1. Home
  2. Commerciële Economie en Ondernemerschap
  3. Studieprogramma

Commerciële Economie en Ondernemerschap hbo

2 jaarCROHO-nummer 30119

Studieprogramma Commerciële Economie

Tijdens de opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap is praktijkgericht het sleutelwoord. Leren door doen dus. Zo'n 60% van de opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma van de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap is opgezet in overleg met de brancheorganisaties Thuiswinkel.org en Sales Management Association en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de Commerciële Economie opleiding van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: e-commerce, marketing, sales & branding, internationaal en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een stage, afstudeerproject of internationale uitwisseling zijn.

E-commerce

Je leert bij de vakken E-commerce, Digital marketing en Supply chain management alles over online inkopen en verkopen. Deze kennis helpt je bij het opzetten van je eigen webshop. Samen met je medestudenten zet je online een product in de markt en genereer je zoveel mogelijk winst voor de aandeelhouders. Tijdens de E-commerce week ga je de strijd aan met je medestudenten: wie ontwikkelt het beste online-marketingplan?

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-commerce, marketing en sales. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

Digital student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen online onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerceweek

De opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap van Hogeschool Tio biedt naast het project digital student company het eerste jaar een e-commerceweek in het tweede jaar. Zo komen de e-commerce vakken binnen de opleiding nog beter tot hun recht.

In teams nemen de studenten de digital marketing van een grote speler onder de loep. Tijdens de e-commerceweek neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk (online) marketingconcept neer te zetten.

E-commerce

Het kopen en verkopen van producten en diensten via het internet. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotelovernachting, het boeken van een reis of het verkopen van producten via een webshop.

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Search engine marketing

Zoekmachinemarketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Je leert digitale analyse middels Google Analytics, adverteren op zoekmachines en hoe je hoge posities in zoekresultaten van zoekmachines kan bereiken (SEO).

Supply chain management

Import en export, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

Webdesign

Hoe maak je een grafische uiting en wat is daarbij belangrijk? In het eerste jaar ga je zelf aan de slag hiermee, je leert bijvoorbeeld te werken met een CMS door hierin templates te maken en te muteren. Ook leer je hoe je een goede opdracht voor bijvoorbeeld de grafische ontwikkeling van een website opstelt en hoe je een webdesigner aanstuurt.

VakkenProjecten
Creative concept design2
Digital student company8
Digital marketing4
E-commerceweek2
E-commerce8
 
Gastcolleges1
 
Search engine marketing4
 
Supply chain management2
 
Webdesign2
 
Vakken
Creative concept design2
Digital marketing4
E-commerce8
Gastcolleges1
Search engine marketing4
Supply chain management2
Webdesign2
Projecten
Digital student company8
E-commerceweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Marketing, sales & branding

Je leert consumentengedrag interpreteren, zodat je ziet waar de kansen en bedreigingen liggen. Je doet marktonderzoek en schrijft een marketingcommunicatieplan. Door middel van rollenspellen en masterclasses worden je commerciële vaardigheden getraind. Tijdens het project Branding ontwikkel je met medestudenten een eigen merk, compleet met identiteit en marktpositionering.

Accountmanagement

Hoe houd je overzicht en contact met (potentiële) klanten?

Branding

Tijdens het project Branding ga je in teams allereerst jullie favoriete merk positioneren. Je maakt een merkencollage voor de verschillende doelgroepen. Je bezoekt daarnaast een bedrijf uit de branche met een sterk merkprofiel. Dit alles is ter voorbereiding van het verzinnen en uitwerken van een eigen merk: ontwerp het logo, denk na over de profilering en ontwikkel een promotiestrategie.

Branding: Wat is een merk?

Branding

Wat is een merk? Hoe ontwikkel en beheer je een merk?

Marketingcommunicatieplan

Je leert hoe je een communicatieplan en communicatiestrategie ontwikkelt en toepast, voor een product of voor een bedrijf. In het marketingcommunicatieplan wordt de marketingcommunicatiestrategie, die verwerkt is in het strategisch marketingplan, verder uitgewerkt. Uit de marketinginstrumenten moet de juiste marketingcommunicatiemix worden gekozen. Denk bijvoorbeeld aan: doelgroepbepaling, doelstelling, communicatietools, creatieve ontwikkeling, mediakeuze etc.

Commerciële vaardigheden

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspellen, elevator pitch.

