1. Home
  2. Hotelmanagement
  3. Studieprogramma

Hotelmanagement mbo

Mbo topopleiding 6 jaarBOL - crebocode 25184

Studieprogramma Hotelmanagement

Je leert het vak het beste in de praktijk. Dat is dan ook de basis van de opleiding Hotelmanagement: ruim 60% van de onderwijstijd wordt besteed aan leren door doen. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en netwerkorganisaties HotelloTOP, IDEA, Koninklijke Horeca Nederland, Genootschap voor Eventmanagers en en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Praktijkgericht

Deze opleiding bestaat voor ruim 60% uit praktijk. Zo leer je gasten in te checken in het receptielokaal en koken in de kookstudio. Je schrijft een eigen ondernemingsplan, bezoekt een event en krijgt les van specialisten uit de branche. In het laatste jaar run je samen met medestudenten een week lang een echt hotel en organiseer je events. Tot slot pas je wat je hebt geleerd toe in de praktijk tijdens twee (internationale) stages.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de mbo-opleiding Hotelmanagement van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hospitality, communicatie, ondernemerschap en zelfontwikkeling & (internationale) stages.

Hospitality

Je ervaart hospitality in de praktijk door bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld sterrenrestaurant Librije of het Okura Hotel. Je ontdekt verschillende afdelingen binnen de hotellerie, zoals Rooms division en Front office management. In het praktijklokaal leer je hoe je uitserveert en hoe je kunt adviseren over drank- en menukeuzes. Daarnaast wordt je vakkennis bijgespijkerd tijdens vakken als Food & Beverage operations, Koken en Bedrijfshulpverlening: niet vanuit de boeken, maar in de praktijk. Net als tijdens je Praktijkstage. 

Bedrijfsbezoeken

Bij diverse vakken breng je een bezoek aan o.a. een hotel, drankenhandel, beurs en/of groothandel.

Hotel- en eventweek

Een hotel runnen met medestudenten. Samen houd je een week lang een hotel draaiende. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen. 

Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!

Tio-studenten runnen een luxe hotel

Bedrijfshulpverlening

Verlenen van eerste hulp, alarmeren en evacueren.

Praktijkstage

Werkervaring opdoen als gastheer of gastvrouw bij een horecabedrijf.

Food & beverage management

Managementtaken in de restaurantbranche, bedrijfsruimte inrichten, kwaliteitszorg, kostprijsberekening, menu engineering.

Voorbereiding Hotel- en eventweek

Voorbereidingen om de Hotel- en eventweek perfect te laten verlopen: taken verdelen, organiseren van evenementen, beslissingen nemen omtrent F&B, locatie-inrichting etcetera.

Front office management

Receptiewerkzaamheden: gastenontvangst, aannemen reserveringen, in- en uitchecken van gasten, verlenen van service.

Koken theorie, menuleer en praktijk

Warenkennis, bereidingskennis en menuleer worden je bijgebracht waarmee je in de kookstudio zelf aan de slag gaat. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.

Rooms division management

Algemene inleiding op de hotelbranche, er wordt ingegaan op de organisatie en werkzaamheden van de afdeling Housekeeping en er wordt gekeken naar de veiligheid binnen het hotel. 

Vaktechniek restaurant

Gastheerschap, mastiek, mise en place, serveren, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken0 GL
Hotel- en eventweek1 week
Bedrijfshulpverlening1 GL
Praktijkstage6 dagen
Food & beverage management1 GL
Voorbereiding Hotel- en eventweek1 GL
Front office management2 GL
 
Koken2 GL
 
Rooms division management1 GL
 
Vaktechniek restaurant2 GL
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken0 GL
Bedrijfshulpverlening1 GL
Food & beverage management1 GL
Front office management2 GL
Koken2 GL
Rooms division management1 GL
Vaktechniek restaurant2 GL
Projecten
Hotel- en eventweek1 week
Praktijkstage6 dagen
Voorbereiding Hotel- en eventweek1 GL

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

Communicatie

Communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk in deze branche, deze worden dan ook flink getraind. Bijvoorbeeld tijdens het driedaagse Outdoorproject. Ook andere talen komen aan bod, zo leer je communiceren met gasten in het Engels, Duits, Frans en/of Spaans. 

Communicatieve vaardigheden

Communicatiestijlen, netwerken, gesprekken voeren, samenwerken, presenteren, verbale en non-verbale communicatie, etiquette.

