1. Home
  2. Nieuws
  3. Stewardess & purser bij Transavia én styliste bij Zalando

Stewardess & purser bij Transavia én styliste bij Zalando

Sterre van den Ham volgde de versnelde mbo4-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess op Tio en werkt nu alweer tien jaar bij Transavia, inmiddels als purser. Daarnaast is ze personal stylist. “Het vliegen gaat in je bloed zitten; Schiphol, vliegtuigen, de geur van kerosine. Het is prachtig!”

Sterre liep haar afstudeerstage bij Martinair als grondstewardess. Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij Transavia. Ze werkte negen jaar als cabin attendant (1 en 2) en sinds vorig jaar als purser. Ze geeft op een vlucht nu dus leiding aan het team van stewards en stewardessen.

Europese vluchten, maar ook Dubai of Kaapverdië

Sterre heeft het bij Transavia enorm naar haar zin. “Je bent in de lucht het visitekaartje van het bedrijf. Ik vind het heel leuk dat je veel verschillende collega’s hebt en telkens met een ander team vliegt. Ik doe voornamelijk Europese vluchten waarbij ik op één dag heen en weer ga. Je kunt er die dag echt je eigen feestje van maken: jij bent degene die over de sfeer gaat.”

Af en toe zit er ook een intercontinentale vlucht tussen, bijvoorbeeld naar Dubai of de Kaapverdische Eilanden. Sterre: “Dat zijn de krenten in de pap. Het is enerzijds heel hard werken, maar je kunt daar dan wel even blijven. Dat varieert van anderhalve dag tot vier of vijf dagen.”

Passie voor vliegen ontdekt bij Tio

Haar mbo4-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess maakte Sterre enthousiast over het werken als stewardess, vooral het vak Luchtvaartdienstverlening. “We hadden een enthousiaste docente, die lang als stewardess had gewerkt”, zegt Sterre. “Deze mbo4-opleiding paste heel goed bij me qua vakken, maar ik wist nog niet of ik in de luchtvaart, reisleiding of bijvoorbeeld in een hotel wilde gaan werken. Vanaf mijn stage bij Martinair is de luchtvaart in mijn bloed gaan zitten. Schiphol, vliegtuigen, de geur van kerosine... Het is een levensstijl, met onregelmatige werktijden en steeds andere collega’s. Je stapt elke keer weer in zo’n metalen buis en vliegt van hot naar her alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

Personal stylist bij Zalando

Naast haar werk bij Transavia, zo’n 70 procent van de tijd, werkt Sterre als freelance styliste. “Namens Zalon by Zalando stel ik online outfits samen voor mensen die daar geen tijd voor hebben of geen idee hebben hoe ze zich moeten kleden. Voor mijn eigen bedrijf SterreStyling ga ik bij klanten langs om hun garderobe te bekijken en verbeteren.”

Tio haar tijd vooruit

Sterre had direct een goede indruk van Tio: “Ik vond het meteen een heel prettig gebouw, qua kleuren, qua inrichting en qua toegankelijkheid. Het was toen al heel modern: met chillplekken en computers aan de wand. Ik had het idee dat Tio z’n tijd vooruit was. Klaslokalen waren ingericht als de binnenkant van een vliegtuig. Daar stond je dan je Duits te oefenen met een ‘passagier’.”

Toekomstdroom: blijven vliegen

Ze heeft het duidelijk goed voor elkaar. Heeft Sterre eigenlijk nog toekomstdromen? “Ik weet zeker dat ik altijd blijf vliegen. Misschien dat ik ooit de stap maak naar KLM. Dat is natuurlijk een mooie werkgever als je meer van de wereld wil zien, dankzij de vele intercontinentale vluchten. De crew blijft soms wel zes dagen aan de andere kant van de wereld. En uiteindelijk wil ik de helft van mijn werktijd vliegen en de andere helft bezig zijn als personal stylist.”

Volg Sterre op LinkedIn

We hebben Sterre gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend