1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-student maakt tourrit naar Noordkaap voor goede doel

Timo maakt ijskoude tourrit naar Noordkaap voor goede doel

Voor Tio-student Timo Gerritsen en goede vriend Koen Turk gaat het nieuwe jaar meteen avontuurlijk en ijskoud van start. Zij vertrekken in een Dodge Ram voor een tourrit van ruim 7.000 kilometer in 9 dagen, kriskras door Scandinavië. En dat bij temperaturen tot wel 40 graden onder nul!

Met de champagne en oliebollen nog maar net achter de kiezen zijn Koen Turk en Timo Gerritsen alweer druk bezig met de voorbereidingen voor hun tocht. Het idee om mee te doen de ScanCoveryTrial - een tour van Nederland naar Scandinavië in 9 dagen - kreeg Gerritsen van zijn schoonvader, die hem eerder reed. ,,Het leek me gaaf, dus toen er plekken vrij waren voor de 2020-editie appte ik Koen meteen. Hij was ook direct enthousiast”, vertelt Timo.

Passie

De passie voor auto’s zit er bij beide mannen goed in. Toen Gerritsen op zijn 17e zijn rijbewijs haalde was Turk zelfs zijn coach, degene die tot de 18e verjaardag meerijdt.

De reis begint vandaag in Haaksbergen en wordt afgelegd in de Dodge Ram van Turk, een 2600 kilo zware pickup met 400 pk en vierwielaandrijving. ,,Dat is daar wel nodig, vooral wegen met sneeuw en ijsvorming zijn gevaarlijk.”

Bij temperaturen tot wel 40 graden onder nul is speciale voorbereiding voor de auto dan ook niet overbodig. De vloeistoffen werden vervangen en de auto voorzien van een led-bak voor meer licht op donkere wegen. Ook isolatiedekens, eten en waxinelichtjes horen bij de uitrusting. ,,Mocht je vast komen te zitten, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, dan kan het zijn dat je een nacht in de auto moet slapen. Bij temperaturen zo ver onder nul vergt dat voorbereiding.” 

De navigatie gaat via coördinaten, die de teams vlak voor vertrek krijgen. Als ze vlak bij hun bestemming zijn, volgen nieuwe aanwijzingen.

Goed doel

Niet onbelangrijk: met hun tocht zamelen de mannen ook geld in voor een goed doel. ScanCoveryTrial geeft namelijk een deel van de inschrijfkosten aan Stichting Hoogvliegers, een club die zieke en gehandicapte kinderen beter door ze letterlijk te laten vliegen. ,,Het zoontje van mijn zus is ziek geweest. Dan zie je wat dat met een kind, maar ook de rest van het gezin doet. En hoe goed het is dat er initiatieven zijn die daar rekening mee houden, die lichtpuntjes brengen.”

Daarom wilden Turk en Gerritsen graag nog iets extra doen. Ze zochten sponsors voor hun reis, de opbrengst gaat naar het Prinses Maxima Centrum. ,,We hebben nu ruim 1500 euro en hopen stiekem natuurlijk op meer. Elk doel dat zieke kinderen helpt, dragen wij een warm hart toe.”

Omdat het de tiende editie van de ScanCoveryTrial is gaan de deelnemers - 100 teams van 2 - naar IJsland. Iets waar met name Turk naar uitkijkt. ,,Ik ben er nog nooit geweest en hoop het Noorderlicht te zien.

Jarig

Voor Gerritsen is de rit extra bijzonder, omdat hij 5 januari jarig is. Dat hij dan niet thuis bij familie en vrienden is en het grootste deel van de dag in de auto zit, vindt hij niet erg. Hij was al eens in Scandinavië, bezocht ook de Noordkaap. ,,Dat was in de zomer en toen al prachtig. Ik ben benieuwd hoe het er nu in hartje winter uit ziet. Mijn 21e verjaardag wordt sowieso onvergetelijk.”

Bron: gelderlander.nl 

Lees meer over: internationaal, ondernemend