 in 1 of 2 jaar.
 2. Tio valt op in de reiswereld. In personeelsadvertenties wordt regelmatig om Tio’ers gevraagd. Dankzij de ervaring van 50 jaar toeristisch onderwijs is Tio een begrip in de branche. Een groot voordeel als je gaat solliciteren!
 3. Je studeert aan de beste stewardessopleiding van Nederland (al 6 jaar op rij, Keuzegids).
 4. Met deze opleiding vergroot je je kansen op een baan in de luchtvaart. Je ontwikkelt goede communicatieve vaardigheden, leert moderne vreemde talen en krijgt een servicegerichte instelling.
 5. De luchtvaartindustrie blijft groeien. Alleen luchthaven Schiphol verwerkte in 2018 al een recordaantal van 71 miljoen passagiers, een aantal dat de komende jaren alleen maar zal stijgen.
 6. Na afronding van deze opleiding ben je breed inzetbaar, je wordt namelijk opgeleid voor drie verschillende branches: luchtvaart, toerisme en hotellerie.
 7. Bij Tio ben je geen nummer, er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding.

Na de studie

Je kunt veel kanten op met je mbo-diploma Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess). Wat dacht je bijvoorbeeld van grondstewardess bij KLM of ga aan de slag als host(ess) voor Sunweb. Wil je weten wat je allemaal kunt worden?

Deze mbo-opleiding, Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess), is door de Onderwijsinspectie erkend en leidt in één of twee jaar op voor de kwalificatie Luchtvaartdienstverlener (crebocode: 25636) op niveau 4. De vorige crebocode voor kwalicifatiedossier Luchtvaartdienstverlener, 25363, komt te vervallen per 1 augustus 2020. Diplomeren o.b.v. dit kwalificatiedossier mag nog tot 01-08-2026.