1. Home
  2. Commerciële Economie en Ondernemerschap
  3. Studieprogramma

Commerciële Economie en Ondernemerschap hbo

6 jaarCROHO-nummer 30119

Studieprogramma Commerciële Economie

Tijdens de opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap is praktijkgericht het sleutelwoord. Leren door doen dus. Zo'n 60% van de opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma van de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap is opgezet in overleg met de brancheorganisaties Thuiswinkel.org, Ecommerce Foundation en Sales Management Association en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Vakkenpakket hbo-bachelor

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de Commerciële Economie opleiding van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: e-commerce, marketing, sales & branding, internationaal ondernemerschap en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een stage, afstudeerproject of internationale uitwisseling zijn.

E-commerce

Je leert bij de vakken E-commerce, Digital marketing en Supply chain management alles over online inkopen en verkopen. Deze kennis helpt je bij het opzetten van je eigen webshop. Samen met je medestudenten zet je online een product in de markt en genereer je zoveel mogelijk winst voor de aandeelhouders. Tijdens de E-commerce week ga je de strijd aan met je medestudenten: wie ontwikkelt het beste online-marketingplan?

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-commerce, marketing en sales. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

Digital student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen online onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerceweek

In teams nemen de studenten de digital marketing van een grote speler onder de loep. Tijdens de e-commerceweek neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk (online) marketingconcept neer te zetten.

E-commerce

Wat houdt e-commerce nu precies in? Welke digitale middelen staan ondernemingen tot hun beschikking? Studenten gaan sites bekijken vanuit een de rol van ondernemer. Hoe zorg je ervoor dat klanten je site opmerken, langer rondkijken op je site en een aankoop doen? Hoe kunnen orders worden uitgeleverd en hoe zorg je dat de klant weer terugkomt?

De customer journey staat centraal in dit vak. Elke week komen één of twee onderwerpen per stap in de customer journey ter sprake. De lessen worden ondersteund door praktijkvoorbeelden en klassikale oefeningen.

E-commercetools

Na alle theorie ga je nu aan de slag met praktische e-commerce gereedschappen zoals Hootsuite, MailChimp en Hubspot. Deze tools of gelijkwaardige programma's behoren tot het basisgereedschap van een e-commerce afdeling.
Iedere week wordt kort de theoretische achtergrond van een tool besproken waarna je zelf de tool induikt om een aantal concrete opdrachten uit te voeren.   

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Search engine marketing

Zoekmachinemarketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Je leert digitale analyse middels Google Analytics, adverteren op zoekmachines en hoe je hoge posities in zoekresultaten van zoekmachines kan bereiken (SEO).

Supply chain management

Import en export, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

Webdesign

Hoe maak je een grafische uiting en wat is daarbij belangrijk? Je gaat hier zelf mee aan de slag, je leert bijvoorbeeld te werken met een CMS door hierin templates te maken en te muteren. Ook leer je hoe je een goede opdracht voor bijvoorbeeld de grafische ontwikkeling van een website opstelt en hoe je een webdesigner aanstuurt.

VakkenProjecten
Creative concept design2
Digital student company8
Digital marketing4
E-commerceweek2
E-commerce6
 
E-commercetools2
 
Gastcolleges1
 
Search engine marketing4
 
Supply chain management2
 
Webdesign2
 
Vakken
Creative concept design2
Digital marketing4
E-commerce6
E-commercetools2
Gastcolleges1
Search engine marketing4
Supply chain management2
Webdesign2
Projecten
Digital student company8
E-commerceweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Marketing, sales & branding

Je leert consumentengedrag interpreteren, zodat je ziet waar de kansen en bedreigingen liggen. Je doet marktonderzoek en schrijft een marketingcommunicatieplan. Door middel van rollenspellen en masterclasses worden je commerciële vaardigheden getraind. Tijdens het project Branding ontwikkel je met medestudenten een eigen merk, compleet met identiteit en marktpositionering.

Accountmanagement

Hoe houd je overzicht en contact met (potentiële) klanten?

Branding

Tijdens het project Branding ga je in teams allereerst jullie favoriete merk positioneren. Je maakt een merkencollage voor de verschillende doelgroepen. Je bezoekt daarnaast een bedrijf uit de branche met een sterk merkprofiel. Dit alles is ter voorbereiding van het verzinnen en uitwerken van een eigen merk: ontwerp het logo, denk na over de profilering en ontwikkel een promotiestrategie.

