1. Home
  2. Hotelmanagement
  3. Studieprogramma

Hotelmanagement mbo

Mbo topopleiding 2017BOL - crebocode 25184

Studieprogramma Hotelmanagement

Je leert het vak het beste in de praktijk. Dat is dan ook de basis van de opleiding Hotelmanagement: meer dan 60% van de onderwijstijd wordt besteed aan leren door doen. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen en netwerkorganisaties INCH, HotelloTOP, IDEA, Genootschap voor Eventmanagers en Eventbranche en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de mbo-opleiding Hotelmanagement van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: hospitality, communicatie, ondernemerschap en zelfontwikkeling & (internationale) stages.

Hospitality

Je ervaart hospitality in de praktijk door bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld Librije’s Hotel of het Okura Hotel. Je ontdekt verschillende afdelingen binnen de hotellerie, zoals Rooms division en Banqueting. In het praktijklokaal leer je hoe je uitserveert en hoe je kunt adviseren over drank- en menukeuzes. Daarnaast wordt je vakkennis bijgespijkerd tijdens vakken als F&B en Front office skills: niet vanuit de boeken, maar in de praktijk. Zo stijl je je eigen horecagelegenheid en bezoek je een event, zoals een festival of concert. 

Bedrijfsbezoeken

Bij diverse vakken breng je een bezoek aan o.a. een hotel, drankenhandel, beurs en/of groothandel.

Hotel- en eventweek

Een hotel runnen met medestudenten. Samen houd je een week lang een hotel draaiende. Een half jaar voorbereiding gaat er aan vooraf. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkopen van goederen, de boekhouding opzetten, er komt nogal wat bij kijken om een hotel volledig te runnen. 

Een deel van de tijd werk je in het hotel, een deel van de tijd ben je gast en volg je onder andere diverse workshops over bijvoorbeeld speciale wijnen, of volg je een cursus biertappen of cocktailshaken. In het hotel worden overigens ook echte gasten uitgenodigd, ook de plaatselijke pers komt vaak op het evenement af. Belangrijk dus dat alles op en top draait!

Tio-studenten runnen een luxe hotel

Bedrijfshulpverlening

Verlenen van eerste hulp, alarmeren en evacueren.

Praktijkstage

Werkervaring opdoen als gastheer of gastvrouw bij beurzen en evenementen.

Eventmanagement

Theorie- en praktijklessen over het organiseren van evenementen. Van concept naar realisatie. PCO, projectmanagement, incentives, locatiekeuze, bidboek, promotie. Publieksevenementen, risicoanalyse, licht, techniek en media.

Food & beverage operations

Managementtaken in de restaurantbranche, bedrijfsruimte inrichten, kwaliteitszorg, kostprijsberekening, menu engineering.

Front office skills

Receptiewerkzaamheden: gastenontvangst, aannemen reserveringen, in- en uitchecken van gasten, verlenen van service.

Koken theorie en praktijk

Warenkennis, bereidingskennis en menuleer worden je bijgebracht waarmee je in de kookstudio zelf aan de slag gaat. Je leert o.a. blancheren, sauteren, pocheren, glaceren en snijtechnieken.

Reserveringssystemen

Hotelkamers reserveren, reserveringen wijzigen, kamernummers toewijzen, gasten verhuizen, gasten in- en uitchecken, gastenrekeningen bijhouden, groepsreserveringen maken. 

Rooms division

Algemene inleiding op de hotelbranche, er wordt ingegaan op de organisatie en werkzaamheden van de afdeling Housekeeping en er wordt gekeken naar de veiligheid binnen het hotel. 

Vaktechniek restaurant

Gastheerschap, mastiek, mise en place, serveren, debrasseren, adviseren en informeren van gasten.

Voorbereiding hotel- en eventweek

Voorbereidingen om de hotel- en eventweek perfect te laten verlopen: taken verdelen, organiseren van evenementen, beslissingen nemen omtrent F&B, locatie-inrichting etcetera.

VakkenProjecten
Bedrijfsbezoeken1
Hotel- en eventweek1 week
Bedrijfshulpverlening1
Praktijkstage6 dagen
Eventmanagement1
 
Food & beverage operations1
 
Front office skills1
 
Koken2
 
Reserveringssystemen1,5
 
Rooms division1
 
Vaktechniek restaurant2
 
Voorbereiding hotel- en eventweek1
 
Vakken
Bedrijfsbezoeken1
Bedrijfshulpverlening1
Eventmanagement1
Food & beverage operations1
Front office skills1
Koken2
Reserveringssystemen1,5
Rooms division1
Vaktechniek restaurant2
Voorbereiding hotel- en eventweek1
Projecten
Hotel- en eventweek1 week
Praktijkstage6 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Communicatie

Communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk in deze branche, deze worden dan ook flink getraind. Bijvoorbeeld tijdens het driedaagse Outdoorproject. Ook andere talen komen aan bod, zo leer je communiceren met gasten in het Engels, Duits, Frans en/of Spaans. 

