1. Home
  2. Nieuws
  3. Banqueting supervisor

Banqueting supervisor

Studente Hotel- en Eventmanagement Aranka Bos rook het avontuur en vertrok voor haar stage naar een van de jongste wereldsteden: Sydney. Ze loopt stage als banqueting supervisor van het luxueuze vijfsterrenhotel Sofitel Sydney Wentworth en heeft het zo naar haar zin dat ze eigenlijk niet meer terug wil naar Nederland. Een interview met Aranka, die aan de andere kant van de wereld haar plek heeft gevonden.

Aranka: “Toen ik hoorde over de stagemogelijkheden in Sydney werd ik steeds enthousiaster. Ik heb veel goede stageverhalen gehoord over Australië en ook de laid-back cultuur sprak me aan. Bij Sofitel kon ik in drie maanden op verschillende afdelingen werken en ook als supervisor aan de slag. Bovendien lokte het avontuur, zo vaak krijg je niet de kans om naar een ander continent te reizen en een andere cultuur te leren kennen. Ik leer hier de Engelse taal goed spreken en het staat ook nog eens goed op mijn c.v. Ideaal dus!”

Hotellerie en weddings

Sofitel Sydney Wentworth is een internationaal vijfsterrenhotel dat zijn eigen keten voert namelijk ‘Luxury Hotels’, maar het is eigenlijk nog steeds onderdeel van de Accor hotel groep. Het Sofitel Sydney Wentworth heeft 436 gastenvertrekken - waarvan 46 suites – en dertien verschillende conferentieruimten. Er is een VIP-gedeelte, twee restaurants, een kapper en een gym. Sofitel Sydney Wentworth heeft als bijzonderheid het organiseren van grote trouwerijen, iets dat me zeer aanspreekt.”

Supervisor van de banqueting afdeling

“Ik had voorkeur voor een stage in hospitality of event, maar wist niet op welke afdeling ik terecht zou komen. Daarom heb ik me van tevoren goed voorbereid op het telefonische sollicitatiegesprek met Sofitel. Binnen een week na het gesprek werd ik teruggebeld met de vraag of ik stage wilde lopen in het Sofitel Sydney Wentworth en ik heb daar meteen ‘ja’ op gezegd. Uiteindelijk ben ik op marketing & sales terecht gekomen waar de banqueting- en eventafdeling onder valt. Precies wat ik wilde dus. In de eerste weken heb ik het hotel leren kennen, deed ik set-ups voor grote en kleine conferenties en leerde ik alle ins en outs over o.a. VIP’s, Kosher en bruiloften. In mijn zesde week ging ik aan de slag als supervisor van de banqueting afdeling. Ik stuur teamleden aan, zorg ik er samen met de organisator van het evenement voor dat alles goed verloopt en los ik problemen op.”

Trainingsprogramma

“Het leukste van mijn stage is dat ik constant voor een nieuwe uitdaging gezet wordt. Geen dag is tot nu toe hetzelfde geweest. Dit komt mede door het trainingsprogramma dat het Sofitel voor mij heeft opgesteld. Hierin staan mijn wensen maar ook wat het Sofitel van me verwacht. Ze letten op het aantal uren dat je werkt en als je overuren draait, zijn ze niet te beroerd om je een dag vrij te geven. Ook worden er gratis personeelsmaaltijden geregeld. Toen Celtic, een bekende voetbalclub uit Schotland, een week in het hotel verbleef, was ik als supervisor verantwoordelijk voor hen. Ik zorgde er niet alleen voor dat ontbijt, lunch en diner geregeld waren, maar ook dat de was op tijd op de kamers afgeleverd werd en dat de taxi’s op tijd voor het hotel stonden. VIP-gasten veranderen last-minute van alles: van de tijden van hun rooster tot het eten bij het ontbijt. Een hele uitdaging en ik heb in deze week veel geleerd. Wat ik wel lastig vind, is dat het soms moeilijk is om het Australisch te verstaan en ook andere buitenlandse accenten zijn soms lastig te begrijpen.”

Wonen in Sydney

“Nu ik eenmaal in Sydney woon en werk wil eigenlijk niet meer naar huis. Werken bevalt me zeer goed en eigenlijk zelfs beter dan in Nederland. Wonen in Sydney is alleen erg duur. Vooral boodschappen doen en uitgaan kost bijna twee keer zo veel als in Nederland. Maar dat weegt niet op tegen het feit dat je in één van de jongste wereldsteden woont en werkt. Vanaf de plek waar ik woon ben ik in slechts 10 minuten op het surfstrand. Er is zoveel te zien en te beleven en er zijn zoveel uitdagingen, ik kan nog jaren vooruit. Wat mij ook heel erg aanspreekt is de Australische mentaliteit. “No worries mate”, het is echt zo!”

Meer zien? Bekijk de video


Volg Aranka op LinkedIn.

Lees meer over: internationaal, stage