1. Home
  2. Nieuws
  3. Stewardess bij Transavia

Stewardess bij Transavia

Joyce Tijsen werkt als stewardess voor Transavia. In Nederland is Transavia dé marktleider op de vakantievliegmarkt. “Het werk als stewardess is zeker geen saaie ‘9 tot 5 baan’. Het leukste aan dit werk vind ik het werken met een team met professionele en gezellige collega’s en de verantwoordelijkheid die mij wordt toevertrouwd.”

Het waarborgen van de flight safety, service en sales is voor Joyce de voornaamste taak. Joyce: “De volgende belangrijke taak is de passagier. De passagier moet een dusdanige goede vlucht worden bezorgd, dat deze telkens weer terug komt bij ons aan boord. We doen dit door in te spelen op de behoeftes en wensen van de passagier. We bieden service met een glimlach en als stewardess ben je het visitekaartje van het bedrijf.” Daarnaast is Joyce ook commercieel bezig. “Ik houd me bezig met de verkoop aan boord, zoals de verkoop van Food & Drink en van luxe cadeauartikelen. Maar tijdens de vlucht zorgen wij ook voor onze cockpitcollega’s. Zij moeten tenslotte het vliegtuig weer veilig aan de grond zetten. Daarnaast ben ik als 2-bander verantwoordelijk voor het achterste gedeelte van het vliegtuig. Ik stuur een collega aan en ik communiceer zoveel mogelijk met de purser voor in het vliegtuig.”

90 bestemmingen all over the world

De werkdag voor Joyce begint altijd met een briefing. Joyce: “Eerst starten we met het kennismaken met collega’s en vervolgens met het bespreken en voorbereiden van de vlucht. Hierna lopen we naar het vliegtuig en bereiden deze voor. Tijdens het instappen bekijken we wie wij aan boord krijgen en helpen wij de passagiers daar waar nodig. Eenmaal in de lucht beginnen we met de verschillende service rondes. Na de vlucht laten we het toestel netjes achter en leveren we de omzet en de vluchtpapieren in op het bemanningscentrum.” Werken bij Transavia betekent dat je overal ter wereld komt. “Wij hebben meer dan 90 vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast ben ik in mijn derde seizoen dat ik hier werkzaam ben 2-bander geworden, waardoor ik ook ad hoc vluchten mag doen. Dit zijn vluchten waarbij een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of sportorganisatie een vliegtuig met crew inhuurt en waar de service naar eigen wens ingevuld kan worden. Dit kan van alles zijn en dit is voor de afwisseling dus erg leuk om te doen!”

Goede begeleiding door Tio

Door bijbanen in de horeca die Joyce goed bevielen heeft ze gekozen voor een opleiding in de dienstverlenende sector. Joyce: “ Met de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) kon je veel kanten op. Tijdens de opleiding ben ik er achter gekomen dat ik als stewardess wilde gaan werken”. Maar ook op haar stage als reisleidster in Spanje heeft Joyce ook veel geleerd. “Door 24/7 het aanspreekpunt te zijn van de vakantiegangers en constant bezig te zijn met het oplossen van problemen, ben ik sneller volwassen geworden. Het was een onvergetelijke tijd van weinig slaap en hard werken, maar ook van veel plezier. Hogeschool Tio biedt talloze stagemogelijkheden en geeft een goede begeleiding bij het vinden van een passende stage voor jou.” In de toekomst zou Joyce wel de camping van haar ouders over willen nemen. Joyce: “Maar ik vind vliegen nu nog echt een feestje en wil dit nog heel lang bij Transavia blijven doen!”