Communicatieve vaardigheden

Communicatiestijlen, netwerken, gesprekken voeren, samenwerken, presenteren, verbale en non-verbale communicatie, etiquette.

Duits, Frans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Naast Engels is één taal verplicht. Duits 1 en Frans 1 worden op beginnersniveau aangeboden. 

Engels

Communiceren met gasten in de ontvangst-, verblijfs- en vertrekfase, verstrekken van informatie over het hotel en de omgeving, toewijzen van kamers aan gasten, schrijven, lezen en presenteren.

Nederlands

Spelling en grammatica, wervend schrijven, lezen, luisteren, zakelijke brieven schrijven.

Spaans

Grammatica en uitspraak, presenteren, schrijven en lezen van korte vakteksten, communiceren met gasten, luisteren.

Optioneel en dus geen verplichting

Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans7
Engels7
Nederlands5
Spaans3
Vakken
Communicatieve vaardigheden3
Duits, Frans7
Engels7
Nederlands5
Spaans3

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Ondernemerschap

Managementvakken bereiden je voor op het ondernemerschap. Je schrijft een ondernemingsplan en leert alles over inkoopprocessen. Personeelsmanagement helpt je de juiste mensen te selecteren en motiveren. Samen met je medestudenten run je een week lang een hotel.

Begroten en budgetteren

Opstellen van begrotingen en budgetten.

Mijn toptent

Je stelt een ondernemingsplan op voor een horecabedrijf. Dit plan omvat o.a. een promotieplan, een personeelsplan, inrichting van de bedrijfsruimte, huisregels, menu- en wijnkaart.

Middelbare hotelschoolstudent Tijmen de Vries over Mijn toptent: “Bij dit vak zet je je eigen bedrijf op, zo doe je gelijk ervaring op. En omdat het gecombineerd wordt met andere vakken die hierop aansluiten, kun je het geleerde direct in praktijk brengen.”

Het project 'Mijn TopTent' bij Tio

Financiën

Basisbeginselen van de financiële administratie, waaronder het lezen en interpreteren van een balans en resultatenrekening en het verwerken van financiële feiten in verschillende dagboeken. Analyses financiële posities, kostprijscalculatie, kengetallen.

Restaurantconcept

In een groep werk je een concept voor de horecaonderneming van jouw dromen. uit voor een horecabedrijf.
Met jouw medestudenten ga je brainstormen over het soort horecabedrijf dat je zou willen starten. Een naam en logo mag natuurlijk niet ontbreken. Je kiest een doelgroep en vestigingsplaats voor jouw horecabedrijf. Hoeveel personeel heb je nodig en hoe ziet jullie promotieplan eruit?

Inkoopmanagement

Inkoopproces: inkoop van producten/diensten, budgetbeheer, inkoop- en voorraadbeheer. Tevens schrijf je een logistiek (inkoop)plan.

Managementvaardigheden

Leiden van vergaderingen, coachen, motiveren, instrueren, conflicthantering, beoordelingsgesprekken.

Marketingmix

Marketinginstrumenten die een organisatie kan gebruiken voor het invullen van haar marketingstrategie: product, prijs, plaats, promotie.

Marktanalyse

Marketingconcept, bedrijfstak, bedrijfstypen, analyse van vraag- en aanbodzijde, segmentatie marktonderzoek en de marketingstrategie.

Ondernemerschap

Ondernemingsvormen, wet- en regelgeving, belastingen, organisatiestructuur, ondernemingsplan.

Personeelsmanagement

Werving, selectie, personeelsplanning, loopbaanbegeleiding, verlof, ziekte, ontslag.

VakkenProjecten
Begroten en budgetteren1
Mijn toptent2
Financiën2
Restaurantconcept1
Inkoopmanagement1
 
Managementvaardigheden2
 
Marketingmix2
 
Marktanalyse1,5
 
Ondernemerschap1
 
Personeelsmanagement1
 
Vakken
Begroten en budgetteren1
Financiën2
Inkoopmanagement1
Managementvaardigheden2
Marketingmix2
Marktanalyse1,5
Ondernemerschap1
Personeelsmanagement1
Projecten
Mijn toptent2
Restaurantconcept1

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Zelfontwikkeling en (internationale) stages

De (internationale) stages spelen een belangrijke rol binnen je opleiding. Bijvoorbeeld bij hotels en restaurants. Wedden dat je stagebedrijf onder de indruk is als je het geleerde in praktijk brengt? Natuurlijk wil je ook professioneel overkomen, vakken als Computervaardigheden en Professionele ontwikkeling helpen je hierbij. 