Sales week

Voor de invulling van dit project  wordt nauw samengewerkt met de branchevereniging Sales Management Association (SMA). In samenwerking met SMA worden verschillende events georganiseerd tijdens de sales week. Bijvoorbeeld een gastcollege van de “Young Sales Professional of the Year, een kijkje in de keuken bij een bedrijf aangesloten bij SMA en een speeddate event met SMA leden. Een mooie kans om kennis te maken met potentiele toekomstige werkgevers.

Sales week project @ Tio University

Consumentengedrag

Leren waarom consumenten iets kopen en hoe je dat kunt beïnvloeden.

Digital sales

In het vak digital sales leer je alles over het gebruik van CRM-systemen en social selling en hoe dit effectief in te zetten bij sales.

Marketing

Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. De analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Marketingcommunicatie

Consumenten worden dagelijks overstelpt met vele uitingen van marketingcommunicatie. Al deze communicatie-uitingen strijden om aandacht, maar slechts een klein gedeelte van alle communicatie ‘raakt’ de consument ook echt. Om de kans op ‘raken’ zo groot mogelijk te maken is een aanpak nodig met kennis van theorie en praktijk, zodat je weet wat wel werkt en wat niet. Het vak Marketingcommunicatie behandelt stapsgewijs hoe je een goed marketingcommunicatieplan opgesteld.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van e-commerce, marketing en sales.

Salesmanagement

Leren hoe je de salesafdeling zo organiseert dat bedrijfsdoelstellingen behaald worden en dat het functioneren wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Sales skills

Je leert alle kneepjes van het salesvak en ontwikkelt je sales skills. Als een ware sales trainee doorloop je in teams de hele salescyclus.

Strategische marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan.

Zakelijke communicatie

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

VakkenProjecten
Accountmanagement2
Branding2
Branding2
Marketingcommunicatieplan4
Commerciële vaardigheden2
Salesweek2
Consumentengedrag2
 
Digital sales2
 
Marketing8
 
Marketingcommunicatie4
 
Masterclasses0
 
Salesmanagement2
 
Sales skills2
 
Strategische marketing4
 
Zakelijke communicatie4
 
Vakken
Accountmanagement2
Branding2
Commerciële vaardigheden2
Consumentengedrag2
Digital sales2
Marketing8
Marketingcommunicatie4
Masterclasses0
Salesmanagement2
Sales skills2
Strategische marketing4
Zakelijke communicatie4
Projecten
Branding2
Marketingcommunicatieplan4
Salesweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Internationaal

Marketing binnen Nederland is één ding, maar hoe werkt dat in het buitenland? Tijdens het vak Cross-culturele communicatie leer je hoe je producten in verschillende landen in de markt zet. Tijdens de internationale studiereis neem je een kijkje bij bedrijven in het buitenland.

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. een reclamebureau en vakbeurzen.

Internationale studiereis

Een reis binnen Europa waarin je ook partnerscholen bezoekt, internationale colleges volgt, case studies uitvoert en multinationals bezoekt.
Onder het mom van ‘leren door doen’ leer je nog beter de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een perfecte mix van business en pleasure.

Study trip to Tallinn for marketing students

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Managementgame

In een team vorm je met je medestudenten het management van een (internationaal) bedrijf. Jullie zijn verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch management uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echte onderneming aan bod komen. Zoals financiën, inkoop, marketing, PR, online en offline verkoop, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een internationale setting.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Informatiemanagement

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de businessbranche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Projectmanagement

Samenwerken om zakelijke deals te optimaliseren, initiatief nemen en actief deelnemen in het projectteam.

Recht

Merkenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Internationale studiereis2
Communicatie1
Managementgame4
Corporate communication2
 
Corporate social responsibility2
 
Cross-cultural communication2
 
Engels8
 
Finance & accounting10
 
Informatiemanagement4
 
Managementvaardigheden2
 
Operations management2
 
Organisational behaviour4
 
Professionele ontwikkeling2
 
Projectmanagement2
 
Recht2
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Communicatie1
Corporate communication2
Corporate social responsibility2
Cross-cultural communication2
Engels8
Finance & accounting10
Informatiemanagement4
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling2
Projectmanagement2
Recht2
Projecten
Internationale studiereis2
Managementgame4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages doe je direct praktijkervaring op. Tot slot bundel je al het geleerde in je afstudeeronderzoek.

