1. Home
  2. Nieuws
  3. Ervaren rot deelt kennis met studenten

‘De wisselwerking van theorie en praktijk zorgt voor enorme verrijking’

Het allermooiste aan het docentenvak? Dat vindt Edwin van den Brand het delen van zijn brede kennis, die hij opdeed in de praktijk. Als ervaren rot in het kleding- en textielvak weet Edwin als geen ander dat handel en productie verder gaan dan marketing, sales en finance. In inspirerende lessen over onder andere maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), Operations Management en Inkoop & Supply Chain prikkelt hij de nieuwsgierigheid van zijn studenten. Hij motiveert zijn studenten om het beste uit zichzelf te halen.

Edwin maakte in rollen als inkoopmanager en directeur van meerdere kledingbedrijven veel zakenreizen door verschillende verre landen, zoals China, India, Bangladesh en Zuid-Afrika. Daarnaast gaf hij masterclasses en gastcolleges over het businessvak op diverse hogescholen. In 2019 begon hij voor zichzelf als duurzaamheidsconsultant, voor verschillende kleding- en textielbedrijven. “Ik ben altijd erg ondernemend geweest”, vertelt Edwin. “Toen ik in 2021 een vacature voorbij zag komen als docent Inkoop & Supply Chain bij Tio, leek me dat een interessante uitbreiding van mijn werkzaamheden.”

Lesgeven bij Tio

Een officiële bevoegdheid om les te geven had Edwin niet. “Gelukkig stond in de vacature dat ik die vooraf ook niet nodig had; mijn opleiding en ervaring waren genoeg! Dat sprak me ontzettend aan, waardoor ik besloot te solliciteren. Tijdens mijn sollicitatiegesprek met de vestigingsmanager van Tio Eindhoven lichtte ik mijn visie op het business- en inkoopvak toe. Ik vertelde dat ik MVO een essentieel onderdeel vond en de manager was het daarmee eens. Sterker nog, ze zei dat Tio dat vak ook aanbiedt én daar nog een docent voor zocht. En zo werd ik opeens docent van meerdere vakken!”

Bijscholing

Tio hielp Edwin met het behalen van de juiste bevoegdheid en het ontwikkelen van alle benodigde skills. “Tio zorgde voor alle nodige bijscholing, waarin ik mijn didactische vaardigheden ontwikkelde. Daarnaast sloot ik regelmatig aan bij lessen van andere docenten, om me te laten inspireren op het gebied van lesopbouw en pedagogiek. Vervolgens word je beoordeeld door docenten én studenten. Dat is superfijn, want daardoor kunnen we samen de kwaliteit van het onderwijs blijven verbeteren.”

Inspirerende lessen

“In mijn lessen probeer ik de lesstof zo ‘levend’ mogelijk te maken”, vertelt Edwin. “Ik geef veel persoonlijke aandacht aan de studenten en werk met voorbeelden uit de praktijk. Naast sales, finance en marketing is het belangrijk om te weten hóe producten en diensten tot stand komen. Hoe je aan grondstoffen komt bijvoorbeeld, en niet alleen kijkt naar het eindproduct. Ik deel mijn praktijkkennis graag met de studenten. En dankzij hen blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: de studenten houden mij jong!”

Betrokken

Naast zijn werk als docent is Edwin nog steeds ondernemer en consultant. “De wisselwerking van de theorie uit de boeken en mijn werk in de praktijk zorgt voor enorme verrijking”, glundert Edwin. “Daarnaast volg ik al jaren een studie filosofie, om mijn kritisch denkvermogen te blijven ontwikkelen. Dat vind ik belangrijk voor mezelf én mijn studenten. Zo kan ik niet alleen bijdragen aan het vergaren van kennis, maar ook aan hun persoonlijke ontwikkeling.”