1. Home
  2. Nieuws
  3. Interview met Tio-docent Frank de Bekker

Les van de meester

Business- en HR-professional Frank de Bekker heeft jarenlange, internationale ervaring in Finance en Human Resources en is gespecialiseerd in het helpen groeien, herstructureren, fuseren en overnemen van bedrijven. Nu deelt hij, als docent Finance en Human Resource Management, zijn kennis en ervaring op Hogeschool Tio. Frank: “De studenten vinden het super om die verhalen uit de praktijk te horen.”

Business, Finance & HR

Frank behaalde in 1991 zijn MBA (Master of Business Administration) en begon zijn carrière als fusie- & overnameadviseur en equity capital markets specialist bij Pierson, Heldring & Pierson. Vervolgens werkte hij 18 jaar in binnen- en buitenland als (leidinggevende) zakenbankier bij o.a. MeesPierson, Lehman Brothers en Rabo Securities. In 2009 werd hij hoofd HR van Rabobank International en vanaf 2013 herstructureerde hij er, als Executive Vice President Financial Restructuring & Recovery, een niet-presterende kredietportefeuille van € 2 miljard in Europa en Noord-Amerika.

Fusies en overnames

Als zakenbankier hield Frank zich bezig met het kopen en verkopen van ondernemingen en bracht hij ze naar de beurs of haalde ze ervan af. “Het is een enorm competitieve markt en het is de uitdaging om ondernemingen te enthousiasmeren om te gaan kopen of verkopen én om een opdracht binnen te slepen”, vertelt Frank. “Als je eenmaal een mandaat hebt, ben je echt een soort spin in het web. Je onderzoekt, controleert en onderhandelt; kun je de hoogste prijs voor een bedrijf krijgen? Die dynamiek in de financiële wereld trok mij enorm aan.”

Carrièreswitch

Frank zoekt in zijn leven altijd naar dingen die hem boeien en waarin hij kan groeien, vertelt hij. “Toen ik in de fusie- en overnamemarkt werkte, reisde ik de wereld over om deals te sluiten. Hartstikke leuk was dat. Later wilde ik me naast geld meer bezighouden met de ontwikkeling van professionals. Dat deed ik als hoofd HR bij Rabobank International. Maar op een gegeven moment wilde ik dingen doen waar het niet alleen om jezelf draait, maar waar het vooral om die ander gaat. Die kans bood zich aan toen er bij Tio docenten uit de praktijk werden gezocht. Dat leek me wel wat.”

Kneepjes van het vak

Met veel plezier deelt Frank nu, als docent Finance en Human Resource Management op Tio Utrecht, zijn kennis en ervaring met de studenten. Ze hangen aan zijn lippen. “Naar verhalen uit de praktijk luisteren ze graag, merk ik. Een miljoenenbudget beheren bijvoorbeeld, hoe manage je dat? En voor een derdejaars vak dienen de studenten de waarde van een onderneming te bepalen. Daar kan ik veel over vertellen; dat heb ik 20 jaar gedaan”, zegt hij. “Ze vinden het heel leuk om de kneepjes van het vak te leren van de meester.”

Leren door doen

“Tijdens projectweken, zoals de Finance Week, doen de studenten zelf relevante werkervaringen op, dat is top”, gaat Frank verder. “Hoe haal je geld binnen voor een startup? Hoe maak je een pitch-deck? Hoe overtuig je investeerders? Veel Tio-studenten willen later een eigen onderneming starten en dan is het heel handig dat ze hier nu ervaring mee opdoen. Net als het project Stocks & Bonds; het is hartstikke leuk voor de studenten om op die manier ervaring op te doen met de beurswereld.”

Persoonlijk onderwijs

De kleinschaligheid van Tio bevalt Frank goed, zegt hij tot slot. “Door de kleine klassen ken je alle studenten meteen vanaf de eerste lesweek bij naam. Als ze iets niet begrijpen is de motivatie meteen weg. Maar dankzij de kleinschaligheid van Tio en persoonlijke aandacht voor de studenten kun je daar meteen op inspelen. Dat is heel prettig.”

Lees meer over: docent, financeweek, werken bij Tio