Data-analyse

Meten is weten, dus je wilt weten hoeveel bezoekers er op jouw website komen, hoe ze daar komen en waar ze op klikken. Bij dit vak ontwikkel je onderzoeksvaardigheden en leer je werken met statistische analyseprogramma’s.

Afstuderen

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van te voren gestelde vragen. 

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

Marktonderzoek

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Voorbereiden afstuderen

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

Vrije keuzeruimte

Je kunt 4 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analyse2
Afstuderen30
Methoden en technieken4
Marktonderzoek4
Voorbereiden afstuderen2
Minor30
Vrije keuzeruimte4
(Internationale) Stages40
Vakken
Data-analyse2
Methoden en technieken4
Voorbereiden afstuderen2
Vrije keuzeruimte4
Projecten
Afstuderen30
Marktonderzoek4
Minor30
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken en cursussen zijn facultatief en dus geen verplichting. Met uitzondering van de cursus Introductie in bedrijfseconomie, die is alleen verplicht voor studenten zonder Management & Organisatie in de vooropleiding.

Excel

Goed met Excel om kunnen gaan heeft een grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van studieopdrachten en in je toekomstige beroep.

Bedrijfshulpverlening

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. Eerste Hulp Bij Ongelukken en de taken van de BHV-er bij brand en ontruiming en communicatie.

Extra taal: Duits / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Fotografie

Wil je creatiever bezig zijn met fotografie? Inzicht in fotografie en de techniek eracher helpt je niet alleen persoonlijk maar ook op zakelijk vlak. Zo leer je wat diafragma is en wat je ermee kunt doen, wat de invloed van de sluitertijd is op je foto's. En vergeet niet de ISO-waarde: dat geeft aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt.

Er valt nog zoveel te leren! 

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere week staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert. Facultatief, echter verplicht voor studenten zonder Management & Organisatie in de vooropleiding.

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Studiecoaching

Aanbrengen van structuur, manier van studeren, samen huiswerk maken.

KeuzevakkenCursussen
Excel2
Bedrijfshulpverlening0
Extra taal: Duits / Spaans4
Fotografie0
Koken 2.02
Introductie in bedrijfseconomie0
Vinologie2
Studiecoaching0
Keuzevakken
Excel2
Extra taal: Duits / Spaans4
Koken 2.02
Vinologie2
Cursussen
Bedrijfshulpverlening0
Fotografie0
Introductie in bedrijfseconomie0
Studiecoaching0

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Bedenk jij straks de SEO-strategie als specialist bij een online warenhuis? Of toon jij je sales skills bij een van de grote spelers in de retailbranche? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast tijdens je afstuderen 20 weken een onderzoek uit, bij bekende nationale merken of bedrijven in wereldsteden. Denk aan Morphosis Apps in Bangkok, MYN Collective in New York of het hoofdkantoor van Fonq of TomTom. Zo leer je je vakgebied goed kennen en upgrade je direct je cv voor een succesvolle start van je carrière.

Stageperiode

Afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma, volg je je twee stages in de zomermaanden (3-jarige programma) of volg je je 2e stage tijdens het 3e studiejaar (4-jarige programma). Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht. Veel studenten krijgen na hun afstudeeropdracht een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je stagecoördinator je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot Unilever.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven, bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Bedrijfsbijdrage

Het stagebedrijf betaalt een vergoeding voor bemiddeling en begeleiding aan Tio (€ 23,- per week). In sommige gevallen betaalt het stagebedrijf deze vergoeding niet. In dat geval worden deze kosten aan de student doorberekend. De bedrijfsbijdrage wordt niet berekend aan studenten die zelfstandig afstuderen. Voor stages en afstuderen in het buitenland is het bedrijf vrijgesteld van deze bedrijfsbijdrage.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeeropdracht of studieperiode in het buitenland. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 430,- tot € 910,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten vaak hoger. Het retourticket zal vaak minimaal € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 400,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het curriculum deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten over de hele wereld, van Aberdeen tot New York en van Barcelona tot Dubai.  Hbo-studenten kunnen, tijdens de minorfase, een semester bij een van de partneruniversiteiten studeren. Hiermee biedt Tio studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Grand international tour

Als je het vierjarige hbo-programma volgt, kun je kiezen voor de Grand international tour. Dan ruil je je tweedejaarsstage in voor een extra semester studeren in het buitenland en studeer je een jaar aan twee verschillende partneruniversiteiten van Tio.

