Online marketingstage bij fonQ

Afgelopen winter kreeg ze voor Sinterklaas een cadeautje van fonQ, nu werkt ze zelf bij het online warenhuis met ruim 60.000 producten op het gebied van wonen, koken en lifestyle. Eerstejaarsstudente Commerciële Economie en Ondernemerschap Mouna Lammers van Toorenburg loopt er deze zomer stage op de afdeling online marketing. “Bij dit groeiende e-commercebedrijf kan ik enorm veel leren.”

Het online warenhuis uit Utrecht, waarvan de naam staat voor ‘fonQelend’, helder, heeft webshops in binnen- en buitenland. Mouna vertelt: “fonQ is een echt groeiend e-commercebedrijf; het bestaat nog niet zo lang. Ze hebben meer dan 60.000 producten; van boeken tot keukenartikelen en van horloges tot sportaccessoires. Het is een leuk bedrijf om te werken; er werken veel jonge mensen en er hangt een fijne sfeer.”

Uitdagende werkzaamheden

Mouna werkt op de afdeling online marketing. Enthousiast vertelt ze erover: “Ik doe iedere dag een Daily Check om de kosten en omzet van de voorgaande dag te bekijken, houd me bezig met advertenties in Google, zoals Google AdWords, en categoriseer de producten van fonQ in AdCurve in segmenten zodat ze beter worden gevonden. Verder maak ik nog e-mails met HTML-codes op en beantwoord ik reacties van klanten op de nieuwsbrieven.”

Eigen project

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Mouna nog een ander project. “Sinds kort heb ik inderdaad een eigen project: door middel van Google Adwords probeer ik voor een bepaald productsegment met 10% meer kosten 20% meer omzet te genereren.” Mouna moet lachen. “Ja, dat is wel een uitdaging! Ik heb hiervoor verschillende biedstrategieën in DoubleClick gemaakt en CPC’s (cost per click) verhoogd en verlaagd.”

Van theorie naar praktijk

Als studente Commerciële Economie en Ondernemerschap kan Mouna gedurende haar stage enorm veel leren op het gebied van e-commerce en online marketing. “Veel termen en begrippen hebben we tijdens de lessen op Tio al behandeld”, vertelt ze. “Dat komt me nu goed van pas. De theorie kan ik nu in de praktijk gaan brengen, dat is heel leerzaam. Van het praktijkvak Search Engine Marketing heb ik nu ook veel profijt. Wat dat betreft sluit de stage goed aan op de studie.”

Leerzame stageplek

Omdat fonQ zo’n groot bedrijf is, is er voor alles wel een aparte functie of afdeling. “Ik houd me daarom veel met hetzelfde bezig en werk vaak alleen”, vertelt Mouna. “Maar dat heeft als voordeel dat je veel van iedereen kan leren, juist omdat iedereen zo gespecialiseerd is op zijn/haar gebied. Een ander voordeel van zo’n groot en groeiend bedrijf is dat er veel budget voor marketingtools is. Er wordt veel geïnvesteerd in SEA (Search Engine Advertising); dat vind ik heel leerzaam. Ik heb inmiddels al superveel geleerd over online marketing!”

Volg Mouna op LinkedIn

Lees meer over: e-commerce, online marketing, stage