1. Home
  2. Nieuws
  3. Afstuderen bij de ING-personeelsvereniging 'De Oranje Leeuw'

Afstuderen bij De Oranje Leeuw

Wat vinden de leden van de ING-personeelsvereniging eigenlijk van de activiteiten die georganiseerd worden en hoe kan het beter? Interessante vraag, dacht student Hotel- en Eventmanagement Pieter Paul, die nog op zoek was naar een afstudeeronderwerp. Hij ging de uitdaging aan en met succes, want er ligt een volledig onderzoeksrapport inclusief aanbevelingen op de plank! 

Pieter Paul voerde zijn afstudeeronderzoek uit voor De Oranje Leeuw; de personeelsvereniging van de grootste bank van Nederland. “De vereniging organiseert activiteiten en evenementen voor hun leden”, legt Pieter Paul uit. “Het bestuur wilde graag weten of het huidige aanbod nog aansloot op de wensen en behoeften van de leden. En met het oog op het werven van nieuwe leden heb ik me binnen het onderzoek zowel op huidige leden als op potentiële leden gericht.” 

Verrassende resultaten 

Uit het onderzoek bleek dat de leden eigenlijk heel tevreden zijn met de huidige activiteiten, vertelt Pieter Paul enthousiast. “Dus dat is mooi. Anderzijds bleek dat potentiële leden juist andere behoeften hebben. Zij zijn een stuk jonger, gemiddeld tussen de 25 en 45 jaar, terwijl de huidige leden veelal 55+ zijn. Potentiële leden zien graag meer werkgerelateerde activiteiten, zoals cursussen waarbij ze zich op professioneel vlak kunnen ontwikkelen. Daarnaast ondernemen huidige leden graag activiteiten met ING-collega’s uit het hele land, terwijl potentiële leden dat liever met directe collega’s doen.” 

Pieter Paul adviseert de personeelsvereniging dan ook een afsplitsing te maken met een jongere en oudere afdeling, vertelt hij. “Met zo’n onderscheid kun je beide doelgroepen bedienen: je houdt huidige leden tevreden én kunt beter nieuwe leden werven. Zo kun je het aanbod beter op de doelgroepen afstemmen.”  

Trots op resultaat  

Om tot zo’n concrete aanbeveling te komen moest Pieter Paul wel veel onderzoeksresultaten verwerken. “Ruim 400 enquêtes en zo'n 20 interviews.” Pieter Paul moet lachen. “Het was een omvangrijk onderzoek inderdaad. Maar daar heb ik bewust voor gekozen; ik heb me fulltime gefocust op het onderzoek en dat kostte misschien wat meer tijd, maar ik heb nu wel een betrouwbaar onderzoek. Een resultaat waar ik trots op kan zijn én waar de personeelsvereniging iets aan heeft.” 

Bijna afgestudeerd 

Inmiddels is Pieter Paul bijna klaar met zijn studie. Ondanks dat zijn keuze voor de opleiding Hotel- en Eventmanagement destijds min of meer toevallig was, bleek het voor hem de juiste keuze te zijn. “Het voelde goed; het was wat ik zocht. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Tio was precies wat ik had verwacht: persoonlijk, kleinschalig en gestructureerd. Mijn schoolcarrière aan Tio heb ik als heel goed ervaren.” 

Maar voordat Pieter Paul zich officieel Bachelor of Arts mag noemen, moet hij eerst zijn onderzoeksresultaten nog presenteren bij de algemene ledenvergadering van De Oranje Leeuw. “Spannend, ja. Ik ben benieuwd naar de reacties.” Met een knipoog: “Ik hoop dat ze mijn advies kunnen waarderen!”