1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw-Zeelandse docent geeft les aan Tio

Nieuw-Zeelandse docent geeft les aan Tio

Op Tio zijn we steeds meer aan het internationaliseren met de opleidingen. We zoeken altijd naar de mooiste internationale stage-ervaringen en hebben bovendien ook een schat aan internationale ervaring die bij de docenten ligt. Dit keer vroegen we de Nieuw-Zeelandse Tio-docent Tom Rutter naar zijn verhaal. Waar komt hij vandaan en hoe ervaart hij de Nederlandse cultuur? Daarnaast geeft hij een mooie les mee!

Van toergids tot Tio-docent

Op een dag, een hele tijd geleden tijdens zijn werk in Nieuw-Zeeland als toergids, kwam Tom Rutter zijn huidige vrouw Annemiek tegen. Tom: “Van het een kwam het ander en na vijf à zes jaar afwisselend in Nieuw-Zeeland en Nederland verbleven te hebben, streken we samen neer in Nederland.”

Inmiddels woont Tom alweer zo’n twintig jaar in Nederland. Toch heeft hij zijn Nieuw-Zeelandse roots nooit verloren. Op Tio Utrecht geeft Tom nu Engelse les, vertelt hij. “Het niveau van de opleiding en het Engels van de studenten is écht goed. Dat valt mij elke keer weer op.” Daarnaast is Tom actief bij de mooie evenementen die Tio rijk is.

Cultuurverschillen

Uit het verre Nieuw-Zeeland zijn er nog verschillende gebruiken die Tom graag behoudt. Zo gaat hij nog altijd spontaan bij vrienden langs en zijn er natuurlijk ook cultuurverschillen buiten de werkvloer om. Zo zijn de aardappels stiekem met schil het lekkerst! “Andersom valt het natuurlijk op dat de fietsen hier niet alleen voor sport maar ook als vervoersmiddel worden gebruikt. In Nieuw-Zeeland zijn de afstanden daarvoor veel te ver.”

Docent op Tio

Eerder heeft Tom, samen met zijn vrouw, in Nederland een bedrijf gespecialiseerd in neurofeedback opgericht. Inmiddels werkt hij echter vooral voor Tio. Wat hem opvalt aan de Nederlandse cultuur? “Iedereen in Nederland is erg direct op het werk, dat merk ik ook in mijn lessen”, vertelt Tom. “Leerlingen stellen directe vragen en verwachten ook een direct antwoord.” Anders dan in Nieuw-Zeeland, want in die cultuur is dit niet zo gewoon. Het interessante is om de verschillen te zien. Wat is, tot slot, de beste les die Tom mee kan geven? “Wees vrolijk, positief. Deze houding helpt je altijd verder!”

Lees meer over: docent, werken bij Tio