Branding: Wat is een merk?

Branding

Wat is een merk? Hoe ontwikkel en beheer je een merk?

Marketingcommunicatieplan

Je leert hoe je een communicatieplan en communicatiestrategie ontwikkelt en toepast, voor een product of voor een bedrijf. In het marketingcommunicatieplan wordt de marketingcommunicatiestrategie, die verwerkt is in het strategisch marketingplan, verder uitgewerkt. Uit de marketinginstrumenten moet de juiste marketingcommunicatiemix worden gekozen. Denk bijvoorbeeld aan: doelgroepbepaling, doelstelling, communicatietools, creatieve ontwikkeling, mediakeuze etc.

Commerciële vaardigheden

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspellen, elevator pitch.

Sales week

Voor de invulling van dit project  wordt nauw samengewerkt met de branchevereniging Sales Management Association (SMA). In samenwerking met SMA worden verschillende events georganiseerd tijdens de sales week. Bijvoorbeeld een gastcollege van de “Young Sales Professional of the Year, een kijkje in de keuken bij een bedrijf aangesloten bij SMA en een speeddate event met SMA leden. Een mooie kans om kennis te maken met potentiele toekomstige werkgevers.

Sales week project @ Tio University

Consumentengedrag

Leren waarom consumenten iets kopen en hoe je dat kunt beïnvloeden.

Digital sales

In het vak digital sales leer je alles over het gebruik van CRM-systemen en social selling en hoe dit effectief in te zetten bij sales.

Marketing

Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. De analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Marketingcommunicatie

Consumenten worden dagelijks overstelpt met vele uitingen van marketingcommunicatie. Al deze communicatie-uitingen strijden om aandacht, maar slechts een klein gedeelte van alle communicatie ‘raakt’ de consument ook echt. Om de kans op ‘raken’ zo groot mogelijk te maken is een aanpak nodig met kennis van theorie en praktijk, zodat je weet wat wel werkt en wat niet. Het vak Marketingcommunicatie behandelt stapsgewijs hoe je een goed marketingcommunicatieplan opgesteld.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van e-commerce, marketing en sales.

Salesmanagement

Leren hoe je de salesafdeling zo organiseert dat bedrijfsdoelstellingen behaald worden en dat het functioneren wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Sales skills

Je leert alle kneepjes van het salesvak en ontwikkelt je sales skills. Als een ware sales trainee doorloop je in teams de hele salescyclus.

Strategische marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan.

Zakelijke communicatie

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

VakkenProjecten
Accountmanagement2
Branding4
Branding2
Marketingcommunicatieplan4
Commerciële vaardigheden2
Salesweek2
Consumentengedrag2
 
Digital sales2
 
Marketing8
 
Marketingcommunicatie4
 
Masterclasses0
 
Salesmanagement4
 
Sales skills2
 
Strategische marketing4
 
Zakelijke communicatie6
 
Vakken
Accountmanagement2
Branding2
Commerciële vaardigheden2
Consumentengedrag2
Digital sales2
Marketing8
Marketingcommunicatie4
Masterclasses0
Salesmanagement4
Sales skills2
Strategische marketing4
Zakelijke communicatie6
Projecten
Branding4
Marketingcommunicatieplan4
Salesweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Internationaal ondernemerschap

Marketing binnen Nederland is één ding, maar hoe werkt dat in het buitenland? Tijdens het vak Cross-culturele communicatie leer je hoe je producten in verschillende landen in de markt zet. Tijdens de internationale studiereis neem je een kijkje bij bedrijven in het buitenland.

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. een reclamebureau en vakbeurzen.

Internationale studiereis

Een reis binnen Europa waarin je een partnerschool bezoekt, een internationale college volgt en een internationale bedrijven bezoekt. Onder het mom van ‘leren door doen’ leer je nog beter de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een perfecte mix van business en pleasure.

Study trip to Tallinn for marketing students

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Managementgame

In een team vorm je met je medestudenten het management van een (internationaal) bedrijf. Jullie zijn verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch management uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echte onderneming aan bod komen. Zoals financiën, inkoop, marketing, PR, online en offline verkoop, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een internationale setting.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Informatiemanagement

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Introductie in bedrijfseconomie

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert. 

