1. Home
 2. Internationaal Toeristisch Management
 3. Studieprogramma

Internationaal Toeristisch Management hbo

8 jaarCROHO-nummer 34927

Studieprogramma Internationaal Toeristisch Management

Praktijkgericht is het sleutelwoord: leren door doen dus! Zo'n 60% van de opleiding Internationaal Toeristisch Management staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen ANVR, Genootschap voor Eventmanagers en Thuiswinkel.org en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: internationaal toerisme, eventmanagement, e-commerce & management, interculturele communicatie en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een stage, afstudeerproject of internationale uitwisseling zijn.

Internationaal toerisme

Reisbestemmingen, touroperating en tourmanagement: de basis voor het leveren van maatwerk is vakkennis. Je leert alles over toerisme en vrije tijd en bezoekt aansprekende bedrijven in de branche. Deze kennis pas je toe tijdens het project Tourism business innovation, dat georganiseerd wordt samen met branchevereniging ANVR. 
Met je opgedane kennis ga je direct aan de slag. In teams stel je twee reizen samen, een incentivereis en een groepsreis. Het team met de beste reis mag de reis daadwerkelijk gaan maken. Bovendien organiseer je als toekomstig reisprofessional in het eerste en tweede studiejaar je eigen studiereizen. Per groepje krijg je een budget waarmee je je eigen reis bedenkt, boekt en uitvoert.

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan een touroperator, (zaken)reisbureau, vakbeurs, congres en/of ferrymaatschappij.

Internationale studiereizen

Samen met je klas maak je twee internationale studiereizen om zelf de bestemmingen te ontdekken. Zo kun je je theoretische kennis van het toerisme in praktijk brengen.
Vier à vijf dagen cultuur snuiven in het buitenland, er is geen toerisme-student die daar ‘nee’ tegen zegt. Maar naast leuk zijn internationale studiereizen vooral leerzaam, omdat je gewoon met medestudenten je eigen reis samenstelt! 

Veel internationale reizen en projecten tijdens je studie

Destination management

Het op de kaart zetten van een bestemming. Positioneren, communiceren en het opbouwen van een (merk)naam voor levendige bestemmingen.

Tourism business innovation

Tijdens het project Tourism business innovation strijd je in teams om het beste advies te geven. Je team krijgt probleemcases van verschillende reisorganisaties voorgelegd. Jullie presenteren je advies zo origineel mogelijk.

E-touroperating & business travel

Je wordt voorbereid op het ontwikkelen van een toeristisch product, zoals een incentive reis of een businesstrip. Het gehele touroperatingproces komt aan bod: inkoop, productie, distributie, verkoop en uitvoering.

Touroperating

Maatwerkreizen, reisbrochures samenstellen, inkoop van vervoer en verblijf. Tijdens de eindopdracht stel je voor twee personen een unieke reis samen voor een vaststaand budget. Het team met de beste reis mag de koffers pakken en deze unieke reis zelf beleven!

De pakketreizen die online en in reisbureaus worden verkocht, worden samengesteld door de afdeling touroperating. Steeds meer (incentive) reisorganisaties bieden klanten (zowel particulieren als bedrijven) reizen op maat aan. Bij het vak Touroperating leer je alles over het samenstellen van reizen. En dat zul je ook in de praktijk moeten laten zien.

In kleine groepen krijg je de opdracht een reis samen te stellen voor twee personen die eens wat anders willen dan “al die gewone reizen uit de brochures”. Jullie krijgen de opdracht om voor een budget van € 2.000,- per persoon een innovatieve intercontinentale reis te maken. De reis (van minimaal 14 dagen) moet worden gepresenteerd alsof de reis wordt opgenomen in een brochure en online.
En, de reis moet ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. De winnende groep krijgt namelijk niet alleen een cijfer voor het project en de bijbehorende studiepunten, maar mag de reis ook daadwerkelijk zelf uitvoeren!

Internationale projecten bij Internationaal Toeristisch Management

Berber Wind, toerisme-studente Tio Hengelo: “Ik heb veel aandacht aan het project besteed. Het is een leuk project en het past echt bij de opleiding: alle vakken komen hier samen. Erg leuk om aan te werken, zeker als je er eenmaal in zit. En helemaal gaaf dat ik gewonnen heb en mijn reis zelf mag gaan maken!”

