Je leert het vak het beste in de praktijk. Dat is dan ook de basis van de opleiding Hotelmanagement: ruim 60% van de onderwijstijd wordt besteed aan leren door doen. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en netwerkorganisaties HotelloTOP, IDEA, Koninklijke Horeca Nederland, Genootschap voor Eventmanagers en en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.
Praktijkgericht
Deze opleiding bestaat voor ruim 60% uit praktijk. Zo leer je gasten in te checken in het receptielokaal en koken in de kookstudio. Je schrijft een eigen ondernemingsplan, bezoekt een event en krijgt les van specialisten uit de branche. In het laatste jaar run je samen met medestudenten een week lang een echt hotel en organiseer je events. Tot slot pas je wat je hebt geleerd toe in de praktijk tijdens twee (internationale) stages.
Vakkenpakket
Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de mbo-opleiding Hotelmanagement van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hospitality, communicatie, ondernemerschap en zelfontwikkeling & (internationale) stages.
Hospitality
Je ervaart hospitality in de praktijk door bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld sterrenrestaurant Librije of het Okura Hotel. Je ontdekt verschillende afdelingen binnen de hotellerie, zoals Rooms division en Front office management. In het praktijklokaal leer je hoe je uitserveert en hoe je kunt adviseren over drank- en menukeuzes. Daarnaast wordt je vakkennis bijgespijkerd tijdens vakken als Food & Beverage operations, Koken en Bedrijfshulpverlening: niet vanuit de boeken, maar in de praktijk. Net als tijdens je Praktijkstage.
Bedrijfsbezoeken
Bij diverse vakken breng je een bezoek aan o.a. een hotel, drankenhandel, beurs en/of groothandel.
Hotel- en eventweek
Een hotel runnen met medestudenten. Samen houd je een week lang een hotel draaiende. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen.
Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!
Bedrijfshulpverlening
Verlenen van eerste hulp, alarmeren en evacueren.
Praktijkstage
Werkervaring opdoen als gastheer of gastvrouw bij een horecabedrijf.
Food & beverage management
Managementtaken in de restaurantbranche, bedrijfsruimte inrichten, kwaliteitszorg, kostprijsberekening, menu engineering.
Voorbereiding Hotel- en eventweek
Voorbereidingen om de Hotel- en eventweek perfect te laten verlopen: taken verdelen, organiseren van evenementen, beslissingen nemen omtrent F&B, locatie-inrichting etcetera.
Front office management
Receptiewerkzaamheden: gastenontvangst, aannemen reserveringen, in- en uitchecken van gasten, verlenen van service.
Koken theorie, menuleer en praktijk
Warenkennis, bereidingskennis en menuleer worden je bijgebracht waarmee je in de kookstudio zelf aan de slag gaat. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.
Rooms division management
Algemene inleiding op de hotelbranche, er wordt ingegaan op de organisatie en werkzaamheden van de afdeling Housekeeping en er wordt gekeken naar de veiligheid binnen het hotel.
Vaktechniek restaurant
Gastheerschap, mastiek, mise en place, serveren, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.
Vakken | Projecten |
---|---|
Bedrijfsbezoeken | Hotel- en eventweek1 week |
Bedrijfshulpverlening | Praktijkstage6 dagen |
Food & beverage management | Voorbereiding Hotel- en eventweek |
Front office management | |
Koken praktijk, theorie en menuleer | |
Rooms division management | |
Vaktechniek restaurant |
Communicatie
Communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk in deze branche, deze worden dan ook flink getraind. Bijvoorbeeld tijdens het driedaagse Outdoorproject. Ook andere talen komen aan bod, zo leer je communiceren met gasten in het Engels, Duits, Frans en/of Spaans.
Communicatieve vaardigheden
Communicatiestijlen, netwerken, gesprekken voeren, samenwerken, presenteren, verbale en non-verbale communicatie, etiquette.
Duits, Frans
Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.
Naast Engels is één taal verplicht. Duits 1 en Frans 1 worden op beginnersniveau aangeboden.
Engels
Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase, verstrekken van informatie over het hotel en de omgeving, toewijzen van kamers aan gasten, schrijven, lezen en presenteren.
Nederlands
Spelling en grammatica, wervend schrijven, lezen, luisteren, zakelijke brieven schrijven.
Spaans
Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.
Optioneel en dus geen verplichting. Kan gekozen worden als keuzevak.
