1. Home
  2. Nieuws
  3. “In 21 jaar is er veel veranderd op Tio”

“In 21 jaar is er veel veranderd op Tio”

Ooit ontwikkelde ze, samen met andere Tio-docenten, de lesstof voor de op dat moment een nieuwe opleiding. Toen nog op de vestiging Leidschendam en onder directeur Jan-Willem Duthler. Maar tijden zijn veranderd. Tio-docent en assistent vestigingsmanager Ellen van der Meer: “Door de jaren heen is Tio enorm gegroeid. Tio gaat met de tijd mee en is professioneler geworden.”

Tio-docent gezocht

“21 jaar geleden zat er bij mij om de hoek in Leidschendam een vestiging van Tio. Ik vroeg me af wat dat was, had er nog nooit van gehoord”, blikt Ellen terug. Op dat moment vloog ze als KLM-stewardess de hele wereld over. “Toen zag ik dat het een hogeschool was en dat er een vacature voor docent openstond. Het leek me leuk om mijn werk bij KLM te combineren met een paar uurtjes lesgeven over luchtvaart en dienstverlening. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

De opleiding toen en nu

Voordat Ellen les kon geven in de studierichting Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess), moest de studie eerst nog worden ontwikkeld. “Die zomer hebben we, met van iedere vestiging een docent, de hele studie samengesteld”, vertelt ze. “Lesstof ontwikkelen, een syllabus schrijven; een enorme klus was dat! Ik herinner me dat Mark Duthler, toen nog geen directeur, toen al heel erg betrokken was bij dat project. We hebben veel met z’n allen zitten overleggen en werken en hij was er vaak bij.”

“Dat ik de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) vanaf het begin heb meegemaakt, is heel bijzonder”, gaat Ellen enthousiast verder. “Ieder jaar wordt de studie geactualiseerd en aangevuld. Die ontwikkeling is leuk om te zien. Het lesmateriaal is heel mooi en bevat inmiddels ook verschillende filmpjes.”

Leren van de praktijk

Binnen haar lessen, niet langer in Leidschendam maar in Rotterdam en Utrecht, kan Ellen haar werkervaring als stewardess goed gebruiken. “Als stewardess werk ik inmiddels niet meer, maar voor mijn lessen put ik nog veel uit de praktijk. Ik heb zó veel ervaring en verhalen. Dat verlevendigt de lesstof enorm. Studenten krijgen daardoor een goed beeld van wat hen te wachten staat. Ze vinden het ook gewoon heel erg leuk, al die praktijkverhalen, ze zijn hartstikke nieuwsgierig.”

Tio toen en nu

Tio is door de jaren heen veel veranderd, vertelt Ellen, die er Marks vader Jan-Willem als directeur nog meegemaakt heeft. “Tio is zo enorm gegroeid! In studentenaantallen en in studierichtingen, maar ook wat betreft professionaliteit. Ook de manier van lesgeven is veranderd. In het begin stond je als docent echt te ‘doceren’; studenten konden makkelijker achterover leunen. Nu werk je met activerende werkvormen. Ik vind dat persoonlijk een hele leuke ontwikkeling, om studenten meer uit te dagen zich de lesstof eigen te maken. ”

Fijne werkomgeving

“Het leuke aan mijn werk als docent vind ik het contact met studenten en collega’s. Daar krijg ik echt energie van. Die contacten vind ik heel waardevol. Iedere dag als ik de vestiging binnenstap denk ik bij mezelf: fijn om er weer te zijn. Ja, werken voor Tio bevalt heel goed”, zegt Ellen tot slot. “Anders zou ik er ook niet zo lang zitten!”