Duits, Frans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Naast Engels is één taal verplicht. Duits 1 en Frans 1 worden op beginnersniveau aangeboden. 

Engels

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase, verstrekken van informatie over het hotel en de omgeving, toewijzen van kamers aan gasten, schrijven, lezen en presenteren.

Nederlands

Spelling en grammatica, wervend schrijven, lezen, luisteren, zakelijke brieven schrijven.

Spaans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Optioneel en dus geen verplichting. Kan gekozen worden als keuzevak. 

Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans3,5
Engels3,5
Nederlands2,5
Spaans3
Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans3,5
Engels3,5
Nederlands2,5
Spaans3

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

Ondernemerschap

Managementvakken bereiden je voor op het ondernemerschap. Je schrijft een ondernemingsplan en leert alles over search engine marketing. Bij het project Mijn toptent bedenk je een concept voor je eigen horecabedrijf, met onder andere een promotieplan en een wijn- en menukaart.

Begroten en budgetteren

Opstellen van begrotingen en budgetten.

Mijn toptent

Je stelt een ondernemingsplan op voor een horecabedrijf. Dit plan omvat o.a. een marketingplan, een personeelsplan, een financieel plan, huisregels, menu- en wijnkaart.

Middelbare hotelschoolstudent Tijmen de Vries over Mijn toptent: “Bij dit vak zet je je eigen bedrijf op, zo doe je gelijk ervaring op. En omdat het gecombineerd wordt met andere vakken die hierop aansluiten, kun je het geleerde direct in praktijk brengen.”

Mijn TopTent finales

Financiën

Basisbeginselen van de financiële administratie, waaronder het lezen en interpreteren van een balans en resultatenrekening en het verwerken van financiële feiten in verschillende dagboeken. Analyses financiële posities, kostprijscalculatie, kengetallen.

Restaurantconcept

Bij dit vak werk je een concept voor de horecaonderneming van jouw dromen uit voor een horecabedrijf. Je denkt na over het soort horecabedrijf dat je zou willen starten. Wat voor eten zou je willen verkopen?Je kiest een doelgroep en vestigingsplaats voor jouw horecabedrijf. Hoeveel personeel heb je nodig en hoe ziet jullie promotieplan eruit?

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, coachen, motiveren, instrueren, conflicthantering, beoordelingsgesprekken.

Marketinganalyse

Marketingconcept, bedrijfstak, bedrijfstypen, analyse van vraag- en aanbodzijde, segmentatie marktonderzoek en de marketingstrategie.

Marketingmix

Marketinginstrumenten die een organisatie kan gebruiken voor het invullen van haar marketingstrategie: product, prijs, plaats, promotie.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van hospitality, eventmanagement,  marketing en ondernemerschap.

Search engine marketing

Zorg ervoor dat jouw website zo hoog mogelijk verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. 

VakkenProjecten
Begroten en budgetteren2
Mijn toptent4
Financiën2,5
Restaurantconcept0,5
Managementvaardigheden1
 
Marketinganalyse1
 
Marketingmix1
 
Masterclasses0
 
Search engine marketing1
 
Vakken
Begroten en budgetteren2
Financiën2,5
Managementvaardigheden1
Marketinganalyse1
Marketingmix1
Masterclasses0
Search engine marketing1
Projecten
Mijn toptent4
Restaurantconcept0,5

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

Zelfontwikkeling en (internationale) stages

De (internationale) stages spelen een belangrijke rol binnen je opleiding. Bijvoorbeeld bij hotels en restaurants. Wedden dat je stagebedrijf onder de indruk is als je het geleerde in praktijk brengt? Natuurlijk wil je ook professioneel overkomen, vakken als Voorbereiding stage, Personal selling en Professionele ontwikkeling helpen je hierbij. 

Computervaardigheden

Word, Excel en PowerPoint.

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.

Huiswerkbegeleiding

Naast begeleiding tijdens de vele lesuren kent ieder studiejaar 2 uur studie- en huiswerkbegeleiding per week. Studenten maken huiswerk op het gebied van talen, financiën of algemene vakken. Er is een docent aanwezig aan wie vragen gesteld kunnen worden.

Optioneel en dus geen verplichting. 

Outdoor

Drie dagen ga je op teamtraining in de Duitse buitenlucht. Tijdens deze week staan samenwerken en teambuilding centraal.

