1. Home
  2. Nieuws
  3. Aandacht voor professionele én persoonlijke ontwikkeling bij Tio

Bij Tio is er aandacht voor professionele én persoonlijke ontwikkeling

Kies je voor Tio, dan kies je voor groei. Tio helpt je de beste versie van jezelf te worden, met alle aandacht voor je professionele en je persoonlijke ontwikkeling. Docent en domeinontwikkelaar Wilco van Brandenburg legt uit hoe we dat doen. Hij verzorgt vakken op het gebied van communicatieve vaardigheden, professionele ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. 

“Weet jij hoe je een goed idee verkoopt? Hoe je constructieve feedback geeft? Of hoe je een overtuigende pitch geeft? Goed en effectief kunnen communiceren is zó belangrijk”, vertelt Wilco. “Ik zeg altijd maar zo: je kan nog zo’n goede marketeer of makelaar zijn, maar als je communicatievaardigheden niet in orde zijn, dan word je nooit de beste in je vak.”  

Talenten ontdekken 

Op Tio is er veel aandacht voor je professionele én persoonlijke ontwikkeling. Dat doen we voornamelijk in de praktijk, zodat je alles zo goed mogelijk onder de knie krijgt, legt Wilco uit. “Studenten werken bijvoorbeeld aan een persoonlijk ontwikkelingsplan. Ze voeren iedere week opdrachten uit en leren zichzelf beter kennen, ontdekken talenten, onderzoeken hun DISC-persoonlijkheid en -gedragsstijl en formuleren ontwikkelpunten. Bij die ontwikkeling worden ze door onze studiecoaches persoonlijk ondersteund.” 

Developing Potential 

In de praktijk betekent het dat de studenten aan de slag gaan met communicatieve vaardigheden als presenteren, gesprekstechnieken, storytelling en interculturele communicatie. Ook leren ze omgaan met stress en verdiepen ze zich in time- en projectmanagement.  

“Tijdens de vele projecten op Tio kunnen de studenten alles direct toepassen en ervaren ze in de praktijk hoe waardevol deze vaardigheden zijn”, gaat Wilco verder. “Nu én na hun studie. Ik geloof echt dat Tio-studenten daardoor later een streepje voor hebben in het werkveld.”

Praktijkvoorbeelden 

Wilco heeft zijn eigen coaching- en adviesbureau en zit als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Duiven. Die ervaring kan hij goed gebruiken in de lessen, vertelt hij. “In de lessen gebruik ik theorieën en voorbeelden uit mijn praktijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een directeur die een verbetertraject voor zijn managers wil, en precies weet wat er moet veranderen, maar van zijn eigen gedrag geen idee heeft? Dat soort voorbeelden vinden studenten erg leuk; het maakt het heel concreet voor ze.” 

Switch naar het onderwijs 

Pas een paar jaar geleden maakte Wilco de switch naar het onderwijs. Zijn kennis en expertise wilde hij graag overbrengen op anderen. "Dat kan in het onderwijs. Tio staat bekend om het kleinschalige en persoonlijke onderwijs, en dat sprak me enorm aan. Ik ken alle studenten gewoon bij naam en dankzij de kleine groepen is er veel ruimte voor interactie en diepgang in de les. Dat is prettig.” 

Enthousiast over Tio  

Over mijn werk bij Tio ben ik superenthousiast. Het lesgeven, en daarbij het contact met de studenten, is ontzettend leuk en geeft veel energie. Ook over Tio als werkgever ben ik erg te spreken. De can do-mentaliteit vind ik prettig; de organisatie is heel ondernemend en oplossingsgericht. Bijvoorbeeld in de eerste corona-lockdown, toen binnen drie dagen tijd alle faciliteiten werden geregeld om de lessen online te verzorgen. Fantastisch vond ik dat.”  

“Ik krijg hier bovendien veel vrijheid en kan het lesgeven bij Tio goed combineren met mijn andere werkzaamheden. Ik zou geen vijf dagen alleen les kunnen geven of coachen; juist die afwisseling heb ik heel erg nodig.” Met een knipoog: “Ja, dat zegt misschien ook iets over míjn persoonlijkheid.”