1. Home
  2. Nieuws
  3. Associate degree-opleiding: de kick-start van je carrière

Een kick-start van haar carrière: Imke volgt een Associate degree-opleiding

Imke Vollenberg wilde na het behalen van haar mbo-diploma graag verder studeren. Haar wens voor een vervolgopleiding? “Ik zag mezelf geen vier jaar meer studeren en wilde graag in een verkort traject een diploma op hbo-niveau behalen."

Associate degree-opleiding bij Tio

Na het afronden van haar mbo-opleiding, begon Imke aan een hbo-opleiding Facility Management op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Haar studie viel samen met de pandemie, waardoor Imke het lastig vond om gemotiveerd haar opleiding te volgen. Hierdoor behaalde ze niet genoeg studiepunten en ging uiteindelijk op zoek naar andere studiemogelijkheden. Imke vertelt: “Mijn moeder kwam met het idee om naar Tio te gaan en het sprak mij direct aan. Een traject van vier jaar vond ik te lang en bij Tio kon ik de Associate degree Hotel- en Eventmanagement halen in twee jaar. Dat was precies waar ik naar op zoek was.”

Bij haar studiekeuze vond Imke het belangrijk haar carrière een kick-start te kunnen geven met de juiste papieren op zak. “Om die reden was een Associate degree echt perfect voor mij. Het sloot aan bij mijn vooropleiding en ik kon toch versneld een diploma halen”, aldus Imke.

De materie spreekt tot de verbeelding

Haar nieuwe leerplek bevalt Imke goed: “Het eerste semester was een fijne combinatie van praktijkvakken, zoals koken, en theoretische vakken zoals marketing, sales en finance. Door de combinatie van praktijk en theorie, heb ik echt het gevoel dat ik veel leer en de materie beter begrijp.”

Ook de praktijkvoorbeelden die aan bod komen tijdens de lessen, zorgen ervoor dat de lessen altijd levendig zijn, vertelt Imke. “De meeste docenten werken zelf ook in het vakgebied waardoor ze altijd goede praktijkverhalen hebben. Dat spreekt echt tot de verbeelding.”

Maar ook de bedrijfsbezoeken die Tio organiseert, helpt de studenten een goed beeld te schetsen van hun toekomstig werkveld. “Zo hebben we bijvoorbeeld al verschillende hotels bezocht, dat vond ik echt leuk!” Imke’s favoriete activiteit was tijdens de Hotel- en Eventweek,: “We kregen met een groep studenten een Stayokay locatie toegewezen en moesten deze zelfstandig als volwaardig hotel voor een week runnen. De gasten waren vooral bekenden van de studenten. Het was niet alleen leerzaam, maar ook vooral erg leuk!”

Stage in het buitenland

Bij de Associate degree-opleidingen staan de zomermaanden in het teken van stage lopen. Daarover vertelt Imke: “Binnen de Associate degree Hotel- en Eventmanagement is het de bedoeling dat studenten gedurende hun tweejarige opleiding twee stages lopen, waarvan zeker eentje in het buitenland.” Zelf droomt Imke over een stage op Ibiza volgend jaar in de zomer: “Ik heb er goede verhalen over gehoord en ik vind het fijn dat het nog in Europa is, zodat vrienden ook makkelijk langs kunnen komen.” Deze zomer blijft Imke in Nederland voor haar stage en gaat ze aan de slag bij Mercure hotel in Nijmegen.

Populariteit Associate degree-opleidingen

Associate degree-opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. In 2022 volgen meer dan 20.000 studenten een Associate degree-opleiding in Nederland. En dit aantal blijft maar groeien, zo blijkt uit een artikel van mbo today.

Ook Tio biedt voor alle hbo-opleidingen de mogelijkheid deze als Associate degree-opleiding te volgen. Lees hier meer over de Associate degree mogelijkheden bij Tio.

Lees meer over: associate degree, hotelschool