1. Home
  2. Nieuws
  3. Niets mooiers dan kennis delen

Niets mooiers dan kennis delen

Voordat ze docent werd op Tio Utrecht, werkte ze jarenlang in de muziekindustrie met artiesten als Coldplay, Shakira en Foo Fighters. Waarom maakte ze een carrièreswitch naar het onderwijs, wat heeft ze met Duitsland en wat heeft ze precies van Rammstein geleerd? Een interview met Tio-docent Elke Ulferts.

Duitse muziekindustrie

“Ik kom uit het noorden van Duitsland waar de mensen een dialect spreken dat heel erg lijkt op ‘Gronings platt’”, vertelt Elke. “Ik heb in Berlijn gestudeerd (Engels, Spaans, Politieke wetenschappen) en heb twaalf jaar de persafdeling van FKP Scorpio Konzertproduktionen GmbH, een van de grootste concert- en festivalbedrijven in Duitsland, geleid.”

Rock-‘n-roll-leven

“We hebben bijvoorbeeld het Hurricane Festival met 70.000 bezoekers georganiseerd”, gaat Elke verder, “maar ook grote tours en locale concerten met Foo Fighters, Coldplay, Rammstein, Shakira, Robbie Williams. Ik vond het ontzettend leuk om in de muziekindustrie te werken, met artiesten, journalisten, en de hele organisatie eromheen. Je hebt contact met mensen in binnen- en buitenland, je moet verschillende talen spreken en je bent altijd op de hoogte van de nieuwste bands.” 

Carrièreswitch

En toen verhuisde Elke naar Nederland, vertelt ze. “Toen ik naar Nederland kwam en moeder werd, heb ik Duits eerstegraads in Utrecht gestudeerd. Lerares worden was heel vroeger mijn droom, dus het kwam goed uit om de carrièreswitch op dat moment te maken. Docent zijn betekent een creatieve invulling aan je eigen werkzaamheden geven. Als docent sta je iedere dag op het podium. Ik houd van acteren, erg leuk!”

Docent op Tio

Inmiddels werkt Elke met veel plezier bij Tio. “De sfeer bij Tio vind ik heel leuk. Het is vanzelfsprekend dat je samenwerkt en elkaar impulsen geeft. Als nieuwe docenten komen, worden ze meteen vertrouwd gemaakt met de school en het lesgeven. De positiviteit bij de docenten zie je terug bij de studenten. De kleine klassen waarborgen dat je altijd je studenten kent en iedereen naar zijn of haar behoefte kunt helpen. In dat opzicht vind ik Tio uniek.”

Kennis delen

Wat vind Elke zo leuk aan lesgeven? “Niets is mooier dan je kennis te delen. De vooruitgang bij studenten te zien, iets geven en ook iets terugkrijgen. Het is zo veel fijner om met mensen, dus met studenten, te werken dan met producten. Lesgeven is zo leuk als je het zelf maakt, humor is de essentie van een geslaagde les.”

Geleerd van Rammstein

Tot slot, door haar werk in de muziekindustrie heen heeft Elke met heel veel buitenlandse artiesten en collega’s gewerkt; wat heeft ze daarvan geleerd? “Dat alle mensen behoefte hebben aan waardering, ongeacht welke positie ze hebben. De stagehand, de buschauffeur, de medewerker van de catering, de gestreste agent van Marilyn Manson en de muzikant zelf. En dat een artiest geen god is maar een mens die blij is met een oprechte glimlach. En dat Rammstein niet alleen van Schweinshaxe maar ook van Nutella houdt...”