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen/workshops van experts uit de branche.

Recht en toerisme

Internationaal recht, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht.

Reisbestemmingen

Van de Caraïben tot Japan en van Zuid-Afrika naar Patagonië. Alles over de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden.

Je maakt kennis met de Nederlandse reisbranche. Basisbegrippen en reisgerelateerd vakjargon wordt aangeleerd. Je krijgt kennis over verschillende reisorganisaties, hun diverse aanbod en andere reisgerelateerde organisaties en producten.

Toerisme, theorie en onderzoek

Het vak Toerisme, Theorie en Onderzoek geeft een inzicht in het toerisme vanuit een wetenschappelijk perspectief. Naast kennis van toerisme in het algemeen wordt ook stilgestaan bij meer overstijgende onderwerpen als economische, sociale en culturele gevolgen van toerisme en duurzaamheid.

Tourmanagement

Begeleiding van reizen, voorbereiding rondreis, groepsprocessen, briefing.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Internationale studiereizen6
Destination management4
Tourism business innovation4
E-touroperating & business travel4
Touroperating6
Gastcolleges1
 
Recht en toerisme2
 
Reisbestemmingen2
 
Reis- en productkennis2
 
Toerisme, theorie en onderzoek4
 
Tourmanagement2
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Destination management4
E-touroperating & business travel4
Gastcolleges1
Recht en toerisme2
Reisbestemmingen2
Reis- en productkennis2
Toerisme, theorie en onderzoek4
Tourmanagement2
Projecten
Internationale studiereizen6
Tourism business innovation4
Touroperating6

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Eventmanagement

Toerisme is veel meer dan het boeken van een reis. MICE is niet meer weg te denken uit de toeristische wereld en eventmanagement is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding Internationaal Toeristisch Management.

Bezoek events

Bezoek van evenementen, analyse backstage, terugkoppeling van verbetersuggesties.

Incentive & event travel

Stel een zo uitdagend en origineel mogelijke incentive reis samen voor een groep van zeven personen. Het budget is duizend euro per persoon. De groep met de beste reis voert deze zelf uit.

Aan jullie de taak om een zo origineel, uitdagend en aantrekkelijk mogelijk programma op te stellen. Vliegen naar Noorwegen, met de bus naar Praag, kanovaren in Parijs, of een gastronomisch weekend in België?
Vervoer, accommodatie, activiteiten, begeleiding, alles zul je zelf bij elkaar moeten zoeken en samenvoegen tot één reis. De kennis die je bij de verschillende vakken zult opdoen, pas je bij dit project dus direct toe. En hoe beter je al die kennis integreert, hoe groter de kans dat je met jouw groep als winnaar uit de finale komt, en de reis (op kosten van Tio) zelf gaat uitvoeren!

Composing your own travel trip to Bilbao, Spain

Creative concept design

Het ontwerpen van een concept op het gebied van toerisme of events. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis.

Eventmanagement 1

Tijdens het vak Eventmanagement maak je kennis met de wereld van eventmanagement. Je maakt kennis met de sector, met de managementstijl en met de verschillende leveranciers. Ook wordt er gekeken naar het evenementenbureau, naar specifieke risico’s en naar de verschillende evenementenvormen met hun karakteristieken.

Eventmanagement 2

Tijdens het vak Eventmanagement Advanced ga je je kennis van het vak eventmanagement verder verdiepen. Het vak bestaat uit 5 thema’s:

 • Branding & live communicatie
 • Citymarketing
 • Internationale evenementen
 • Trends en ontwikkelingen
 • Veiligheid en evenementlogistiek

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van eventmanagement, sales, marketing en toerisme.

Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)

Eventmanagement waarbij grote groepen, uiteraard goed van tevoren gepland, worden samengebracht voor een specifiek doel.

VakkenProjecten
Bezoek events0
Incentive & event travel2
Creative concept design2
 
Eventmanagement 12
 
Eventmanagement 24
 
Marketing12
 
Masterclasses0
 
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
 
Vakken
Bezoek events0
Creative concept design2
Eventmanagement 12
Eventmanagement 24
Marketing12
Masterclasses0
Meetings, incentives, conferencing, exhibitions (MICE)2
Projecten
Incentive & event travel2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

E-commerce & management

Vanwege de sterk veranderende toerismebranche is er binnen de opleiding Internationaal Toeristisch Management veel aandacht voor e-commerce. Zo leer je een reis online in de markt te zetten en leer je hoe je een website optimaliseert om snel en eenvoudig een vakantie te boeken. 

