1. Home
  2. Nieuws
  3. Bachelor in 2 jaar na Middelbare Hotelschool

Bachelor in 2 jaar na Middelbare Hotelschool

Student Bauke van Eck was ‘a man with a mission’. Hij wilde in twee jaar zijn hbo-diploma Hotel- en Eventmanagement halen bij Tio. Dat lukte, en hoe. Bauke studeerde onlangs af met een dikke acht. Bauke: “Als ik weer voor deze keuze zou staan, zou ik opnieuw voor Tio kiezen.”

Bauke doorliep eerst de middelbare hotelschool in Wageningen en ging toen aan de slag in de hospitality. Na een aantal jaren wilde hij toch zijn hbo-diploma halen, maar vier jaar studeren zag hij niet zitten. Daarom koos Bauke voor Tio, waar hij in het tweede hbo-jaar instroomde. Bauke: “Ik wist dat het pittig zou worden. Je volgt in het tweede jaar ook nog vijf vakken uit het eerste jaar, naast de tweedejaarsvakken. Maar ik heb me voorgenomen het te halen in twee jaar en met de juiste discipline valt het mee. Ik had een duidelijk doel voor ogen, wist dat ik twee jaar zou moeten afzien. Maar ik heb er zeker geen spijt van. Als ik weer voor deze keuze zou staan, zou ik hier opnieuw voor kiezen.”

Cloud computing

Bauke studeerde af bij CSN Groep, een landelijke IT-dienstverlener met zeven bedrijven op vier locaties. Hij onderzocht of cloud computing van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de hospitalitybranche. “Cloud computing is hot. CSN Groep had nog weinig klanten in de horeca terwijl cloud computing juist een heel goede oplossing is voor de 24uurs economie van de hospitalitybranche. Voor mijn onderzoek zat ik om tafel met directeuren uit deze branche. Ik heb mijn eigen agenda steeds aangepast aan die van de mensen die ik nodig had, dus ik voerde gesprekken op de meest vreemde tijdstippen. Maar het was ontzettend leuk om te doen, vooral omdat ik vanwege mijn werkervaring in hospitality veel gemeen had met mijn gesprekspartners en vaak bij dezelfde bedrijven gewerkt heb als zij. Ik heb ontzettend veel gehad aan mijn netwerk. Zonder netwerk was het me niet gelukt.”

Conclusies en aanbevelingen

Bauke’s onderzoek eindigt in de conclusie dat cloud computing heel geschikt is voor de hospitality, maar dat het nog maar de vraag is of de hospitality klaar is voor cloud computing. Bauke: “Uiteraard moeten de kosten opwegen tegen de baten en dat moeten de horecaondernemers eerst zien. Dit kan alleen door een goede band op te bouwen en door duidelijke uitleg te geven over het gemak dat het de ondernemer oplevert. Sommigen geven aan wel interesse te hebben in deze en andere innovaties, bij anderen heeft dit bijvoorbeeld door de economische crisis of juist door drukte geen prioriteit.”

Kwaliteit neerzetten

Bauke: “Met mijn afstudeeronderzoek wilde ik echt kwaliteit neerzetten, hierdoor was het erg tijdrovend. Ik moest er echt iets voor doen. Maar ik had goede begeleiding vanuit Tio en vanuit CSN Groep en kan strak plannen, zo heb ik het gered. Van alle Tio-vakken heb ik aan Marketing en E-commerce het meest gehad tijdens het afstuderen. Ook Methoden en Technieken is handig om gehad te hebben.”

Internationale teams aansturen

Bauke werkt nu als manager bij LeasyPrint, bedrijf dat verantwoordelijk is voor printermanagement. Hij is verantwoordelijk voor Managed Print Services en de monitoringssoftware. Bauke stuurt drie teams aan in Portugal, Spanje en Nederland. Bauke: “Als je uit de hospitality komt, zit communiceren je in het bloed. Dat is heel belangrijk in mijn baan. Daarnaast heb ik veel aan de minor International Business waarbij je leert hoe je verschillende culturen kunt managen. Met name bij de communicatie met Spanjaarden en Portugezen, toch een groot cultuurverschil met Nederland, kan ik deze kennis goed gebruiken. In 2013 wordt het concept verder uitgerold op het Iberisch schiereiland en worden er testen gedaan in de UK. Mijn doel is om bedrijven, van MKB tot multinationals, te ontzorgen op het gebied van printermanagement. Voorlopig heb ik uitdagingen en ontwikkelmogelijkheden genoeg!”

Volg Bauke op LinkedIn

Lees meer over: versneld studeren