Teambuilding project in Winterberg

Personal selling

Het vak Personal selling zorgt ervoor dat jij helemaal klaar bent voor je eerste baan! Zo leer je hoe je een sollicitatiegesprek voert, hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je je cv kunt maken. 

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Rekenvaardigheden

Ontwikkelen van cijfermatig inzicht: getallen, verhoudingen, meten, meetkunde en verbanden.

Studievaardigheden

Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt voor het halen van je studie, zoals hoe je teksten het best en snelst kunt lezen en hoe je planningen maakt. 

Voorbereiding stage

Natuurlijk wil jij goed voorbereid aan je stage beginnen! Maar hoe doe je dat? Bij dit vak wordt uitgelegd waar je allemaal rekening mee moet houden.  

VakkenProjecten
Computervaardigheden1,5 GL
(Internationale) Stages26 weken
Huiswerkbegeleiding2 GL
Outdoor3 dagen
Personal selling0,5 GL
 
Professionele ontwikkeling1 GL
 
Rekenvaardigheid3 GL
 
Studievaardigheden1 GL
 
Voorbereiding stage0,5 GL
 
Vakken
Computervaardigheden1,5 GL
Huiswerkbegeleiding2 GL
Personal selling0,5 GL
Professionele ontwikkeling1 GL
Rekenvaardigheid3 GL
Studievaardigheden1 GL
Voorbereiding stage0,5 GL
Projecten
(Internationale) Stages26 weken
Outdoor3 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

(Internationale) stages

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stages. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie. 
Tijdens je opleiding volg je twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage. Een groot deel van de stageplaatsen komt automatisch beschikbaar voor Tio-studenten dankzij de jarenlange relatie die Tio heeft met grote namen in de branche. Studenten kunnen daarnaast zelf ook stageplaatsen aandragen.

Begeleiding

In het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles wat je moet weten over de stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stageadres moet aantonen dat het in staat is jou de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en/of per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met aansprekende bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme, marketing en business. Van het Amstel Hotel en ABN AMRO tot Sunweb Group en van The Ritz-Carlton en Groupon tot KLM.

Career Event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Wereldstages

Afgelopen jaren liepen Tio-studenten stages in de volgende landen: 
Tio-studenten lopen stage over de hele wereld

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hiervoor bij Tio alle ruimte. Op verschillende momenten tijdens je studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale stage

Veel Tio-studenten lopen een of meerdere stages in het buitenland. Je moet dan behoorlijk zelfstandig zijn en veel initiatief nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren.  Voor buitenlandstages geldt regelmatig een minimumleeftijd van 18 jaar. 

Erkende leerbedrijven

Het is bij wet verplicht om stage te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’ heeft gekregen.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten hoger. Het retourticket zal misschien wel € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met een eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 990,- per maand.  

De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het cursusgeld.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor mbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag en land waar je stage gaat lopen. Het bedrag kan variëren van € 2.000,- tot € 2.700,- voor je stageperiode. 

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies, waaronder een stedentrip en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Richt je opleiding zelf in met keuzedelen

Je kunt je mbo-opleiding zelf inrichten door middel van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan je verbreding aanbrengen in je opleiding. In het eerste en tweede jaar krijg je twee keuzedelen aangeboden. In het tweede jaar mag je daarnaast één extra keuzedeel kiezen. 

Digitale vaardigheden

Er verschijnen in een hoog tempo allerlei applicaties en tools waarmee we over nieuwe en slimmere oplossingen beschikken. In dit keuzedeel vergaar je kennis, vaardigheden en competenties die je nodig hebt bij de uitoefening van je toekomstige beroep.

Interculturele communicatie

Omgaan met gasten van andere culturen staat centraal. Interculturele verschillen kennen, herkennen en hierop inspelen, bewustwording van eigen cultuur, waarden, overtuigingen en gedrag.

Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het eerste jaar. 

Organisatie interne evenementen

Lijkt jou het leuk om evenementen te organiseren? Tijdens dit keuzedeel leer je wat je allemaal rekening mee moet houden, zodat jouw evenement straks op rolletjes verloopt! Communicatie, coördinatie en aansturingsvaardigheden staan hierbij centraal.

Dit keuzedeel krijg je aangeboden in het tweede jaar. 

