1. Home
  2. Nieuws
  3. Public relations manager

Public relations manager

Het contact met externe relaties is een belangrijk deel van haar werk. ‘Ik besteed veel tijd aan het bedenken en organiseren van bijeenkomsten en rondleidingen in de RAI, vaak tijdens een beurs of tentoonstelling.’ Een reportage over Christy Molenaar, waarin zij vertelt over haar dynamische werk als assistent pr-manager bij de RAI Group in Amsterdam. Haar carrière startte Christy bij Hogeschool Tio.

Corporate communication

De RAI in Amsterdam is een bekend tentoonstellingencomplex. Minder bekend is de RAI Group, een verzamelnaam voor circa twaalf dochterondernemingen in Nederland en acht vestigingen in het buitenland. Bedrijven, die onder de RAI Group vallen, zijn bijvoorbeeld een uitgever van vakbladen, een bedrijf in digitale communicatie, een reclamebureau en een cateringbedrijf. In Nederland werken zo’n 1.000 mensen bij de RAI Group en in de buitenlandse vestigingen, in onder meer Singapore, Dubai, Düsseldorf, Parijs, Zuid-Afrika en Bangkok, werken 200 mensen.

De afdeling corporate communication is verantwoordelijk voor de communicatie van de RAI Group als geheel. "Elk bedrijf verzorgt weliswaar zijn eigen communicatie, maar pr-zaken die de hele groep aangaan verzorgen wij." Christy geeft een voorbeeld: "De RAI heeft uitbreidingsplannen. De communicatie daarover verzorgt onze afdeling." Christy werkt samen met drie collega’s. "Ik bedenk en organiseer bijeenkomsten voor onze relaties. Dat kan bijvoorbeeld een ontvangst zijn tijdens de KunstRai, de nationale kunstbeurs die jaarlijks wordt gehouden. Veel relaties komen daar naar toe. Wij stellen een datum vast, huren een locatie in het RAI-gebouw, verzorgen de uitnodigingen, regelen de catering en overige voorzieningen en organiseren een rondleiding op de kunstbeurs. Het organiseren van dergelijke bijeenkomsten doen wij ook voor belangrijke relaties, die in het bezit zijn van een vip-kaart: de courtesy cardhouders. Dat zijn niet zozeer frequente beursbezoekers, maar functionarissen die betrokken zijn bij de organisatie van een evenement en bijvoorbeeld ook bestuurders van de gemeente, de kamer van koophandel, etc."

Eventprojectmanagement

Goede communicatieve vaardigheden zijn een vereiste in Christy’s werk. "Je moet goed kunnen luisteren, inlevingsvermogen en een grote servicebereidheid hebben. Het is ook heel handig om je buitenlandse talen te beheersen. Voor het organiseren van ontvangsten en rondleidingen is het belangrijk managementkwaliteiten in huis te hebben. Ik ben voortdurend bezig met organiseren en coördineren. Ik zet de hele boel in gang, moet weten wat de bedoeling is van het evenement, welke gasten er verwacht worden en zorg voor het inhuren van diensten zoals catering en audiovisuele ondersteuning. Het is steeds blijven coördineren en aansturen. Ik manage als het ware zo’n project."

Tio als basis

Christy heeft veel gehad aan haar opleiding bij Hogeschool Tio. "Het is al weer even geleden, maar het was een fantastische opleiding. Na mijn heao-opleiding ben ik naar Tio gegaan. Het is een brede, doch compacte opleiding. Ondanks de veelheid aan onderwerpen is de opleiding beslist niet oppervlakkig. Je leert al die onderwerpen te combineren en prioriteiten te stellen. En dat doe ik nog dagelijks. Je leert ook aanpakken. Ik moet zeggen, dat het een uitstekende opleiding is.’

In haar dagelijks functioneren komt Christy regelmatig mensen tegen, die een opleiding bij Tio hebben gevolgd. ‘Je komt ze in de meest uiteenlopende functies tegen. Wat dat betreft leidt Hogeschool Tio heel breed op.’

Hospitality manager

Een heel ander aspect van haar baan is het werk als hospitality manager in de skybox van de Amsterdam Arena. ‘De RAI is een van de founders van de Arena. Wij beschikken er over een founderbox. Bij elk evenement of voetbalwedstrijd ontvangen wij er gasten. Als hospitality manager zorg ik ervoor, dat de lounge pico bello in orde is. Ik instrueer de hostessen, zorg dat de uitnodigingen verzonden worden, zorg dat de parkeerbewijzen en routebeschrijvingen tijdig in het bezit van de genodigden zijn en ben aanwezig om de gasten welkom te heten. Kortom: ik zorg, dat zo’n bijeenkomst op rolletjes verloopt.’

Christy vindt haar werk erg leuk: "Het is heel afwisselend en zeker geen negen tot vijf baan. Je werkt volgens de waan van de dag. En dat is altijd vol verrassingen."

Volg Christy op LinkedIn.

Lees meer over: eventmanagement, manager