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel duurzaam ondernemen, is een vorm van ondernemen waarbij People, Planet en Profit centraal staat.

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerce

Het kopen en verkopen van producten en diensten via het internet. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotelovernachting of reis of het verkopen van producten via een webshop.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

Informatiemanagement

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de businessbranche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Projectmanagement

Samenwerken om toeristische deals te optimaliseren, initiatief nemen en actief deelnemen in het projectteam. Het toepassen van algemeen aanvaarde projectmanagementtools in de voorbereiding en planning van reizen.

Vakken
Corporate social responsibility2
Digital marketing4
E-commerce4
Finance & accounting10
Human resource management4
Informatiemanagement4
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling2
Projectmanagement2
Vakken
Corporate social responsibility2
Digital marketing4
E-commerce4
Finance & accounting10
Human resource management4
Informatiemanagement4
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling2
Projectmanagement2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Interculturele communicatie

Leren communiceren krijgt veel aandacht. Via rollenspelen krijg je de afhandeling van klachten, het verkopen van reizen en productpresentaties onder de knie. Je oefent je talen en leert zakendoen met andere culturen.

Commerciële vaardigheden

Tijdens het vak Commerciële Vaardigheden werk je aan je commerciële vaardigheden. Je leert prospects te werven, een gestructureerd verkoopgesprek te voeren, te onderhandelen en om te gaan met klachten.

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit.

Duits, Frans, Spaans

Branchegerichte communicatie met touroperators en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Naast English is één vreemde taal verplicht. Deutsch 2 en Français borduren voort op havo-eindexamenniveau. Kies je voor Deutsch 1, dan ben je verplicht om in het 2e jaar Deutsch 2 af te ronden. Kies je voor Español 1, dan ben je verplicht om in het 2e jaar Español 2 en in het 3e jaar Español 3 af te ronden. Je ontvangt geen extra EC’s.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Zakelijke communicatie

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

Vakken
Commerciële vaardigheden2
Communicatie1
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
Duits, Frans, Spaans4
Engels8
Zakelijke communicatie4
Vakken
Commerciële vaardigheden2
Communicatie1
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
Duits, Frans, Spaans4
Engels8
Zakelijke communicatie4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk. In je afstudeeronderzoek komt alles wat je geleerd hebt samen.

Data-analyse

Business modellen toepassen, informatie verzamelen en conclusies trekken.

Afstuderen

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van te voren gestelde vragen. 

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

Marktonderzoek

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Voorbereiden afstuderen

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

Vrije keuzeruimte

Je kunt 4 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analyse2
Afstuderen30
Methoden en technieken4
Marktonderzoek4
Voorbereiden afstuderen2
Minor30
Vrije keuzeruimte4
(Internationale) Stages40
Vakken
Data-analyse2
Methoden en technieken4
Voorbereiden afstuderen2
Vrije keuzeruimte4
Projecten
Afstuderen30
Marktonderzoek4
Minor30
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken en cursussen zijn facultatief en dus geen verplichting. Met uitzondering van de cursus Introductie in bedrijfseconomie, die is alleen verplicht voor studenten zonder Management & Organisatie in de vooropleiding.

Excel

Goed met Excel om kunnen gaan heeft een grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van studieopdrachten en in je toekomstige beroep.

Bedrijfshulpverlening

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. Eerste Hulp Bij Ongelukken en de taken van de BHV-er bij brand en ontruiming en communicatie.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Fotografie

Wil je creatiever bezig zijn met fotografie? Inzicht in fotografie en de techniek eracher helpt je niet alleen persoonlijk maar ook op zakelijk vlak. Zo leer je wat diafragma is en wat je ermee kunt doen, wat de invloed van de sluitertijd is op je foto's. En vergeet niet de ISO-waarde: dat geeft aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt.

Er valt nog zoveel te leren! 

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere week staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert. Facultatief, echter verplicht voor studenten zonder Management & Organisatie in de vooropleiding.

Search engine marketing

Zoekmachinemarketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Je leert digitale analyse middels Google Analytics, adverteren op zoekmachines en hoe je hoge posities in zoekresultaten van zoekmachines kan bereiken (SEO).

Luchtvaartdienstverlening

Uiterlijke verzorging, incheckprocedures, reisdocumenten, vliegtuigtechniek, agressie, culturele antropologie, veiligheidsrisico’s, tropische ziekten. Met dit keuzevak kun je ook als steward(ess) aan de slag of op stage.

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Studiecoaching

Aanbrengen van structuur, manier van studeren, samen huiswerk maken.

KeuzevakkenCursussen
Excel2
Bedrijfshulpverlening0
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Fotografie0
Koken 2.02
Introductie in bedrijfseconomie0
Search engine marketing2
Luchtvaartdienstverlening0
Vinologie2
Studiecoaching0
Keuzevakken
Excel2
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Koken 2.02
Search engine marketing2
Vinologie2
Cursussen
Bedrijfshulpverlening0
Fotografie0
Introductie in bedrijfseconomie0
Luchtvaartdienstverlening0
Studiecoaching0

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Stel jij straks de gaafste reizen samen als productmanager bij een touroperator? Of toon je liever je expertise in e-commerce bij een online reisspecialist? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast tijdens je afstuderen 20 weken een onderzoek uit, op unieke locaties bij topbedrijven of nichespelers. Denk aan touroperators in Nieuw-Zeeland, Cambodja of Los Angeles of het hoofdkantoor van Thomas Cook. Zo leer je je branche pas écht goed kennen. Goed voor je ontwikkeling, en zeker ook voor je cv!

Stageperiode

Afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma, volg je je twee stages in de zomermaanden (3-jarige programma) of volg je je 2e stage tijdens het 3e studiejaar (4-jarige programma). Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht. Veel studenten krijgen na hun afstudeeropdracht een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je stagecoördinator je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot Unilever.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven, bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Bedrijfsbijdrage

Het stagebedrijf betaalt een vergoeding voor bemiddeling en begeleiding aan Tio (€ 23,- per week). In sommige gevallen betaalt het stagebedrijf deze vergoeding niet. In dat geval worden deze kosten aan de student doorberekend. De bedrijfsbijdrage wordt niet berekend aan studenten die zelfstandig afstuderen. Voor stages en afstuderen in het buitenland is het bedrijf vrijgesteld van deze bedrijfsbijdrage.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeeropdracht of studieperiode in het buitenland. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 430,- tot € 910,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten vaak hoger. Het retourticket zal vaak minimaal € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 400,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het curriculum deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten binnen en buiten Europa. Hbo-studenten kunnen, tijdens de minorfase, een semester bij een van de partneruniversiteiten studeren. Hiermee biedt Tio studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Grand international tour

Je kunt bij Tio, als je kiest voor het vierjarige hbo-traject, een jaar lang in het buitenland studeren. Dat betekent twee semesters aan twee partneruniversiteiten van Tio studeren, in plaats van één semester. Hiermee worden de internationale mogelijkheden nog verder vergroot.

Do you want to study in the USA, Scotland, Finland or Taiwan?

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria.

 • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
 • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
 • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
 • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
 • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Digital marketing

Ontwikkel je eigen website en bedenk de ultieme onlinestrategie om jouw product of dienst te verkopen. Leer alles over SEA, SEO en content building.

Ondernemerschap

In een team van studenten run je je eigen onderneming, met een managementteam, aandeelhouders en een zelfbedacht innovatief product, dat je echt ontwikkelt en verkoopt.

Annemiek over de minor Ondernemerschap:“Ik wil later graag mijn eigen onderneming starten. De aspecten die bij het starten en het runnen van een eigen onderneming komen kijken, komen allemaal aan bod bij deze minor.”

Michiel de Kleine over de minor Ondernemerschap“Omdat ik later zelf een bedrijf wil beginnen vond ik deze minor meteen interessant!”

Minor Entrepreneurship @ Tio University

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Praktijkminor

Breng wat je hebt geleerd tijdens de opleiding Internationaal Toeristisch Management direct in de praktijk tijdens deze extra praktijkstage.

Practical Internship Minor @ Tio University

International business 

You will acquire knowledge of international marketing, business English and cultural differences to be able to advise a global player.

Lisanne over de minor international business“Ik wilde graag een uitdagende minor volgen. Ik houd erg van out of the box denken en ik wil graag gepusht worden om een goed resultaat te behalen. De minor International Business leek me daarom een goede keuze!”