Video's study abroad

Do you want to study in the USA, Scotland, Finland or Taiwan?
Do you want to study in the USA, Scotland, Finland or Taiwan?
Studying abroad: Studying at Robert Gordon University in Scotland
Studying abroad for a semester

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria:

  • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
  • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
  • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
  • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
  • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Eventmanagement 

In deze minor leer je hoe een event strategisch in kunt zetten ter promotie van een merk of bedrijf.

Event Management Minor @ Tio University

Praktijkminor

Breng wat je hebt geleerd tijdens de opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap direct in de praktijk tijdens deze extra praktijkstage. 

Practical Internship Minor @ Tio University

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Research

Denk je erover om na je hbo-opleiding nog een (universitaire) master te gaan volgen? Dan is dit voor jou een interessante minor. Je bereidt je met deze minor optimaal voor op een academische master en leert meer over het doen van onderzoek.
Tijdens de minor Research krijg je vakken als academisch schrijven en research skills. Je gaat je verder verdiepen in verschillende statistische analyses en leert meer over het conceptualiseren van kwalitatief onderzoek. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken tijdens het afstuderen en die je vaak nodig hebt om een universitaire masteropleiding te volgen.

Research Minor @ Tio University

International business

You will acquire knowledge of international marketing, business English and international management to be able to advise a global player.

Lisanne over de minor international business“Ik wilde graag een uitdagende minor volgen. Ik houd erg van out of the box denken en ik wil graag gepusht worden om een goed resultaat te behalen. De minor International Business leek me daarom een goede keuze!”

Minor International Business @ Tio University

Sales

Ontwikkel je sales skills: ga aan de slag met customer relationship management, social selling en kom meer te weten over co-creatie binnen B-to-B.

Sales minor at Tio

International financial management 

You will analyse the international, business and financial risks of corporate acquisitions.

Minor Financial Management @ Tio

Stocks & bonds

Shares, bonds, options, futures and securities; after this minor, the financial market has no secrets to you anymore.

Minor Stocks & Bonds @ Tio

Managementdevelopmentstage

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.
Indien je deze minor in het driejarige traject volgt, duurt je studie ongeveer twee maanden langer.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Study abroad

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Voor een aantal universiteiten geldt dat je, doordat de lesperioden niet exact op die van Tio aansluiten, een aantal lesweken bij Tio mist of mogelijk één of meer maanden studievertraging oploopt.

MinorsMinors
Eventmanagement15
Praktijkminor15
Grand international tour (in English)50
Research15
International business (in English)30
Sales15
International financial management (in English)15
Stocks & bonds (in English)15
Management-developmentstage30
Study abroad (in English)30
Minors
Eventmanagement15
Grand international tour (in English)50
International business (in English)30
International financial management (in English)15
Management-developmentstage30
Minors
Praktijkminor15
Research15
Sales15
Stocks & bonds (in English)15
Study abroad (in English)30

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Which minor suits you best?

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Ad in 2 jaar

Per september 2020 biedt Hogeschool Tio ook Associate degree opleidingen aan! Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 3,5 jaar je hbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject (inclusief een verlengde inschrijving) 3,5 of 4 jaar. Je volgt de lessen dan grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Dit is mogelijk aangezien semesters binnen een studiejaar onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 1

Lesperiode 4

Jaar 3

Minor

Stage 2

Lesperiode 5

Jaar 4

AfstuderenWaar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 25 tot 27 contacturen en 15 tot 20 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Wat doe je bij de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap?

Projecten bij Commerciële Economie en Ondernemerschap
Projecten bij Commerciële Economie en Ondernemerschap
Stage bij Bol.com
Het ontwikkelen van je eigen start-up
Stages bij de opleiding Commerciële Economie
E-commerce studenten op studiereis in Berlijn
Sales week project @ Tio University
Study trip to Tallinn for marketing students
Branding: Wat is een merk?
Bekijk hoe een Marketing en Sales stage eruit kan zien
Boardroom praktijklokaal bij Tio
Sales minor at Tio
Docent E-commerce Marketing & Sales aan het woord
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
Marketing internship in Thailand
Wat voor marketingstage wil jij lopen?
Do you want to study in the USA, Scotland, Finland or Taiwan?
What is it like being an exchange student abroad?
Research Minor @ Tio University
Event Management Minor @ Tio University
Minor International Business @ Tio University
Minor Stocks & Bonds @ Tio
Minor Financial Management @ Tio
Practical Internship Minor @ Tio University