Computervaardigheden

Word, Excel en PowerPoint.

(Internationale) Stages

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken. Het fasttrackprogramma kent één stage.

Huiswerkbegeleiding

Naast begeleiding tijdens de vele lesuren kent ieder studiejaar 2 uur studie- en huiswerkbegeleiding per week. Studenten maken huiswerk op het gebied van talen, financiën of algemene vakken. Er is een docent aanwezig aan wie vragen gesteld kunnen worden.

Optioneel en dus geen verplichting. 

Outdoor

Je gaat drie dagen op teamtraining in de Duitse buitenlucht. Tijdens deze dagen staan je eigen ontwikkeling en teambuilding centraal. Waar sta je en waar wil je tijdens je opleiding naar toe groeien?

Teambuilding project in Winterberg

Professionele ontwikkeling

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Rekenvaardigheden

Ontwikkelen van cijfermatig inzicht: getallen, verhoudingen, meten, meetkunde en verbanden.

VakkenProjecten
Computervaardigheden1,5
(Internationale) Stages13 weken
Huiswerkbegeleiding2
Outdoor3 dagen
Professionele ontwikkeling1
 
Rekenvaardigheid6
 
Vakken
Computervaardigheden1,5
Huiswerkbegeleiding2
Professionele ontwikkeling1
Rekenvaardigheid6
Projecten
(Internationale) Stages13 weken
Outdoor3 dagen

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

(Internationale) stages

Tio staat voor praktijkgericht studeren en het beste voorbeeld hiervan zijn je stages. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve vaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie. 
Een groot deel van de stageplaatsen komt automatisch beschikbaar voor Tio-studenten dankzij de jarenlange relatie die Tio heeft met grote namen in de branche. Studenten kunnen daarnaast ook zelf stageplaatsen aandragen.

Begeleiding

In het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles wat je moet weten over de stage. Via het studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Je kiest zelf een stageplaats en Tio begeleidt je daarbij. Ieder stageadres moet op zijn beurt aantonen dat het in staat is jou de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je studiecoach. Lukt dit niet, omdat je bijvoorbeeld in het buitenland zit, krijg je de begeleiding telefonisch, via skype of per e-mail.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme, marketing en business. Van het Amstel Hotel en Joop van den Ende tot Coca-Cola en van Transavia en TUI tot American Express.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige gerenommeerde bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Wereldstages

Afgelopen jaren liepen Tio-studenten stages in de volgende landen: 

Stagekaart Tio

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt bij Tio daarom alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en internationale ontplooiing. Op verschillende momenten tijdens je studie heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.

Internationale stage

Veel Tio-studenten lopen een of meerdere stages in het buitenland. Je moet dan behoorlijk zelfstandig zijn en veel initiatief nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken, maar in het buitenland duren stages vaak zo’n 4 tot maximaal 10 maanden. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een uitwonende beurs en een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Voor buitenlandstages geldt regelmatig een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erkende leerbedrijven

Het is bij wet verplicht om stage te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is een bedrijf dat van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’ heeft gekregen.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor ± € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten hoger; € 500,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket zal vaak minimaal ± € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. 

De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het cursusgeld.

Erasmusbeurs

De Erasmusbeurs is een beurs voor mbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies, waaronder een stedentrip, diverse taalreizen en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Richt je opleiding zelf in met keuzedelen

Je kunt je mbo-opleiding zelf inrichten door middel van de keuzedelen. Met een keuzedeel kan je verbreding aanbrengen in je opleiding. In het eerste en tweede jaar krijg je twee keuzedelen aangeboden. In het tweede jaar mag je daarnaast één extra keuzedeel kiezen. 

Digitale vaardigheden

Er verschijnen in een hoog tempo allerlei applicaties en tools waarmee we over nieuwe en slimmere oplossingen beschikken. In dit keuzedeel vergaar je kennis, vaardigheden en competenties die je nodig hebt bij de uitoefening van je toekomstige beroep.

Interculturele communicatie

Omgaan met gasten van andere culturen staat centraal. Interculturele verschillen kennen, herkennen en hierop inspelen, bewustwording van eigen cultuur, waarden, overtuigingen en gedrag.

