1. Home
  2. Nieuws
  3. Een eigen hotel voor kinderen met autisme

Een eigen hotel voor kinderen met autisme

Met een zelfstandig onderzoek naar de mogelijkheid van een hotel voor mensen met autisme, studeerde Daphne Bargeman onlangs af aan de Tio-opleiding Hotel- en Eventmanagement. “Ik hoop dat ik dat hotel over aan aantal jaar zelf open.”

Daphne Bargeman heeft een broer met autisme. Al vanaf haar jeugd maakte ze mee hoe lastig het soms kan zijn om vakantie te vieren, als een gezinslid autisme heeft. “Mijn broer reageerde vaak anders op situaties dan mensen zonder een stoornis. In bijvoorbeeld een hotel snapt niet iedereen dat en word je geregeld scheef aangekeken”, legt Daphne uit. “Ouders die zelf ook een kind met autisme hebben, snappen dat soort situaties en kunnen er begrip voor opbrengen.”

Zelfstandig afstudeeronderzoek

Het onderwerp voor haar zelfstandige afstudeeronderzoek was voor Daphne dus snel duidelijk: ‘Is er voldoende vraag naar een hotel speciaal voor kinderen met autisme en kan het uiteindelijk winstgevend zijn?’ Ze sprak hoteleigenaren, een arts, een bedrijfsleider van een hotel waar mensen met autisme werken (“die heeft namelijk zowel hotelervaring als ervaring met mensen met autisme”) en natuurlijk ouders van kinderen met autisme. “Van die laatste groep wilde ik graag weten of zij zo’n hotel zouden zien zitten.” Het antwoord was een volmondig ja. Daphne: “En het kan na een paar jaar echt winstgevend zijn, maar natuurlijk is zo’n hotel er niet één-twee-drie.”

Werken en doorstuderen

Momenteel is Daphne recruiter/accountmanager bij bemiddelaar Westerduin Talent. Daarnaast volgt ze een post-hbo-opleiding Marketing en Communicatie en wil ze ook nog doorgroeien op haar werk, tot vestigingsmanager.

Hotel opzetten

In de beperkte tijd die over is, richt ze zich op het hotel, waar ze zelf general manager zal worden en waarvan ze hoopt dat het er binnen een paar jaar is. “Ik wil nóg meer ouders spreken om het belang van zo’n hotel nog vetter te onderstrepen en erachter te komen waar de ouders en kinderen behoefte aan hebben.”

Ook gaat ze om tafel met geldschieters en bekijkt ze de mogelijkheden van het persoonsgebonden budget en steun van de gemeente. “De kamerprijs van zo’n hotel zal hoog liggen vanwege de extra faciliteiten. Zo wordt er op de veiligheid gelet, zullen er gescheiden eetplekken zijn en zal er nadruk liggen op structuur: vaste eetplekken, nummering, vast personeel. Personeel dat bijvoorbeeld maar één opdracht geeft, in plaats van: ‘u gaat hier rechts de trap op, dan boven links en vervolgens aan het einde van de gang rechts.’”  

Persoonlijke groei

Voorlopig werkt Daphne dus nog bij Westerduin Talent, waar ze dagelijks profijt heeft van Tio. “Bij Tio heb ik een persoonlijke groei doorgemaakt. De hotelwereld kan best hard zijn en daarin moet je je staande kunnen houden. Ik merk in de communicatie met klanten, dat ik op een gastvrije manier toch stevig in mijn schoenen kan staan. Zo van: ‘dit is het en voor minder doe ik het niet, dus accepteer het maar gewoon.’” Grinnikend: “Alleen verkoop ik het dan met een lach.”

Volg Daphne op LinkedIn

We hebben Daphne gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend