1. Home
  2. Nieuws
  3. Steward bij TUI fly

Steward bij TUI fly

Steward/stewardess – Jeffrey van Tetering, student mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess), is zijn stage bij TUI fly (voorheen ArkeFly) begonnen als service attendant. Op dit moment loopt hij stage als steward en mag zichzelf als volwaardig bemanningslid meerekenen op een vlucht. “Ik heb altijd al steward willen worden. Ik vind het nog leuker dan gedacht!”

Jeffrey heeft van jongs af aan al steward willen worden. Jeffrey: “Toen mij duidelijk werd dat door een samenwerkingsverband met ArkeFly (tegenwoordig TUIfly) het ook mogelijk was om hier al in het eerste jaar stage te lopen, heb ik geen moment getwijfeld! Ik heb me meteen opgegeven voor de selectiedag voor een stage als service attendant.” Een stage bij ArkeFly/TUIfly krijg je niet zomaar. “Tijdens de selectiedag heb ik verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Een mondeling Engels, een groepsopdracht en een sollicitatiegesprek behoorden tot de onderdelen van de sollicitatie. Ontzettend spannend! Gelukkig werd ik aangenomen.”

Volwaardig bemanningslid

In zijn eerste stage jaar is Jeffrey begonnen bij ArkeFly/TUIfly als service attendant. Jeffrey: “Als service attendant mag je als steward mee op een vlucht, je mag alleen geen vliegveiligheidsdemonstratie geven.” Voor zijn huidige stage als steward heeft Jeffrey een flight safety opleiding moeten volgen. Ook heeft hij twee coachvluchten en één checkvlucht gehad waarbij hij begeleid werd door een buddy. Jeffrey: “Ik heb deze met succes afgerond en ik ben nu volledig ‘los’. Op een vlucht word ik nu meegerekend als volwaardig bemanningslid. De passagiers zien niet dat ik een stagiaire ben”. Het samenwerken met de crew ervaart Jeffrey als erg prettig. “Je wordt gewaardeerd. Ik word overal mee geholpen en er is ook tijd voor een grapje.”

Levensstijl van een steward

Een stage als steward betekent veel afwisseling, maar ook dat je erg flexibel moet zijn. Jeffrey: “Het kan zijn dat je soms net dat ene feestje moet missen. Maar ik zie het niet echt als werk, meer als een bepaalde levensstijl. En wie vliegt er nou zomaar even heen en weer naar Tenerife!” Als steward moet je erg gemotiveerd zijn en het is best hard werken. Jeffrey: “Maar je krijgt er enorm veel voor terug. Je ziet veel van de wereld.” Binnenkort zal Jeffrey veel intercontinentale vluchten hebben zoals bijvoorbeeld naar Dubai en Las Vegas. “In de zomer zijn het juist meer Europese vluchten. De zomer is een zeer drukke periode vanwege de vakanties.” 

Met Tio op studiereis

Jeffrey houdt erg van reizen en vond bijvoorbeeld de studiereis naar Wenen met Tio ook erg geslaagd. “We hebben enorm veel gezien en geleerd.” Maar ook bijvoorbeeld de hotel- en eventweek vond hij erg leuk. Jeffrey: “Ik heb deze week gewerkt als front office manager. Het leuke aan deze week is dat de theorie en praktijk uit het eerste en tweede jaar hier goed toepasbaar zijn. Alles valt dan eigenlijk samen.” De toekomst zoekt Jeffrey toch echt in de luchtvaart. Wanneer hij straks klaar is met zijn stage hoopt hij op een vast contract bij ArkeFly/TUIfly . Jeffrey: “Ik zou in de toekomst ontzettend graag (assistent) purser willen worden.”