Voorbereiding hbo

Wil je na afronding van je mbo-opleiding doorstuderen binnen het hbo, kies kan dit keuzedeel. Je wordt voorbereid op een hbo-opleiding: je wordt begeleid in het kiezen van een passende hbo-opleiding en het ontwikkelen van hbo-competenties.

Spaans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Keuzedelen
Digitale vaardigheden1
Interculturele communicatie1
Organiseren evenementen1,5
Voorbereiding hbo1
Spaans1,5
Keuzedelen
Digitale vaardigheden1
Interculturele communicatie1
Organiseren evenementen1,5
Voorbereiding hbo1
Spaans1,5

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren en vakken onder voorbehoud.

Meer dan de helft praktijk

De mbo-opleiding Hotelmanagement bestaat voor ruim 60% uit praktijk. Leren door doen dus! Zo run je een week lang een hotel met medestudenten en ga je gedurende de opleiding twee keer op (internationale) stage. 
Middelbare hotelschoolopleiding (mbo) met veel praktijkonderwijs bij Tio

Studiebelasting

Tijdens het reguliere, tweejarige programma heb je ± 28 tot 30 contacturen per week in het eerste jaar en ± 24 tot 26 contacturen in het tweede jaar. Daarnaast moet je zelf 3 tot 10 uur studeren per week. De studiebelasting van het fasttrackprogramma is ± 41 tot 43 contacturen per week. 

Mbo in 1 jaar (fasttrackprogramma)

Je kunt deze mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden als je kiest voor het fasttrackprogramma. Je studeert dan supersnel. Iets voor jou?
Tijdens deze supersnelle studeerformule volg je vakken uit het eerste en tweede studiejaar. Het fasttrackprogramma is bedoeld voor zeer gemotiveerde studenten met een goede vooropleiding.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 


Intensief studeren

Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding Hotelmanagement in slechts één jaar afronden. Alle vakken van het studieprogramma volg je dan in een jaar, waarbij sommige vakken versneld worden aangeboden. Het fasttrackprogramma heeft gemiddeld 41 tot 43 contacturen per week. 

Alles in één

De fasttrackopleiding Hotelmanagement is kennis, praktijk en ondernemerschap in één jaar. Zo krijg je vakken als financiën, koken, food & beverage operations en front office skills. Je volgt marketingvakken en analyseert de markt als een echte ondernemer. Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken.

Vrijstellingen

Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.

Hbo in 2 of 3 jaar na mbo Hotelmanagement

Na de mbo4-opleiding Hotelmanagement kun je instromen in het tweede jaar van de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement. Je kunt dan in slechts twee of drie jaar je hbo-diploma behalen.

Mbo in 2 jaar

Je krijgt de kans om de mbo-opleiding in slechts twee jaar af te ronden. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt. 


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

In je eigen tempo

Ook is het mogelijk om naast de standaardprogramma’s van 1 of 2 jaar, de studie in je eigen tempo af te ronden, bijvoorbeeld in 2,5 of 3 jaar. Samen met je studiecoach bepaal je dan wanneer je welke vakken en stages afrondt.

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je vmbo- of mavo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 1 of 2 jaar je mbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Wanneer je in januari begint, volg je de lessen grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Als je kiest voor het één- of tweejarige mbo4-traject vindt de stage al plaats na het eerste semester.
Direct na afloop van een studiejaar heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor een verlengde inschrijving.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Stage 1

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 2

Lesperiode 4

Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. 

Ontdek meer
Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 12 studenten per les.

Wat doe je bij de mbo-opleiding Hotelmanagement?

Stages tijdens Hotelmanagement
Stages tijdens Hotelmanagement
Projecten tijdens de opleiding Hotelmanagement
Tio-studenten runnen een luxe hotel
Mijn TopTent finales
Hotelmanagementstages in het buitenland
Stage lopen bij een tophotel of restaurant in Nederland
Teambuilding project in Winterberg
Stage bij 5-sterrenhotel Karel V
Hotelmanagement: stage lopen in binnen- en buitenland
Stage lopen bij het Hilton Hotel?
Noud is eventmanager en werkt op het Amsterdam Dance Event
Ontdek Hogeschool Tio op de Open Dagen
Hotel- en Eventmanagement: Tio Hotel- en Eventweek
Deze Tio-opleiding scoort een 4,6 uit 5 op basis van 10 beoordelingen.