Minor International Business @ Tio University

Research

Denk je erover om na je hbo-opleiding nog een (universitaire) master te gaan volgen? Dan is dit voor jou een interessante minor. Je bereidt je met deze minor optimaal voor op een academische master en leert meer over het doen van onderzoek.
Tijdens de minor Research krijg je vakken als academisch schrijven en research skills. Je gaat je verder verdiepen in verschillende statistische analyses en leert meer over het conceptualiseren van kwalitatief onderzoek. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken tijdens het afstuderen en die je vaak nodig hebt om een universitaire masteropleiding te volgen.

Research Minor @ Tio University

International financial management

You will analyse the international, business and financial risks of corporate acquisitions.

Minor Financial Management @ Tio

Sales

Ontwikkel je sales skills: ga aan de slag met customer relationship management, social selling en kom meer te weten over co-creatie binnen B-to-B.

Sales minor at Tio

Managementdevelopmentstage 

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.
Indien je deze minor in het driejarige traject volgt, duurt je studie ongeveer twee maanden langer.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Stocks and bonds (in English)

Shares, bonds, options, futures and securities; after this minor, the financial market has no secrets to you anymore.

Minor Stocks & Bonds @ Tio

Marketingcommunicatie

Een mix van marketingcommunicatie en concept design & media: je leert de consument te ‘raken’ met je communicatiestrategie.

Karin over de minor marketingcommunicatie“Ik was erg gefascineerd hoe grote merken zoals bijvoorbeeld Coca-Cola zich zo sterk in de markt hebben weten te zetten. Ik wilde graag weten welke filosofie hierachter zat en heb daarom voor deze minor gekozen.”

Minor Marketing Communication @ Tio University

Study abroad 

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Voor een aantal universiteiten geldt dat je, doordat de lesperioden niet exact op die van Tio aansluiten, een aantal lesweken bij Tio mist of mogelijk één of meer maanden studievertraging oploopt.

MinorsMinors
Digital marketing15
Ondernemerschap30
Grand international tour (in English)50
Praktijkminor15
International business (in English)30
Research15
International financial management (in English)15
Sales15
Managementdevelopmentstage30
Stocks and bonds15
Marketingcommunicatie15
Study abroad (in English)30
Minors
Digital marketing15
Grand international tour (in English)50
International business (in English)30
International financial management (in English)15
Managementdevelopmentstage30
Marketingcommunicatie15
Minors
Ondernemerschap30
Praktijkminor15
Research15
Sales15
Stocks and bonds15
Study abroad (in English)30

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Which minor suits you best?

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Ad in 2 jaar

Per september 2020 biedt Hogeschool Tio ook Associate degree opleidingen aan! Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 3,5 jaar je hbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject (inclusief een verlengde inschrijving) 3,5 of 4 jaar. Je volgt de lessen dan grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Dit is mogelijk aangezien semesters binnen een studiejaar onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 1

Lesperiode 4

Jaar 3

Minor

Stage 2

Lesperiode 5

Jaar 4

AfstuderenWaar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.

Engelstalig onderwijs

Je kunt Internationaal Toeristisch Management niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels volgen aan Tio Amsterdam en Tio Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 24 tot 26 contacturen en 16 tot 21 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het drie- of vierjarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Verdeling onderwijstijd

Ontdek meer
Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 11 studenten per les.


Wat doe je bij de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management?

Werken met echte problemen uit de reisbranche
Werken met echte problemen uit de reisbranche
Projecten bij hbo toerisme
International Toeristisch Management - stage bij TUI Nederland
Amazing internship in Iceland
Praktijklokaal toerisme bij Tio
International Tourism Management: organize your own study trip
Study trip to Slovenia
Internships all over the world
Toerisme en online marketing
Door Tio-studenten: Studiereis naar Benidorm, Spanje
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
Internship at a tour operator in Thailand
Video made by Tio student in Norway
Stage lopen in Amerika
Experience a semester abroad
Research Minor @ Tio University
Minor International Business @ Tio University
Composing your own travel trip to Bilbao, Spain
Minor Entrepreneurship @ Tio University
Practical Internship Minor @ Tio University
Sales minor at Tio
Minor Marketing Communication @ Tio University
Minor Stocks & Bonds @ Tio
Minor Financial Management @ Tio