Vakken |
---|
Communicatieve vaardigheden |
Duits, Frans |
Engels |
Nederlands |
Spaans |
Ondernemerschap
Managementvakken bereiden je voor op het ondernemerschap. Je schrijft een ondernemingsplan en leert alles over search engine marketing. Bij het project Mijn toptent bedenk je een concept voor je eigen horecabedrijf, met onder andere een promotieplan en een wijn- en menukaart.
Begroten en budgetteren
Opstellen van begrotingen en budgetten.
Mijn toptent
Je stelt een ondernemingsplan op voor een horecabedrijf. Dit plan omvat o.a. een marketingplan, een personeelsplan, een financieel plan, huisregels, menu- en wijnkaart.
Middelbare hotelschoolstudent Tijmen de Vries over Mijn toptent: “Bij dit vak zet je je eigen bedrijf op, zo doe je gelijk ervaring op. En omdat het gecombineerd wordt met andere vakken die hierop aansluiten, kun je het geleerde direct in praktijk brengen.”
Financiële analyse
Basisbeginselen van de financiële administratie, waaronder het lezen en interpreteren van een balans en resultatenrekening en het verwerken van financiële feiten in verschillende dagboeken. Analyses financiële posities, kostprijscalculatie, kengetallen.
Restaurantconcept
Bij dit vak werk je een concept voor de horecaonderneming van jouw dromen uit voor een horecabedrijf. Je denkt na over het soort horecabedrijf dat je zou willen starten. Wat voor eten zou je willen verkopen?Je kiest een doelgroep en vestigingsplaats voor jouw horecabedrijf. Hoeveel personeel heb je nodig en hoe ziet jullie promotieplan eruit?
Managementvaardigheden
Leiden van vergaderingen, coachen, motiveren, instrueren, conflicthantering, beoordelingsgesprekken.
Marketingmix
Marketinginstrumenten die een organisatie kan gebruiken voor het invullen van haar marketingstrategie: product, prijs, plaats, promotie.
Marketinganalyse
Marketingconcept, bedrijfstak, bedrijfstypen, analyse van vraag- en aanbodzijde, segmentatie marktonderzoek en de marketingstrategie.
Masterclasses
Diverse masterclasses op het gebied van hospitality, eventmanagement, marketing en ondernemerschap.
Search engine marketing
Zorg ervoor dat jouw website zo hoog mogelijk verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing.
Vakken | Projecten |
---|---|
Begroten en budgetteren | Mijn toptent |
Financiële analyse | Restaurantconcept |
Managementvaardigheden | |
Marketingmix | |
Marketinganalyse | |
Masterclasses | |
Search engine marketing |
Zelfontwikkeling & (internationale) stages
De (internationale) stages spelen een belangrijke rol binnen je opleiding. Bijvoorbeeld bij hotels en restaurants. Wedden dat je stagebedrijf onder de indruk is als je het geleerde in praktijk brengt? Natuurlijk wil je ook professioneel overkomen, vakken als Voorbereiding stage, Personal selling en Professionele ontwikkeling helpen je hierbij.
Computervaardigheden
Word, Excel en PowerPoint.
(Internationale) Stages
Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.
Huiswerkbegeleiding
Naast begeleiding tijdens de vele lesuren kent ieder studiejaar 2 uur studie- en huiswerkbegeleiding per week. Studenten maken huiswerk op het gebied van talen, financiën of algemene vakken. Er is een docent aanwezig aan wie vragen gesteld kunnen worden.
Optioneel en dus geen verplichting.
Outdoor
Drie dagen ga je op teamtraining in de Duitse buitenlucht. Tijdens deze week staan samenwerken en teambuilding centraal.
Personal selling
Het vak Personal selling zorgt ervoor dat jij helemaal klaar bent voor je eerste baan! Zo leer je hoe je een sollicitatiegesprek voert, hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je je cv kunt maken.
Professionele ontwikkeling
Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.
Rekenvaardigheden
Ontwikkelen van cijfermatig inzicht: getallen, verhoudingen, meten, meetkunde en verbanden.
Studievaardigheden
Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt voor het halen van je studie, zoals hoe je teksten het best en snelst kunt lezen en hoe je planningen maakt.
Voorbereiding stage
Natuurlijk wil jij goed voorbereid aan je stage beginnen! Maar hoe doe je dat? Bij dit vak wordt uitgelegd waar je allemaal rekening mee moet houden.
