1. Home
  2. Nieuws
  3. Alumna richt eigen non-profit op voor kansarme kinderen

Alumna Jihad maakt droom waar met non-profit voor kansarme kinderen

Tijdens een stage in Turkije kwam Tio-alumna Jihad Yasser Ali in aanraking met kansarme (wees)kinderen. Toen besloot ze: hier ga ik me later voor inzetten. En nu, op 25-jarige leeftijd, heeft deze gepassioneerde ondernemer haar levensdoel gevonden. Met haar eigen stichting, Make a Kid Happy, maakt ze samen met haar team steeds meer kinderen in binnen- én buitenland blij.  

In 2022, tijdens de ramadan, wilde Jihad met een groep vrouwen iets doen voor een ander. “We bedachten een suikerfeestcadeau-project: voor kinderen zonder ouders of kinderen uit arme gezinnen regelden we cadeaus. Het lukte ons om in een korte tijd veel kinderen blij te maken. Na dat project startten we een nieuw project. En daarna weer. En toen besefte ik ineens: ik ben mijn droom om kinderen blij te maken aan het waarmaken!” 

Projecten voor kinderen 

Nu zet founder Jihad samen met het team van Make a Kid Happy, dat inmiddels een officiële non-profitorganisatie is, steeds nieuwe projecten op voor kinderen in minder stabiele levensomstandigheden. “We organiseren evenementen om geld in te zamelen en awareness te creëren, bijvoorbeeld een voetbaltoernooi voor jongeren met influencers als coaches. Met de opbrengst helpen we kinderen in binnen- en buitenland, zoals de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië.” Daarnaast richtte Jihad in 2022 met Baladi The Agency nog een onderneming op: een full-service creative digital consultancybureau dat merken helpt groeien door middel van storytelling en innovatieve strategieën. 

Jihads dagen zijn gevuld met uiteenlopende werkzaamheden om haar ondernemingen draaiende te houden: evenementen organiseren, activiteiten voor kinderen coördineren, fondsenwervingscampagnes opzetten, contacten met vrijwilligers, partners en betrokkenen onderhouden, socialmedia-accounts managen en haar teams aansturen.  

Het verschil maken 

“Het mooiste aan mijn werk vind ik dat we iets kunnen betekenen voor anderen, impact kunnen maken”, zegt Jihad. “Samen maken we voor kinderen die het minder goed hebben getroffen in het leven daadwerkelijk verschil. Dat vind ik belangrijk. Ik denk dat ieder kind recht heeft op een fijne jeugd. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, maakt mij dat heel gelukkig.” 

Nog meer kinderen helpen 

Jihads ambities zijn groot. “Make a Kid Happy en Baladi The Agency wil ik laten uitgroeien tot toonaangevende organisaties die een blijvende impact hebben op het leven van kinderen. Ik wil graag meer kinderen bereiken en hen helpen op een duurzame manier. Daarnaast wil ik onze organisaties verder professionaliseren en uitbreiden, zodat we nog meer kunnen betekenen voor kinderen in nood.” 

Young Amsterdam Awards 

Jihad gaat als een speer. Beide organisaties wisten, met Jihad aan het roer, in korte tijd flink te groeien. En dat bleef niet onopgemerkt, want met Make a Kid Happy werd ze genomineerd voor de Young Amsterdam Awards in de categorie maatschappelijke betrokkenheid. Ze won niet, maar kreeg wel de meeste publieksstemmen. “Een geweldige erkenning voor het werk dat we met het team doen. In deze categorie zijn alle genomineerden winnaars: we zetten ons allemaal in voor de maatschappij om anderen te helpen.” 

Studeren aan Tio 

Jihad studeerde aan Tio; eerst volgde ze de mbo-opleiding Hotelmanagement en daarna stroomde ze door naar de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement. “Ik koos voor Hotelmanagement van Tio omdat ik alles wilde leren over hospitality. Na die opleiding wilde ik me verder ontwikkelen op het gebied van marketing en eventmanagement. Hotel- en Eventmanagement van Tio had op dat vlak een uitstekende reputatie. Van die keuze heb ik geen spijt; ik heb nog dagelijks profijt van wat ik op Tio leerde.” 

Ruimte voor talentontwikkeling 

Van de vakken heeft Jihad veel opgestoken; maar misschien nog wel meer van de docenten, vertelt ze. “De docenten bij Tio komen allemaal uit de praktijk. In de lessen delen ze vaak ervaringen uit het werkveld; daar heb ik zo veel van geleerd. De kleine klassen maken de lessen heel interactief. Vóór Tio had ik nog niet de ambitie om te gaan ondernemen, maar tijdens de studie realiseerde ik steeds meer dat ik dat graag wilde doen. Bij Tio krijg je alle ruimte om je eigen keuzes te maken en je studie richting te geven, zodat je je op professioneel én persoonlijk vlak verder kan ontwikkelen.” 

Houd je doel voor ogen 

Andere studenten wil Jihad meegeven om ook werk te maken van hun dromen. “Als je maar wil is alles mogelijk. Houd je doel altijd voor ogen en laat je keuzes aansluiten op wat je wil bereiken. De rest is ruis. Als het je lukt om van je passie je werk te maken, dan doe je het leukste werk wat er is!”