Vrijstelling voor studenten met  Management & Organisatie of Bedrijfseconomie in de vooropleiding.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de businessbranche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Projectmanagement

Samenwerken om zakelijke deals te optimaliseren, initiatief nemen en actief deelnemen in het projectteam.

Recht

Merkenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Internationale studiereis2
Communicatie2
Managementgame4
Corporate communication2
 
Corporate social responsibility2
 
Cross-cultural communication2
 
Engels6
 
Finance & accounting10
 
Informatiemanagement4
 
Introductie in bedrijfseconomie2
 
Managementvaardigheden2
 
Operations management2
 
Organisational behaviour4
 
Professionele ontwikkeling3
 
Projectmanagement2
 
Recht2
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Communicatie2
Corporate communication2
Corporate social responsibility2
Cross-cultural communication2
Engels6
Finance & accounting10
Informatiemanagement4
Introductie in bedrijfseconomie2
Managementvaardigheden2
Operations management2
Organisational behaviour4
Professionele ontwikkeling3
Projectmanagement2
Recht2
Projecten
Internationale studiereis2
Managementgame4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages doe je direct praktijkervaring op. Tot slot bundel je al het geleerde in je afstudeeronderzoek.

Data-analyse

Meten is weten, dus je wilt weten hoeveel bezoekers er op jouw website komen, hoe ze daar komen en waar ze op klikken. Bij dit vak ontwikkel je onderzoeksvaardigheden en leer je werken met statistische analyseprogramma’s.

Afstuderen

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van te voren gestelde vragen. 

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

Marktonderzoek

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Voorbereiden afstuderen

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

Vrije keuzeruimte

Je kunt 4 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analyse2
Afstuderen30
Methoden en technieken6
Marktonderzoek4
Voorbereiden afstuderen2
Minor20
Vrije keuzeruimte4
(Internationale) Stages40
Vakken
Data-analyse2
Methoden en technieken6
Voorbereiden afstuderen2
Vrije keuzeruimte4
Projecten
Afstuderen30
Marktonderzoek4
Minor20
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Vinologie2
Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Vinologie2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Vakkenpakket hbo-ad

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de Commerciële Economie opleiding van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: e-commerce, marketing, sales & branding, internationaal ondernemerschap en stage.

E-commerce

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-commerce, marketing en sales. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

E-commerceweek

In teams nemen de studenten de digital marketing van een grote speler onder de loep. Tijdens de e-commerceweek neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk (online) marketingconcept neer te zetten.

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerce

Wat houdt e-commerce nu precies in? Welke digitale middelen staan ondernemingen tot hun beschikking? Studenten gaan sites bekijken vanuit een de rol van ondernemer. Hoe zorg je ervoor dat klanten je site opmerken, langer rondkijken op je site en een aankoop doen? Hoe kunnen orders worden uitgeleverd en hoe zorg je dat de klant weer terugkomt?

De customer journey staat centraal in dit vak. Elke week komen één of twee onderwerpen per stap in de customer journey ter sprake. De lessen worden ondersteund door praktijkvoorbeelden en klassikale oefeningen.

E-commercetools

Na alle theorie ga je nu aan de slag met praktische e-commerce gereedschappen zoals Hootsuite, MailChimp en Hubspot. Deze tools of gelijkwaardige programma's behoren tot het basisgereedschap van een e-commerce afdeling.
Iedere week wordt kort de theoretische achtergrond van een tool besproken waarna je zelf de tool induikt om een aantal concrete opdrachten uit te voeren.   

Gastcolleges

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Search engine marketing

Zoekmachinemarketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Je leert digitale analyse middels Google Analytics, adverteren op zoekmachines en hoe je hoge posities in zoekresultaten van zoekmachines kan bereiken (SEO).

Webdesign

Hoe maak je een grafische uiting en wat is daarbij belangrijk? Je gaat hier zelf mee aan de slag, je leert bijvoorbeeld te werken met een CMS door hierin templates te maken en te muteren. Ook leer je hoe je een goede opdracht voor bijvoorbeeld de grafische ontwikkeling van een website opstelt en hoe je een webdesigner aanstuurt.