Vakken | Projecten |
---|---|
Computervaardigheden | (Internationale) Stages26 weken |
Huiswerkbegeleiding | Outdoor3 dagen |
Personal selling | |
Professionele ontwikkeling | |
Rekenvaardigheid | |
Studievaardigheden | |
Voorbereiding stage |
(Internationale) stages
Tio staat voor praktijkgericht studeren. Naast de projecten die aan bod komen tijdens je studie zijn de beste voorbeelden hiervan je stages. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.
Een groot deel van de stageplaatsen komt automatisch beschikbaar voor Tio-studenten dankzij de jarenlange relatie die Tio heeft met grote namen in de branche. Studenten kunnen daarnaast zelf ook stageplaatsen aandragen. Tijdens je opleiding volg je twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.
Begeleiding
Aan het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles wat je moet weten over de stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je studiecoach. Ieder stageadres moet op zijn beurt aantonen dat het in staat is jou de benodigde begeleiding te geven. Tijdens je stage krijg je bezoek van je studiecoach. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via videobellen of per e-mail begeleid.
Goede contacten
Tio onderhoudt intensieve contacten met aansprekende bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme, marketing en business. Van The Ritz-Carlton en Hilton tot Rotterdam Ahoy en van Mercedes en Groupon tot ABN AMRO.
Career Event
Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige goed aangeschreven, bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.
Verdiensten tijdens stage
Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.
Wereldstages
Afgelopen jaren liepen Tio-studenten stages in de volgende landen:
Excursies
Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.
Streepje voor met buitenlandervaring
Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens je studie kun je naar het buitenland gaan.
Internationale stage
Veel Tio-studenten lopen één of meerdere stages in het buitenland. Je moet dan behoorlijk zelfstandig zijn en veel initiatief nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Voor buitenlandstages geldt soms een minimumleeftijd van 18 jaar.
Erkende leerbedrijven
Het is bij wet verplicht om stage te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’ heeft gekregen. Dit houdt in dat je als student stage loopt op een goede en veilige werkplek.
Kosten buitenlandstage
Binnen Europa kun je van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten, volledig afhankelijk van de bestemming, vaak hoger. Een retourticket naar Australië zal misschien wel € 1.500,- kosten, maar veel bestemmingen zijn ook bereikbaar tegen een lagere ticketprijs. Dagelijkse kosten in niet-westerse landen zijn vaak relatief laag, terwijl dit in bijvoorbeeld Amerika vergelijkbaar of hoger ligt dan in Nederland. Ook een visum kan kosten met zich meebrengen. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 930,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het cursusgeld.
Erasmus+ beurs
De Erasmus+ beurs is een beurs voor mbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag en het land waar je stage gaat lopen. Het bedrag kan variëren van € 2.000,- tot € 2.700,- voor je stageperiode.
Richt je opleiding zelf in met keuzedelen
Je kunt je mbo-opleiding zelf inrichten door middel van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan je verbreding aanbrengen in je opleiding. In het eerste en tweede jaar krijg je twee keuzedelen aangeboden. In het tweede jaar mag je daarnaast één extra keuzedeel kiezen.
Digitale vaardigheden
Er verschijnen in een hoog tempo allerlei applicaties en tools waarmee we over nieuwe en slimmere oplossingen beschikken. In dit keuzedeel vergaar je kennis, vaardigheden en competenties die je nodig hebt bij de uitoefening van je toekomstige beroep.
Interculturele communicatie
Omgaan met gasten van andere culturen staat centraal. Interculturele verschillen kennen, herkennen en hierop inspelen, bewustwording van eigen cultuur, waarden, overtuigingen en gedrag.
Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het eerste jaar.
Organisatie interne evenementen
Lijkt jou het leuk om evenementen te organiseren? Tijdens dit keuzedeel leer je wat je allemaal rekening mee moet houden, zodat jouw evenement straks op rolletjes verloopt! Communicatie, coördinatie en aansturingsvaardigheden staan hierbij centraal.
Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het tweede jaar.
Voorbereiding hbo
Wil je na afronding van je mbo-opleiding doorstuderen binnen het hbo, kies kan dit keuzedeel. Je wordt voorbereid op een hbo-opleiding: je wordt begeleid in het kiezen van een passende hbo-opleiding en het ontwikkelen van hbo-competenties.
