1. Home
  2. Nieuws
  3. Stage lopen bij Heineken in Afrika

Stage lopen bij Heineken in Afrika

"Leven op de brouwerij!"

Hidde Hoogendam (24), student Hotel- en Eventmanagement, werd tijdens zijn eerste stage in Kaapstad verliefd op Afrika. Hij wist toen al dat zijn tweede stage in hetzelfde werelddeel zou zijn. "Afrika is mijn continent, het heeft alles! Je moet er zijn geweest om het te begrijpen." Lees hieronder zijn verhaal. 

Heineken in Afrika

"Heineken is een Nederlands bedrijf, maar het bier wordt over de hele wereld gedronken. Ik loop stage voor Heineken Global in Amsterdam, maar voer de opdracht uit bij een van de OpCo’s (Operating Companies) in Afrika. Het lekkerste bier van Nederland moet op elke plek in de wereld volgens hetzelfde principe worden verkocht. In Sierra Leone werk ik op de Sierra Leone Brewery Limited. Heineken is eigenaar van deze brouwerij, waar lokale bieren als Star en Mützig worden gebrouwen. Heineken produceert namelijk niet alléén Heineken, maar meer dan 250 andere Beer Brands in meer dan 70 landen over de hele wereld!"

Stage

"In mijn rol binnen het Trade Marketing Team ondersteun ik de twee Sales Analisten Samuel en Santigie met een systeem waarmee de Sales Executives het veld in gaan om te peilen wat outlets - barretjes en restaurantjes - nodig hebben voor de verkoop van onze merken. De Sales Executives peilen niet alleen de behoeften van de outlets, maar vergaren ook informatie over de kwaliteit en voeren dat meteen in op een tablet.

Een van de grootste speerpunten van de brouwerij is het zorgdragen voor een constante levering naar onze outlets. Tijdens mijn stage ga ik ook op zoek naar nieuwe outlets; naar meer plekken waar we producten van Heineken kunnen verkopen. Bij deze nieuwe outlets peil ik de behoeften en heb ik het eerste gesprek. Ik vind dat heel erg leuk om te doen, het praten met de mensen en het luisteren naar hun plannen. Zo was ik laatst bij een nieuwe tent waarvan de eigenaar een bar op het strand wil bouwen. Ja, dat is voor ons natuurlijk dé plek!

In een land als Sierra Leone verloopt de communicatie op een andere manier. Ook kent dit land nog geen openbare wifi; het is hier roeien met de riemen die je hebt. Een geweldige uitdaging!"

Sierra Leone

"Sierra Leone heeft een tropisch klimaat. In de maanden die ik hier zit is het regenseizoen en valt er gemiddeld zo’n 7 meter regen per maand. Het weerhoudt de bevolking niet van leven. Bij een bui - die soms een dag of 2 standhoudt - trekt iedereen zijn poncho aan en gaat het leven, dat zich voornamelijk op straat afspeelt, gewoon door. De moeders dragen hun kinderen in doeken om hun lichaam, terwijl zij grote schalen pinda’s en fruit op hun hoofd kilometers met zich meedragen om te verkopen. Na zo’n periode van 2 dagen regen is het vaak 2 of 3 dagen droog. Dan geniet ik van het land en ga ik met collega’s als Cashon een biertje drinken in een van de outlets aan de kust. Leven met de lokale bevolking is een unieke ervaring!

Sierra Leone kent een slavenrijgeschiedenis en tot een aantal jaar geleden woedde hier nog een burgeroorlog. Je kunt je voorstellen dat ze hier nog niet zo bezig zijn toerisme, maar met het opbouwen van hun land. Met een gemiddeld jaarinkomen van 500 dollar per persoon gaat dat opbouwen gepaard met een aantal grote uitdagingen."

Een nieuw avontuur

"Ik woon in een compound. Dat is een beveiligd terrein waar huizen op staan waar internationale werknemers en expats wonen. ’s Ochtends, na het ontbijt, rijd ik samen met onze Poolse Financial Development Manager, met wie ik op de compound woon, naar de brouwerij. Dat is een rit van een klein uur over zowel asfalt als wat minder comfortabele wegen. Zijn driver Abas brengt en haalt ons elke dag, want zelf rijden wordt hier afgeraden. De route naar de brouwerij is waanzinnig. We rijden door de typische Afrikaanse dorpjes, langs rivieren en watervallen en zien het dagelijks leven van de Sierra Leoners. Geen enkele dag is hetzelfde, maar letterlijk een nieuw avontuur!

Mijn leven hier is totaal anders dan in Nederland. Zowel de werkzaamheden en de cultuur op de brouwerij, als het leven op een compound. Sierra Leone heeft maar een beperkt aantal pinautomaten, wifi is schaars en boodschappen zijn ontzettend duur. Ik mis het lang tafelen met vrienden of een avond de kroeg in, maar dat doe ik wel weer als ik terug ben. Tot die tijd geniet ik van wat er hier is. Als ik na werk thuis kom ga ik vaak sporten. Nadat ik de 70 trapredes op de compound zo’n 20 keer heb opgerend, pak ik een biertje en mijn muziek-box en geniet ik met de beveiligers en de kok van het uitzicht. De kleine kindjes die naast de compound wonen komen soms naar buiten om te dansen op de muziek, dat is zo gaaf."

Buitenlandervaring

"Bij de opleiding Hotel- en Eventmanagement is een buitenlandervaring onderdeel van het studieprogramma. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het mij als persoon veel heeft gebracht. Tijdens mijn eerste stage in Zuid-Afrika heb ik twee Afrikaanse jongens leren kennen die ik nog regelmatig spreek.

Het is voor iedereen goed om te zien en te ervaren hoe andere culturen werken en leven. Het is goed dat jij je moet aanpassen aan een ander om iets te bereiken. Het gaat hier op de manier die past bij dit land en daar zal jij aan moeten wennen. Je leert zo veel van een ander en over jezelf als je een aantal maanden uit je comfortzone gehaald wordt. Het is niet altijd makkelijk, maar het brengt je uiteindelijk meer dan je vooraf denkt."

"If you talk to a man in a language he understands, it goes to his head. If you talk to him in his language, it goes to his heart" – Nelson Mandela

Volg Hidde op LinkedIn

Lees meer over: internationaal, stage