VakkenProjecten
Creative concept design2
E-commerceweek2
Digital marketing4
 
E-commerce4
 
E-commercetools2
 
Gastcolleges1
 
Search engine marketing2
 
Webdesign2
 
Vakken
Creative concept design2
Digital marketing4
E-commerce4
E-commercetools2
Gastcolleges1
Search engine marketing2
Webdesign2
Projecten
E-commerceweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Marketing, sales & branding

Accountmanagement

Hoe houd je overzicht en contact met (potentiële) klanten?

Branding

Tijdens het project Branding ga je in teams allereerst jullie favoriete merk positioneren. Je maakt een merkencollage voor de verschillende doelgroepen. Je bezoekt daarnaast een bedrijf uit de branche met een sterk merkprofiel. Dit alles is ter voorbereiding van het verzinnen en uitwerken van een eigen merk: ontwerp het logo, denk na over de profilering en ontwikkel een promotiestrategie.

Branding: Wat is een merk?

Commerciële vaardigheden

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspellen, elevator pitch.

Marketingcommunicatieplan

Je leert hoe je een communicatieplan en communicatiestrategie ontwikkelt en toepast, voor een product of voor een bedrijf. In het marketingcommunicatieplan wordt de marketingcommunicatiestrategie, die verwerkt is in het strategisch marketingplan, verder uitgewerkt. Uit de marketinginstrumenten moet de juiste marketingcommunicatiemix worden gekozen. Denk bijvoorbeeld aan: doelgroepbepaling, doelstelling, communicatietools, creatieve ontwikkeling, mediakeuze etc.

Digital sales

In het vak digital sales leer je alles over het gebruik van CRM-systemen en social selling en hoe dit effectief in te zetten bij sales.

Sales week

Voor de invulling van dit project  wordt nauw samengewerkt met de branchevereniging Sales Management Association (SMA). In samenwerking met SMA worden verschillende events georganiseerd tijdens de sales week. Bijvoorbeeld een gastcollege van de “Young Sales Professional of the Year, een kijkje in de keuken bij een bedrijf aangesloten bij SMA en een speeddate event met SMA leden. Een mooie kans om kennis te maken met potentiele toekomstige werkgevers.

Sales week project @ Tio University

Marketing

Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. De analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van e-commerce, marketing en sales.

Salesmanagement

Leren hoe je de salesafdeling zo organiseert dat bedrijfsdoelstellingen behaald worden en dat het functioneren wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Sales skills

Je leert alle kneepjes van het salesvak en ontwikkelt je sales skills. Als een ware sales trainee doorloop je in teams de hele salescyclus.

VakkenProjecten
Accountmanagement2
Branding4
Commerciële vaardigheden2
Marketingcommunicatieplan4
Digital sales2
Salesweek2
Marketing4
 
Masterclasses0
 
Salesmanagement4
 
Sales skills2
 
Vakken
Accountmanagement2
Commerciële vaardigheden2
Digital sales2
Marketing4
Masterclasses0
Salesmanagement4
Sales skills2
Projecten
Branding4
Marketingcommunicatieplan4
Salesweek2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Internationaal ondernemerschap

Bedrijfsbezoeken

Bezoeken aan o.a. een reclamebureau en vakbeurzen.

Digital student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen online onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Communicatie

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

Engels

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. 

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Recht

Merkenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0
Digital student company8
Communicatie2
 
Cross-cultural communication2
 
Engels6
 
Finance & accounting6
 
Professionele ontwikkeling3
 
Recht2
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0
Communicatie2
Cross-cultural communication2
Engels6
Finance & accounting6
Professionele ontwikkeling3
Recht2
Projecten
Digital student company8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage

Tijdens de twee (internationale) stages doe je direct praktijkervaring op.

Methoden en technieken

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Methoden en technieken6
(Internationale) Stages40
Vakken
Methoden en technieken6
Projecten
(Internationale) Stages40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra taal: Duits / Frans / Spaans

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Vinologie

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Vinologie2
Keuzevakken
Extra taal: Duits / Frans / Spaans4
Vinologie2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren. Naast de projecten die aan bod komen tijdens je studie, zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Bedenk jij straks de SEO­ strategie als specialist bij een online warenhuis? Of toon jij je sales skills bij een van de grote spelers in de retailbranche? Alles kan tijdens je stage! En je krijgt persoonlijke begeleiding van je studiecoach. Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast 20 weken een onderzoek uit, bij bekende nationale merken of bedrijven in wereldsteden. Denk aan Morphosis Apps in Bangkok, Flow Traders in New York of het hoofdkantoor van Fonq of TomTom. Zo leer je je vakgebied goed kennen en upgrade je direct je cv voor een succesvolle start van je carrière. 

