1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-student Stefan de Vries wint Soldaat van Oranje-prijs

Tio-student Stefan de Vries wint Soldaat van Oranje-prijs

Wat een ontspannen avondje uit moest worden samen met zijn vriendin, werd een onvergetelijke avond met een verrassende wending voor oud-Tio-student Stefan de Vries. Hij kreeg namelijk de Soldaat van Oranje-prijs uitgereikt voor zijn inzet voor de maatschappij met zijn Stichting Bak&Praat. Stefan: “Heel bijzonder. Deze prijs is echt een stuk waardering en erkenning voor Bak&Praat!"

Soldaat van Oranje

De Soldaat van Oranje-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jongeren tot 30 jaar die, net als de Soldaat van Oranje (Erik Hazelhoff Roelfzema) een probleem in de samenleving aanpakken. Stefan had nooit verwacht dat hij met zijn stichting Bak&Praat de prijs zou krijgen. Enthousiast vertelt hij: “Ik was met mijn vriendin uitgenodigd om naar de musical Soldaat van Oranje te komen. Naderhand kregen we een rondleiding en vertelde de directeur van het Oranjefonds wat over de Soldaat van Oranje-prijs. Toen kreeg ik die prijs ineens zelf overhandigd door Karin Hazelhoff Roelfzema!” Lachend: “Als ik dat had geweten, had ik me er wel op gekleed!”

Stichting Bak&Praat

Met de prijs werd Stefan bekroond voor zijn inzet met zijn Stichting Bak&Praat voor eenzame ouderen. “Met Bak&Praat bieden we gezelligheid aan ouderen die daar behoefte aan hebben,” vertelt Stefan. “We laten de mensen ophalen en brengen ze naar een sfeervolle locatie. Daar krijgen ze van vrijwilligers kooklessen en kunnen ze eten en een praatje maken met elkaar.”

Stefan werd niet alleen officieel benoemd tot Soldaat van Oranje, maar kreeg ook een cheque van €5.000,- overhandigd. “We moeten nog overleggen met het bestuur wat we ermee willen doen. Waarschijnlijk gaan we een deel besteden aan het organiseren van een evenement voor de ouderen. Dat doen we wel vaker, zoals een kerstdiner of een barbecue. Zodat we de ouderen ook buiten de kookgroepen wat meer tot elkaar kunnen brengen.“

Erkenning en waardering

Bak&Praat is ontstaan tijdens de Minor Ondernemerschap die Stefan volgde als onderdeel van zijn opleiding Internationaal Toeristische Management aan Tio Hengelo. “We zijn er met een groepje studenten destijds mee begonnen. Na het project stopte een aantal ermee, maar zijn Joris Driessen en ik doorgegaan met Bak&Praat. We hadden zoiets van: we zien het wel, als het niet lukt hebben we in ieder geval veel geleerd.”

Maar het lukte dus wél en Bak&Praat werd een succes. Stefan: “De prijs voelt als een stuk erkenning en waardering voor Bak&Praat. Natuurlijk horen we ook veel positieve reacties van de ouderen zelf. Het is mooi om te zien dat de ouderen een band met elkaar opbouwen en ook buiten de kookgroep met elkaar omgaan. Ze kijken echt uit naar de contactmomentjes met elkaar. Als je dat teweeg kan brengen, geeft dat wel een goed gevoel!”

Lees meer over: eigen onderneming