1. Home
  2. Nieuws
  3. Roos studeert af met succesvol onderzoek naar XTC-gebruik op events

Verrassende onderzoeksresultaten - XTC-gebruik op events

‘Hoe kan het toch dat het aantal incidenten als gevolg van XTC-gebruik op dance-events toe lijkt te nemen’, vroeg Eventmanagementstudente Roos Nieuwendijk zich af. Ze besloot er haar afstudeeronderzoek van te maken, dook in het onderwerp en zocht het uit. En met succes, want inmiddels ligt er een helder rapport met duidelijke conclusies op tafel.

Toenemende incidenten tijdens events

“Ik ga zelf vaak naar dance-events; techno vind ik leuk”, vertelt inmiddels oud-Tio-studente Roos Nieuwendijk enthousiast. “Daar wordt wel eens drugs gebruikt. De afgelopen jaren neemt het aantal incidenten als gevolg van XTC-gebruik toe, zoals in elkaar zakken of gezondheidsproblemen. Ik vroeg me af hoe dat kwam; wat daarvan de oorzaak was.”

Verrassende onderzoeksresultaten

Roos maakte er haar afstudeeronderzoek van en beet zich vast in de kwestie. Haar onderzoeksresultaten waren op z’n zachts gezegd verrassend. “Momenteel wordt er voornamelijk gefocust op het terugdringen van XTC-gebruik in het algemeen, terwijl XTC-gebruikers zich hierdoor niet echt laten beïnvloeden. Ze kiezen er vaak juist bewust voor te gebruiken”, vertelt Roos.

“Belangrijker is het dus om te focussen op een verantwoord XTC-gebruik om daarmee incidenten te voorkomen”, legt Roos uit. “Zoals wijzen op de gevaren van polydruggebruik, het gebruiken van meerdere drugs door elkaar, of het gebruik van 4-F (ook wel bekend als 4-FMP of 4-FA), wat onterecht gezien wordt als een ‘light versie’ van XTC. En ook belangrijk is attenderen op de aanwezigheid van hooggedoseerde en/of vervuilde pillen op de markt.”

Groepsdiscussies met XTC-gebruikers

Het onderzoek van Roos was omvangrijk en daardoor niet eenvoudig. “Het had natuurlijk ook te maken met het (risico)gedrag van mensen, dus met psychologie. Toen ik dat besefte, kreeg ik het wel even benauwd”, vertelt Roos lachend. “Dat is natuurlijk ontzettend complex. Maar het is goed gekomen. Ik heb expertinterviews gedaan en meerdere groepsdiscussies gehad met o.a. XTC-gebruikers. Daar is veel bruikbare informatie uit voortgekomen.”

Zo ongelofelijk veel geleerd!

Het harde werken van Roos is beloond; ze studeerde af met een 8,5. Roos kijkt verder terug op een fijne studietijd. “Mijn studieperiode heb ik positief ervaren, ik heb zo ongelofelijk veel geleerd! Ik heb wel altijd mijn eigen weg gevolgd en dat was niet altijd makkelijk. Maar dat kon op Tio. Ik ben daarbij nooit als nummer behandeld en er is altijd naar mij als persoon geluisterd. Dat persoonlijke was heel fijn.”

Tip: zelfstandig afstuderen

Ook tijdens haar afstuderen ging Roos haar eigen weg en koos ze er bewust voor om niet bij een bedrijf af te studeren. “Ik wist dat het een risico was om zelfstandig af te studeren; het wordt niet zo vaak gedaan. Maar ik ben heel goed begeleid door mijn studiecoach Linda, echt een topbegeleider. Zelfstandig afstuderen zou ik iedereen aanraden. Het is zo leerzaam als je volledig op jezelf en je eigen netwerk bent aangewezen. Echt een uitdaging!”

Volg Roos op LinkedIn.

We hebben Roos gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend