1. Home
  2. Nieuws
  3. Eigenaar van miljoenenbedrijf

Eigenaar van miljoenenbedrijf

Alumnus Daan Lenderink studeerde toerisme aan Hogeschool Tio. Nu is hij directeur-eigenaar van Schiphol Travel Group, goed voor een jaaromzet van 140 miljoen euro. Zijn bedrijf hoort bij de top 5 van zakenreisbureaus en Daan heeft inmiddels een behoorlijk aantal ondernemersprijzen op zijn naam staan. Een interview met een selfmade man met hart voor het vak.

Daan: “Na mijn studie aan Hogeschool Tio ben ik eerst als zakenreismedewerker op een zakenreisbureau aan de slag gegaan. De laatste tien jaar is er een consolidatieslag gemaakt in de zakenreisbranche en zijn de zakenreisbureaus steeds meer callcenterachtige dienstverlening gaan bieden. Ik merkte al snel dat daarmee voorbij werd gegaan aan de behoefte van de klant en dat het anders, beter moest kunnen.”

Persoonlijke dienstverlening

Daan richtte zich op persoonlijke dienstverlening en flexibiliteit. “Dat wil iedereen natuurlijk wel. Maar hoe bereik je dat? Om daar achter te komen heb ik me verdiept in organisatiekunde. Ik wilde weten hoe een bedrijf georganiseerd zou moeten zijn om persoonlijke dienstverlening te kunnen leveren tegen een goede prijs en daarmee tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de klant. Het antwoord was dat het bedrijf een vlakke organisatiestructuur zou moeten hebben, met alleen fulltime, ervaren accountmanagers die alle onderdelen van het bedrijfsproces zelf uitvoeren. Zij zouden elke opdracht dus van A tot Z in eigen beheer moeten hebben, van boeken tot facturatie. Dat concept bleek succesvol.”

Succesvol

Daans bedrijf Schiphol Travel International is een zakenreisorganisatie die zich richt op exclusieve dienstverlening aan middelgrote en grote multinationals in de Nederlandse markt. De onderneming heeft zeven kantoren in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste zijn gevestigd op de luchthavens van Schiphol en Heathrow. Daan: “De persoonlijke dienstverlening komt goed uit de verf en doordat de accountmanagers ervaren zijn, kunnen ze veel gebruik maken van smart ticketing, oftewel het handig combineren van tickets. Dat is echt vakwerk en het levert onze klanten geld op. Het is geen volumeproduct wat we aanbieden, maar een kennisproduct. Schiphol Travel International heeft inmiddels meer dan 100 medewerkers in dienst op negen vestigingen, waarvan één in het Verenigd Koninkrijk. Met een jaaromzet van zo’n 140 miljoen euro behoort Schiphol Travel International tot de top 5 van zakenreisbureaus.”
Ook onderdeel van Daans portefeuille is Schiphol Tickets, hier kun je eenvoudig de goedkoopste vliegtickets zoeken, vergelijken en boeken.

Ondernemersprijzen

Daan heeft een aantal keren een ondernemersprijs gewonnen. Zo won hij meerdere malen de Gazelle Award van het Financieel Dagblad, de prijs voor snelst groeiende organisaties van Nederland. In 2007 werd hij genomineerd voor de prestigieuze prijs ‘Entrepreneur of the Year’. “Ik ben een echte ondernemer. En bij Tio is de basis voor het reisvak al goed gelegd. Ik vond studeren aan Hogeschool Tio geweldig, de stof was leuk en de vakken lagen me. Ik haalde goede cijfers en ging met veel plezier naar school. Ik had altijd al veel affiniteit met de zakenreisbranche en ben daarin blijven werken. Het is prettig om te doen wat je leuk vindt en daarnaast een goede werkgever te kunnen zijn.“

Bekijk ook de video met Daan

Volg Daan Lenderink op LinkedIn