Spaans
Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.
Tijdens het keuzedeel Wijnkennis leer je de wereld van de wijn kennen. Je sluit het keuzedeel af met het diploma Wijnoorkonde op niveau SDEN 2 van Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN). Dit bevat onder andere kennis van en over de wijngaard, wijnbouw, vinificatie, etikettering, wijnwetgeving, de smaak van wijn en wijnbehandeling. Naast de theorie is ook het proeven van wijnen heel belangrijk. Klassieke wijnen en wijnen uit de nieuwe wijngebieden, zowel binnen als buiten Europa, worden tijdens het behandelen van de betreffende theorie geproefd.
Keuzedelen |
---|
Digitale vaardigheden |
Interculturele communicatie |
Organiseren evenementen |
Voorbereiding hbo |
Spaans |
Wijnkennis |
* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.
Meer dan de helft praktijk
De mbo-opleiding Hotelmanagement bestaat voor ruim 60% uit praktijk. Leren door doen dus! Zo run je een week lang een hotel met medestudenten en ga je gedurende de opleiding twee keer op (internationale) stage.
Studiebelasting
Tijdens het reguliere, tweejarige programma heb je ± 28 tot 30 contacturen per week in het eerste jaar en ± 24 tot 26 contacturen in het tweede jaar. Daarnaast moet je zelf 3 tot 10 uur studeren per week. De studiebelasting van het fasttrackprogramma is ± 41 tot 43 contacturen per week.
Mbo in 1 jaar (fasttrackprogramma)
Je kunt deze mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden als je kiest voor het fasttrackprogramma. Je studeert dan supersnel. Iets voor jou?
Tijdens deze supersnelle studeerformule volg je vakken uit het eerste en tweede studiejaar. Het fasttrackprogramma is bedoeld voor zeer gemotiveerde studenten met een goede vooropleiding.
september-december | januari-mei | juni-augustus | |
---|---|---|---|
Jaar 1 | Lesperiode 1 | Lesperiode 2 | Stage |
Intensief studeren
Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding Hotelmanagement in slechts één jaar afronden. Alle vakken van het studieprogramma volg je dan in een jaar, waarbij sommige vakken versneld worden aangeboden. Het fasttrackprogramma heeft gemiddeld 41 tot 43 contacturen per week.
Alles in één
De fasttrackopleiding Hotelmanagement is kennis, praktijk en ondernemerschap in één jaar. Zo krijg je vakken als financiën, koken, food & beverage operations en front office skills. Je volgt marketingvakken en analyseert de markt als een echte ondernemer. Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken.
Vrijstellingen
Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.
Hbo in 2 of 3 jaar na mbo Hotelmanagement
Na de mbo4-opleiding Hotelmanagement kun je instromen in het tweede jaar van de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement. Je kunt dan in slechts twee of drie jaar je hbo-diploma behalen.
Mbo in 2 jaar
Je krijgt de kans om de mbo-opleiding in slechts twee jaar af te ronden. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt.
september-december | januari-mei | juni-augustus | |
---|---|---|---|
Jaar 1 | Lesperiode 1 | Lesperiode 2 | Stage 1 |
Jaar 2 | Lesperiode 3 | Lesperiode 4 | Stage 2 |
In je eigen tempo
Ook is het mogelijk om naast de standaardprogramma’s van 1 of 2 jaar, de studie in je eigen tempo af te ronden, bijvoorbeeld in 2,5 of 3 jaar. Samen met je studiecoach bepaal je dan wanneer je welke vakken en stages afrondt.
Starten in januari?
Ga je na het behalen van je diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je binnen 1,5 of 2,5 jaar je mbo4diploma behalen.
Als je in januari instroomt, dan duurt het totale mbo-traject een half jaar langer. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.
Mbo in 2,5 jaar
januari-mei | juni-augustus | september- januari | |
---|---|---|---|
Jaar 1 | Lesperiode 1A | Vakantie | Lesperiode 2 |
Jaar 2 | Lesperiode 1B | Stage 1 | Lesperiode 3 |
Jaar 3 | Lesperiode 4 | Stage 2 |
Mbo-fasttrack in 1,5 jaar
januari-mei | juni-augustus | september- januari | |
---|---|---|---|
Jaar 1 | Lesperiode 1A | Vakantie | Lesperiode 2 |
Jaar 2 | Lesperiode 1B | Stage |