Stageperiode

Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Tijdens het tweejarige Ad-programma en het driejarige bachelorprogramma volg je twee stages in de zomermaanden. Tijdens het vierjarige bachelorprogramma loop je je tweede stage tijdens het derde studiejaar. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Veel studenten krijgen na hun afstudeerproject een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je studiecoach. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je studiecoach. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via videobellen en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot BMW.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeerproject, studieperiode in het buitenland of internationale studiereis. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 819,- tot € 1.875,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten, volledig afhankelijk van de bestemming, vaak hoger. Een retourticket naar Australië zal misschien wel € 1.500,- kosten, maar veel bestemmingen zijn ook bereikbaar tegen een lagere ticketprijs. Dagelijkse kosten in niet-westerse landen zijn vaak relatief laag, terwijl dit in bijvoorbeeld Amerika vergelijkbaar of hoger ligt dan in Nederland. Ook een visum kan kosten met zich meebrengen. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 650,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten over de hele wereld, van Parijs tot New York en van Barcelona tot Dubai of Tokyo. Als hbo-student kun je aan een van de partneruniversiteiten studeren. 
Hiermee biedt Tio haar studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Wil jij in het buitenland studeren?

Are you ready for an international career?
Are you ready for an international career?
Study abroad in Dubai
Reasons why you should experience a semester abroad
Studying in Paris
Endless possibilities for studying abroad
Studying abroad in Helsinki
Minor study abroad at Tio University
Paris - a beautiful city to study in

Doordat de lesperioden niet bij alle universiteiten exact op die van Tio aansluiten, kan het voorkomen dat je een aantal lesweken bij Tio mist of een of meer maanden studievertraging oploopt.

Grand international tour

Als je het vierjarige hbo-programma volgt, kun je kiezen voor de Grand international tour. Dan ruil je je tweedejaarsstage in voor een extra semester studeren in het buitenland en studeer je een jaar aan twee verschillende partneruniversiteiten van Tio.

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria.

  • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
  • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
  • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
  • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
  • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Lijst met partnerscholen

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het studieprogramma volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Eventmanagement 

In deze minor leer je hoe een event strategisch in kunt zetten ter promotie van een merk of bedrijf.

Event Management Minor @ Tio University

Praktijkminor

Breng wat je hebt geleerd tijdens je opleiding direct in de praktijk door onderzoek uit te voeren bij een organisatie.

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Real estate

Verdiep je in de vastgoed­ markt en leer alles over waar­ debepaling, koop en verkoop, vastgoed als belegging, exploitatie en strategieën in deze succesvolle branche.

International business

You will acquire knowledge of international marketing, business English and international management to be able to advise a global player.

Lisanne over de minor international business“Ik wilde graag een uitdagende minor volgen. Ik houd erg van out of the box denken en ik wil graag gepusht worden om een goed resultaat te behalen. De minor International Business leek me daarom een goede keuze!”

Minor International Business @ Tio University

Recht

Leer hoe je vraagstukken oplost met juridische kennis en duik in de rechtsgebieden die je in de praktijk tegen­ komt, zoals consumenten­ en privacyrecht.

International financial management 

You will analyse the international, business and financial risks of corporate acquisitions.

Minor Financial Management @ Tio

Research

Denk je erover om na je hbo-opleiding nog een (universitaire) master te gaan volgen? Dan is dit voor jou een interessante minor. Je bereidt je met deze minor optimaal voor op een academische master en leert meer over het doen van onderzoek.
Tijdens de minor Research krijg je vakken als academisch schrijven en research skills. Je gaat je verder verdiepen in verschillende statistische analyses en leert meer over het conceptualiseren van kwalitatief onderzoek. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken tijdens het afstuderen en die je vaak nodig hebt om een universitaire masteropleiding te volgen.

Research Minor @ Tio University

Managementdevelopmentstage

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.
Indien je deze minor in het driejarige traject volgt, duurt je studie ongeveer twee maanden langer.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Stocks & bonds

Shares, bonds, options, futures and securities; after this minor, the financial market has no secrets to you anymore.

