1. Home
  2. Nieuws
  3. Uitwisselingsstudenten in Utrecht

Uitwisselingsstudenten maken een stadswandeling in Utrecht

Bij de start van hun opleiding maakten de Utrechtse uitwisselingsstudenten stadswandeling. Docente Noortje Jonker ging met hen mee en vertelt over de dag: "Het was typisch Nederlands weer: koud en met een sterke, vochtige wind. Maar dat weerhield ons er niet van iets zeer moedigs te doen: om 09.45 uur een haring eten op de lokale groente- en fruitmarkt. De haring was koud en zout en een van de docenten liet 'm zo naar binnen glijden als een ... Brrrr!

Van de markt naar de Bijenkorf

Wij vonden de warme en hartige kibbeling veel lekkerder dan de glibberige haring! Na deze viservaring staken we de weg over naar de Bijenkorf, een van de meest luxueuze winkels in de stad, waar we het Nijntje-stoplicht bekeken. Dit is door de gemeente geplaatst ter ere van Dick Bruna, de 'vader' van dit schattige konijntje.

Architectuur in Utrecht

In het centrum bewonderden we de jugendstil- en rococoarchitectuur van de oude panden en de moderne architectuur van het nieuwe Hoog Catharijne. Ook de grote, 18e-eeuwse gebouwen langs de Oude Gracht waren imposant. We kwamen te weten dat rijke mensen destijds twee huizen hadden, een voor de zomer en een kleinere woning, die goedkoper te verwarmen was, voor de winter.

Daklozen

In de HEMA vielen de moderne en zeer kleurrijke producten op. Eenmaal weer buiten kochten we bij een vriendelijke man de lokale daklozenkrant. We vroegen hem wat hij allemaal moest doen voor een warme maaltijd en een bed voor die avond. Hij vertelde ons dat er in Utrecht steeds minder daklozen zijn dankzij dit krantenproject, dat door de Britten bedacht is en 'The Big Issue' werd genoemd.

Opwarmen in een café

Omdat we het koud begonnen te krijgen, gingen we naar Graaf Floris voor een cappuccino, warme chocolademelk en hun specialiteit, appelbollen gevuld met rozijnen en marsepein. Het was al met al een geslaagde ochtend in Utrecht!

Volg Noortje Jonker op LinkedIn