1. Home
  2. Nieuws
  3. TUI group ziet omzet en winst groeien

TUI group ziet omzet en winst groeien

­ TUI Group heeft een goed boekjaar 2016-2017 achter de rug. De omzet steeg met 11,7% naar een totaal van 19,2 miljard euro. De winst voor belastingen steeg 12% naar een totaal van 1,1 miljard euro. Dit biedt een goed toekomstperspectief voor toerisme-studenten.

Tio-alumna Berber Wind liep stage bij TUI

Dat blijkt uit cijfers die TUI Group woensdag bekend heeft gemaakt. "Het is voor het derde jaar op rij dat we een groei met dubbele cijfers laten zien", zegt CEO Fritz Joussen van TUI Group. Volgens hem is meer dan de helft van het resultaat afkomstig van de eigen hotels en cruise-business. Onder Joussen focust TUI Group de laatste tijd op deze twee onderdelen. Hierdoor worden grotere marges gemaakt en is TUI minder gevoelig voor seizoenschommelingen.

Sterke groei in Nederland en België

Nederland en België droegen in grote mate bij aan het resultaat van Western Region, die Nederland, België en Frankrijk omvat. Frankrijk had het zwaarder afgelopen jaar.
Vooral de tweede helft van het jaar was sterk in Nederland en België, die beide nog steeds de vruchten plukken van de re-branding naar TUI, waarbij TUI Nederland in oktober 2015 overging van Arke naar TUI. De onderliggende winst voor belastingen (Ebita) van Western Region groeide met 26,8 procent naar 109,2 miljoen euro.
"Ik ben zeer tevreden met het resultaat van afgelopen boekjaar", zegt Arjan Kers, general manager van TUI Nederland. "Het is mooi om te zien dat onze inspanningen een sterke groei hebben gestimuleerd en een positieve bijdrage aan de groepscijfers hebben geleverd. De sterke start van het seizoen 2017/18 biedt mooie vooruitzichten."

Ontwikkelaar, investeerder en exploitant

"TUI van 2017 is niet vergelijkbaar met TUI uit 2012", zegt Joussen. "Het bedrijf was in de kern een touroperator. Tegenwoordig is TUI een ontwikkelaar, investeerder en exploitant van hotel- en cruisebedrijven."
De eigen Europese touroperators van TUI zijn sterke verkoop- en marketingbedrijven met een directe toegang tot 20 miljoen klanten.
Joussen heeft innovatie hoog op de agenda staan. In haar eigen yield-systeem om de voorraad hotelbedden optimaal te beheren, maakt TUI al gebruik van blockchain technologie. Deze zogeheten ‘bed swap’ applicatie is afgelopen zomer in gebruik genomen.
TUI maakte woensdag ook bekend dat Dieter Zetsche, de bestuursvoorzitter van Daimler en topman bij dochteronderneming Mercedes-Benz, volgend jaar aantreedt als bestuursvoorzitter bij TUI Group.

Bron: travmagazine.nl

Bekijk ook de video van Berber bij TUI
Lees meer over: toekomstperspectief, toerisme