Minor Stocks & Bonds @ Tio

Minor stage

Wil je nog meer praktijkervaring opdoen, je kennis van de branche vergroten en je cv een boost geven? Loop dan een extra stage bij een door jou gekozen bedrijf.

Practical Internship Minor @ Tio University

Study abroad

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Bij een aantal universiteiten sluiten de lesperioden niet exact aan op die van Tio. Daardoor mis je mogelijk een  aantal lesweken bij Tio of loop je één of meer maanden studievertraging op. Het volgen van twee semesters  aan een van Tio’s partneruniversiteiten is alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

MinorsMinors
Eventmanagement10
Praktijkminor10
Grand international tour40
Real estate20
International business (in English)20
Recht10
International financial management (in English)10
Research10
Management-developmentstage20
Stocks & bonds (in English)10
Minor stage20
Study abroad (in English)20
Minors
Eventmanagement10
Grand international tour40
International business (in English)20
International financial management (in English)10
Management-developmentstage20
Minor stage20
Minors
Praktijkminor10
Real estate20
Recht10
Research10
Stocks & bonds (in English)10
Study abroad (in English)20

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Welke minor(en) kies jij?

Which minor suits you best?
Which minor suits you best?
Reasons why you should experience a semester abroad
Practical Internship Minor @ Tio University
Research Minor @ Tio University
Minor International Business @ Tio University
Sales minor at Tio
Management Internship @ The Grand Hotel Amsterdam
Minor Entrepreneurship @ Tio University
Event Management Minor @ Tio University
Minor Stocks & Bonds @ Tio
Minor Financial Management @ Tio

Hbo-bachelor in 3 of 4 jaar

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende Bachelortitel voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende Bachelortitel voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Hbo-ad in 2 jaar

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je binnen 3,5 of 4,5 jaar je hbo-bachelordiploma behalen of in 2,5 jaar je Associate degree diploma.

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject een half jaar langer. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.

Hbo-bachelor in 3,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A
15 EC

Vakantie

Lesperiode 2
30 EC

Jaar 2

Lesperiode 1B
15 EC

Stage 1
20 EC

Lesperiode 3
30 EC

Jaar 3

Lesperiode 4
30 EC

Stage 2
20 EC

Lesperiode 5
30 EC

Jaar 4

Minor
20 EC

Afstuderen
30 EC


Hbo-bachelor in 4,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A
15 EC

Vakantie

Lesperiode 2
30 EC

Jaar 2

Lesperiode 1B
15 EC

Stage 1
20 EC

Lesperiode 3
20 EC

Jaar 3

Lesperiode 4
20 EC

Stage 2
20 EC

Lesperiode 5
30 EC

Jaar 4

Lesperiode 6
20 EC

Vakantie

Minor
20 EC

Jaar 5

Afstuderen
30 ECHbo Associate degree in 2,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 1B

Stage 1

Lesperiode 3

Jaar 3

Lesperiode 4

Stage 2


Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. 

Engelstalig onderwijs

Je kunt Commerciële Economie en Ondernemerschap niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels volgen aan Tio Amsterdam, Tio Rotterdam en Tio Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 25 tot 27 contacturen en 15 tot 20 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Verdeling onderwijstijd Commerciële Economie & Ondernemerschap @ Hogeschool Tio

Wat doe je bij de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap?

Celine en Anouk lopen stage op de marketingafdeling van Grolsch
Celine en Anouk lopen stage op de marketingafdeling van Grolsch
Het ontwikkelen van je eigen start-up
Stage bij Bol.com
Projecten bij Commerciële Economie en Ondernemerschap
Internships during Commerce Economics and Entrepreneurship
E-commerce studenten op studiereis in Berlijn
Sales week project @ Tio University
Study trip to Tallinn for marketing students
Branding: Wat is een merk?
Bekijk hoe een Marketing en Sales stage eruit kan zien
Marketing and Sales internship in New York
Boardroom praktijklokaal bij Tio
Sales minor at Tio
Docent E-commerce Marketing & Sales aan het woord
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
Branding: develop your own brand
Marketing internship in Thailand
Wat voor marketingstage wil jij lopen?
Are you ready for an international career?
How to find out if studying abroad fits you?
Deze Tio-opleiding scoort een 4,5 uit 5 op basis van 11 beoordelingen.