1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-alumna Kirsten runt award winning restaurant

Voor je het weet, heb je je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf: het kan soms sneller gaan dan dat je tevoren zou bedenken. Zo heeft Tio-alumna Kirsten Veltkamp niet lang na haar afstuderen al een succesvol eigen restaurant, dat ze runt samen met haar vriend. Nog geen jaar open en hun zaak, Bistronoom in Woerden, viel al in de prijzen.

Kirsten studeerde tot voor kort Hotel- en Eventmanagement in Utrecht. Haar vriend was chef-kok bij een restaurant in Woerden en droomde ervan voor zijn dertigste een eigen restaurant te openen. “Hij kan supergoed koken, maar om een eigen zaak te beginnen, moet je toch meer kunnen. Dus toen heb ik hem geholpen met het ondernemingsplan en voor je het weet zit je er zo diep in, dat je het niet meer wíl loslaten. Dus toen ben ik volledig in de nieuwe zaak meegegaan.”

Theorie in de praktijk

De oud-Tio-studente is verantwoordelijk voor zo’n beetje alles behalve de keuken. Ze is gastvrouw, samen met een gastheer, en is verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en het financiële plaatje.

In haar werkzaamheden brengt ze veel theorievakken van Tio in de praktijk: “Personeelszaken en ook bedrijfseconomie natuurlijk. Kostprijsberekeningen maken, het opmaken van de balans.”

Succesvol concept

Is dat leuk werk? Kirsten lacht: “Als we een goede zaterdagavond hebben gehad en er zit veel geld in kas, dan is dat natuurlijk best wel leuk.” Maar het leukste aan haar werk: “Dat is om te zien dat mensen blij worden van de beleving in je eigen zaak. Dat ze hebben genoten van het eten en ons concept.”

En dat concept is duidelijk: “We proberen mensen bewust te maken van wat ze eten. We hebben een serre waar we onze eigen kruiden en andere ingrediënten laten groeien.” En ook niet onbelangrijk: “We willen dat mensen hier nader tot elkaar komen. Dat ze even zonder beeldscherm in grote stoelen voor de openhaard kunnen relaxen.”

In de prijzen

Een nieuw bedrijf beginnen is altijd spannend: “Je hoopt maar dat het gaat lopen en dat mensen het leuk vinden, maar voor hetzelfde geld kun je na een jaar stoppen. Dan is het: dag investering.” Zo ging het gelukkig niet voor Kirsten. Ze wonnen zelfs al een prijs! Na amper een jaar open te zijn, wonnen ze de Gouden Pollepel in de regio Het Groene Hart. “We waren nog geen vier maanden open en toen kwam een jurylid al undercover langs. Wij wisten niet dat hij er zat, we waren er helemaal niet mee bezig.”

Wat zijn de ambities voor de toekomst? “We hebben een mooie kelder onder De Bistronoom waar we een tof concept willen neerzetten, maar daar zijn we nog over aan het nadenken. En op de lange termijn willen we misschien een pand gaan kopen.” Want dat zou ideaal zijn volgens Kirsten: “Dan kun je tegelijkertijd investeren én je eigen bedrijf runnen.”

Volg Kirsten op LinkedIn.