Organisatie interne evenementen

In een hotel is de afdeling banqueting verantwoordelijk voor het organiseren van (interne) evenementen. De kennis die je opdoet in dit keuzedeel kun je toepassen binnen de hotellerie, maar je kunt aan de slag in de eventbranche. Communicatie, coördinatie en aansturingsvaardigheden staan centraal.

Voorbereiding hbo

Wil je na afronding van je mbo-opleiding doorstuderen binnen het hbo, kies kan dit keuzedeel. Je wordt voorbereid op een hbo-opleiding: je wordt begeleid in het kiezen van een passende hbo-opleiding en het ontwikkelen van hbo-competenties.

Wijnkennis

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie, wijnproeven en facultatief een wijnreis.

Keuzedelen
Digitale vaardigheden4
Interculturele communicatie4
Organiseren evenementen4
Voorbereiding hbo4
Wijnkennis4
Keuzedelen
Digitale vaardigheden4
Interculturele communicatie4
Organiseren evenementen4
Voorbereiding hbo4
Wijnkennis4

* GL: gemiddeld aantal lesuren per week. Uren onder voorbehoud.

Meer dan de helft praktijk

De mbo-opleiding Hotelmanagement bestaat voor meer dan 60% uit praktijk. Leren door doen dus! Zo run je een week lang een hotel met medestudenten en ga je gedurende de opleiding twee keer op (internationale) stage. 

Studiebelasting

Tijdens het reguliere, tweejarige programma heb je ± 32 tot 35 contacturen per week in het eerste jaar en ± 25 tot 28 contacturen in het tweede jaar. Daarnaast moet je zelf 3 tot 10 uur studeren per week. De studiebelasting van het fasttrackprogramma is ± 39 tot 42 contacturen per week. 

Mbo in 1 jaar (fasttrackprogramma)

Je kunt deze mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden als je kiest voor het fasttrackprogramma. Je studeert dan supersnel. Iets voor jou?
Tijdens deze supersnelle studeerformule volg je vakken uit het eerste en tweede studiejaar. Het fasttrackprogramma is bedoeld voor zeer gemotiveerde studenten met een goede vooropleiding.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 


Intensief studeren

Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding Hotelmanagement in slechts één jaar afronden. Alle vakken van het studieprogramma volg je dan in een jaar, waarbij sommige vakken versneld worden aangeboden. Het fasttrackprogramma heeft gemiddeld 39 tot 42 contacturen per week. 

Alles in één

De fasttrackopleiding Hotelmanagement is kennis, praktijk en ondernemerschap in één jaar. Zo krijg je vakken als financiën, koken, food & beverage operations en front office skills. Je volgt marketingvakken en analyseert de markt als een echte ondernemer. Het fasttrackprogramma kent één stage van minimaal 13 weken.

Vrijstellingen

Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.

Hbo in 2 of 3 jaar na mbo Hotelmanagement

Na de mbo4-opleiding Hotelmanagement kun je instromen in het tweede jaar van de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement. Je kunt dan in slechts twee of drie jaar je hbo-diploma behalen.

Mbo in 2 jaar

Je krijgt de kans om de mbo-opleiding in slechts twee jaar af te ronden. De studie is intensief, doordat je in de zomermaanden stageloopt. 


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

In je eigen tempo

Ook is het mogelijk om naast de standaardprogramma’s van 1 of 2 jaar, de studie in je eigen tempo af te ronden, bijvoorbeeld in 2,5 of 3 jaar. Samen met je studiecoach bepaal je dan wanneer je welke vakken en stages afrondt.

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je vmbo- of mavo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 1 of 2 jaar je mbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Wanneer je in januari begint, volg je de lessen grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Als je kiest voor het één- of tweejarige mbo4-traject vindt de stage al plaats na het eerste semester.
Direct na afloop van een studiejaar heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor een verlengde inschrijving.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Stage 1

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 2

Lesperiode 4

Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.

Ontdek meer
Kleine klassen
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 11 studenten per les.

Wat doe je bij de mbo-opleiding Hotelmanagement?

Tio-studenten runnen een luxe hotel
Tio-studenten runnen een luxe hotel
Hotelmanagementstages in het buitenland
Projecten tijdens de opleiding Hotelmanagement
Praktijklokaal restaurant bij Tio
Teambuilding project in Winterberg
Hotelmanagement: stage lopen in binnen- en buitenland
Stage lopen bij het Hilton Hotel?
Noud is eventmanager en werkt op het Amsterdam Dance Event
Ontdek Hogeschool Tio op de Open Dagen
Hotel- en Eventmanagement: Tio Hotel- en Eventweek
Ja, ik accepteer cookies om optimaal van de mogelijkheden van Hogeschool Tio gebruik te kunnen maken. Accepteer cookies